Proeflapjes, vogel muizen

Dinsdag 23 januari-2024

Hoera, de verjaardagen zijn achter de rug. Ben altijd blij als de feestdagen weer voorbij zijn maar dan hebben we een week er na nog twee zonen jarig. Een op de 8e en de andere op de 10e. Een werd 22 jaar , de andere 18 jaar. En dan nog de 12e een verjaardag van een broer. En dan kan het gewone ritme altijd weer beginnen. De broers hielden de verjaardag samen, trakteerde iedereen uit het gezin op chinees. Dat werd erg gewaardeerd. Een avond hielden ze het voor opa, oma’s en oom en tante. M’n broer was dit jaar veertig geworden en nodigde alle broers en zussen met aanhang uit voor een etentje bij de chinees. Ook erg gezellig en natuurlijk erg lekker!

Manlief en Menno liepen thuis met het winterse weer en gingen hier aan de slag. Menno mocht z’n slaapkamer verven en afwerken, waar hij overigens het nut niet van inzag, maar het zag er niet meer uit. Nu hij het gedaan heeft is tie denk ik wel tevreden. Lekker opgefrist! Rien kwam op het idee dat ik wel met mijn boekhouding bij hem op het kantoor kon komen zitten voortaan. Dat had ik altijd in een ander vertrek maar dat is nu een onderdeel van het winkeltje. En staat m’n bureau dus in de winkel. Is eigenlijk ook niets. Maar ik had wel een mooi kantoor en het kantoor van Rien was ook iets om vooral geen foto van te nemen, was nooit afgemaakt (hij is gauw tevreden😉). En ik vond eigenlijk als ik bij hem m’n intrek nam, dat het dan toch wel enigszins opgeknapt en netjes moest zijn. Niet dat ik me nou de koningin voel, maar een beetje ooglijk is toch niet teveel gevraagd hé! Maar hij heeft z’n best gedaan hoor, muren werden afgesmeerd waar nodig was, mooi grijs geverfd, andere kant wit. Afgewerkt met plinten waar nodig was. Hij vond op marktplaats een bureau waar ieder aan een kant kan zitten. Een eiken bureau met ingelegd groen leer. En veel laatjes. Die kan hij van de week ophalen. Nu is er nog een hoek in het kantoor waar hij niets mee kan, daar hangt de ketel en liggen alle leidingen. Dat moet nog een keer op de pelletkachel aangesloten worden. Dan verdwijnt de hele installatie en kan dat ook afgetimmerd worden. Maar goed, voor nu is het prima. Zodra het bureau staat en het is schoongemaakt zal ik een foto plaatsen.

En een tijdje terug was ik  aan een haakproject begonnen online, een tas. Is al weken af hoor maar vergat hem elke keer op de blog te zetten. Hij is wel leuk geworden. Alleen de hengsels draaien een beetje. Denk dat ik de losse ketting te strak opgezet heb. Maar dat is dan weer een leer voor de volgende keer, ben tevreden!

Nou, en het winkeltje heeft de afgelopen twee weken een beetje door gedruppeld. Het meeste uit het dorp maar ook een paar onbekende. Ik heb ook alleen nog maar in het dorp geadverteerd. Dit omdat half januari pas de website met de info en foto’s van het winkeltje klaar is. Eerder kon hij niet. Als dat dan af is dan wil ik breder gaan adverteren. Maar weet je wat ik wel heel fijn vind: normaal gesproken doe ik de voorbereiding voor de cursussen en de voorbeelden die daar voor nodig zijn, elke keer tussen m’n werkzaamheden in het huishouden door. Maar nu blijf ik de tijd dat het winkeltje open is lekker in het atelier en kan ik als er geen klanten zijn ongestoord aan m’n projecten en voorbereidingen werken. En dat geeft me toch een stuk rust joh! Dat schiet tenminste op. En ik weet nu dat ik daar vaste tijden voor heb dat ik er aan kan werken, heerlijk!

Waar heel blij op gereageerd wordt is de kast met wol van Lopi Alafosslopi. Een schitterende dikke IJslandse 100% wol met prachtige matte natuurlijke kleuren. Deze week heb ik een breipakket samengesteld voor een plaid van ontwerpster Linka Neumann. Moet je kijken wat mooi. Heb er al een paar verkocht en zelf wil ik hem ook heel graag breien. gaat op rondbreinaald 7 dus dat gaat lekker snel. Het pakket kost 135 euro: 16 bollen wol  en het patroon, incl verzenden. Haaknaalden kunnen erbij besteld worden. De plaid is 125 cm bij 128 cm zonder de franjes meegeteld.

Maar voordat ik aan de deken begin moet ik eerst m’n aap af hebben. Die ben ik aan het breien van het patroon van: Zij maakt het. Heb die patronen te koop in het winkeltje daarom vind ik dat ik ook een voorbeeld moet hebben daarvan.   Het zijn patronen van knuffels waarvan elke steek beschreven staat en heel veel duidelijke foto’s. Zelfs voor mensen die altijd moeite hebben met patroon lezen( zoals ik) is het nog makkelijk. En superleuk om te doen. Gewoon gaan beginnen.

Neem maar een voorbeeld aan deze dame die de foto stuurde van haar sokken. Ze kwam op sokkenbreicursus, kon amper breien, maar een doorzetter dat ze was. Ze wilde perse sokken kunnen breien, en zie hier, een plaatje toch😍. De aanhouder wint hé!

Of net als deze dame die ook op sokkenbreicursus heeft gezeten. Nu wilde ze sokken van dunne wol breien met een patroontje. Wilde eerst helemaal niet lukken maar na veel zuchten en doorzetten kreeg ik van de week de foto doorgestuurd. Hoe leuk!

En nog een cursist die er aan verslaafd is geraakt, die heeft al heel wat sokken gebreidt nadat ze hier een paar maanden terug op cursus heeft gezeten.

Zelf ben ik bezig met het opzetten van patronen weven op het hevelrietgetouw. Eerst maar proeflapjes maken als voorbeelden.

En een proeflapje voor een theedoek. Is zo leuk om je eigen keukentextiel te weven.

Een vraag die ik ook vaak krijg bij de cursussen naaldvilten is of ik ook vogels kan naaldvilten. Stond al lang op m’n lijstje maar daar was nog niets van gekomen. Had een pakketje in de kast staan en in een keer krijg je het licht en dan ga je aan de gang. Valt niet tegen voor de eerste keer, al zeg ik het zelf.

Vandaag was er een workshop muis naaldvilten. 6 vrouwen en een man. Dat is de eerste keer dat ik een man op naaldviltcursus heb gehad. Voor de spincursus zijn er al wel een aantal mannen geweest maar voor dit nog niet. Was een lange dag maar met tevreden cursisten. Ze kochten nog een voorraadje wol en naalden voor thuis zodat ze een hele muizenfamilie kunnen maken. De eerste muis is altijd een heel ding. Maar het is net als met alles, hoe vaker je het doet hoe mooier en verfijnder ze worden. 23 April is er weer een workshop[ voor een muis naaldvilten.

Doordat het zo laat geworden was had ik geen tijd meer om uitgebreid te koken. Dat werd een snelle heerlijke pan nasi met saté. Smaakt altijd hé. En tussen de middag tijdens de cursus hadden we al heerlijke verse bruine bonensoep met een broodje kaas. Heb in ieder geval heerlijk gegeten vandaag.