Recept erwtensoep

Op verzoek het recept van een heerlijke pan erwtensoep. Het recept is wel voor een pan van 10 liter. Kijk zelf of je het recept halveert, voorraadje in de diepvries, of je deelt het uit. Wordt altijd gewaardeerd!

Ingrediënten: 2 stukken hips/hamschijf – 3 fijne slagersrookworst – 4 blikken kleine knakworstjes – 4 pakken spliterwten van 500 gram – 3 prei – 1 winterwortel -1 kleine knolselderij – 3 grote aardappels – zout -peper.

Zet een grote soeppan met ongeveer 8 liter water op en doe daarin de hele hips/hamschijf en de pakken met spliterwten. Voeg ongeveer 6 theelepels zout toe en een mespuntje gemalen peper. Breng het aan de kook en schep het schuim eraf. Laat het nu ongeveer 2,5 uur zachtjes koken, af en toe roeren. De hips moet echt gaar zijn en anders nog een half uurtje langer laten pruttelen. Doe het laatste half uurtje de slagersrookworsten erbij en laat deze zachtjes mee koken. Snij ondertussen de prei in ringen en de knolselderij/aardappel/ winterpeen in blokjes. Goed schoon wassen in een vergiet.

Haal het vlees uit de soep en roer de spliterwten goed door tot een gladde massa en doe er de gesneden groente bij. Zachtjes gaar laten koken. Roer regelmatig want erwtensoep koekt snel aan de bodem vast. Trek ondertussen de hips in stukjes, snij de rookworst in plakjes, giet de knakworstjes af en doe alles in de soep. Je kunt natuurlijk de knakworstjes ook weglaten maar hier zijn ze er dol op. Proef zelf even of de soep op smaak is en voeg anders nog extra zout toe.