Proeverij

Dinsdag 6 april-2021

Donderdagavond ben ik met een vriendin naar een proeverij geweest bij een bekende in Veenendaal. Daar kwam een man zijn AMC-pannen demonstreren. Ik had een paar jaar terug al een keer een avond gehad bij iemand maar toen was ik absoluut niet enthousiast. Was ook een andere manier van laten zien dan nu. Hij begon met rundvlees zonder boter in de pan te bakken, mikte daar van alles bij, kruiden, uien, appelstroop, en na een half uur was het rundvlees botermals en met een heerlijke jus erbij.

Ondertussen had hij in een andere pan(zonder boter) kipdijfilet gebakken, dat was helemaal lekker. Ook net zo mals.

Daarna deed hij in één pan wortels, ui, bonen, potje doperwten en bloemkool met aanhangend waswater in een pan en kookte een half uurtje de groenten. Ondertussen had hij dezelfde groente ook in een pan met water opgezet en op de gewone manier gekookt zoals bijna iedereen dat doet. Het verraste me echt hoeveel meer smaak er aan zat aan de groente die in de AMC-pan gekookt was. En wat ook apart was: hij had natuurlijk allerlei soorten groenten in een pan gekookt maar iedere groente had z’n eigen smaak behouden, zelfs de ui proefde je niet aan de andere groente.

Op het laatst kookte hij nog een pasta op een soort inductieplaatje. Pasta, groente, kruiden en een glas water erbij en in 8 minuten gekookt. Daarna strooide hij kaas over de pasta en het inductieplaatje op z’n kop op de pan met pasta gezet en zo kreeg de kaas een mooi bruin korstje. En lekker dat dat was??

We hadden van tevoren thuis gegeten en we zaten al vol, dus het was niet zo dat alles lekkerder smaakte omdat we honger hadden. Vind het echt geweldige pannen maar er hangt een fiks prijskaartje aan. Wel dertig jaar garantie. Toen ik thuis kwam en Rien informeerde hoe ik het vond, moest hij wel lachen dat ik nu wel enthousiast was. Hij wist ook wel hoe ik naar die avond toe was gegaan. Ik deed het voor de bekende. Maar nu komt de man ook hier een proeverij geven zodat Rien het zelf ook kan zien en proeven. Leuk, heb er zin in.

Zaterdag hebben we weer lekker een poos in de tuin gewerkt. Rien en de ontwerpster planten weer een lading planten in. En nog zijn niet alle planten binnen. Maar hij wordt steeds voller.

Hij zette gelijk een pergola neer, daar komt een witte klimroos en een blauwe regen overheen. (En het hek moet in de olie gezet worden;-)

De heg werd verplant zodat het terras van de theeschenkerij groter wordt en er bakken met kruiden neergezet kunnen worden. Aan de trui op de bestrating te zien had hij het warm gekregen tijdens het verplanten?.

Zelf pakte ik de kruidentuin aan, knipte alle dooie troep weg en schoffelde het weer netjes glad. Is weer een ander gezicht.

En nu moet ik nog een stuk tuin waar de munt enorm is gaan woekeren?. Ik had voor 2 jaar terug drie kleine plantjes munt gepoot en de pot erom heen laten zitten zodat hij niet te veel uit zou planten. Is een beetje mislukt denk ik. En lekkere verse muntthee kan ik er ook niet van zetten want hij zit vol met blauwe kevertjes, geen idee wat het voor beestje is maar ik krijg ze niet weg. Nu rooi ik alles er maar uit en zet wel nieuwe munt in een bak.

Gisteren de tweede paasdag vroegen de jongste of we wat leuks gingen doen. Maar wat moet je doen, erg slecht weer, alles dicht, blijft er weinig over. Werd niet veel meer gedaan dan boeken lezen en op de computer wat spelletjes doen. Zelf heb ik een poosje aan een muis zitten naaldvilten, één is er af, de tweede half. En dan moeten ze nog gekleed worden.

Heb wel alle was weggewassen en opgehangen, 6 trommels vol. Had geen zin om dat te laten liggen tot vandaag. De jongste twee zijn nog vrij en de rest is weer aan het werk of naar school. Bakte voor het avondeten een stapel pannenkoeken, naturel, met spek, en kaaspannenkoeken. Een schoondochter at mee, en een vriend van Hessel. Bakte ongeveer 80 pannenkoeken. En had nog een stapel over omdat ik ook op Leen had gerekend maar die was hem al gesmeerd. Maar toen ik vanmorgen beneden kwam waren er niet veel meer over, die hebben ze koud mee naar het werk genomen, smaakt ook altijd wel.

Ruimde de zooi op na het eten, maakte alles weer vetvrij, dweilde de keukenvloer, voorzag iedereen van drinken en toen ben ik een poosje naar m’n vader en moeder gegaan. Het was een winters weertje toen ik vertrok en dat leverde nog wel een mooie foto op.

Daar hebben we ook niet stilgezeten, onder het kletsen zat moeders te haken, ikzelf heb rolletjes wol om te spinnen zitten mengen voor m’n vest. En vaders zat er gezellig bij in z’n stoel.

En nu iets wat niet zo leuk is: ik krijg net foto’s doorgestuurd van Rien dat ze een ongeluk hebben gehad. Rien en Menno zijn vanmorgen naar Apeldoorn vertrokken voor een klus en toen is Menno door de gladheid gaan schuiven met de bus en volle aanhanger. Daar is geen houden meer aan als dat gaat glijden. Er waren 5 auto’s bij betrokken. Godzijdank geen gewonden?! Daar moeten we maar erg dankbaar voor zijn, ook al is de rompslomp die het met zich meebrengt ook heel vervelend. Helemaal omdat hij de bus verkocht heeft omdat hij zelf een andere werkauto had gekocht. Maar die moet van binnen nog betimmerd worden, vandaar dat hij deze bus nog gebruikte.