Poppenhuis- wieg

Benodigdheden: hout van sinaasappelkistjes- 4 houten kralen van 1 cm doorsnee- latje van een halve cm breed en 3 mm dik- stokje van halve cm doorsnee en 3 cm lang- lapjes stof voor hemeltje en dekentje- stukje kant voor de afwerking- vulling voor matrasje( stukje wol of iets dergelijks). Evt voor sier op de achterkant een bedeltje van een kroontje of wat je leuk vind.

Zaag voor de bodem een plankje van 6 cm lang en 3,5 cm breed

Zaag voor de zijkanten 2 plankjes van 5,7 lang en 2,3 breed

Zaag voor het achter en hoofdeinde een plankje van 3,7 hoog. Aan de onderkant is het plankje 2,8 cm en aan de bovenkant 4,5 cm breed. Schuur de zijkanten van de bovenkant rond.

Latje voor het hemeltje op 9 cm lang afzagen. Het stokje is 3 cm lang

Schuur alles glad en verf het in de gewenste kleur of laat het gewoon de houtkleur.

Lijm het wiegje in elkaar waarbij de plankjes net binnen de bodem vallen zodat je nog een klein randje van de bodem ziet.

 

Lijm de kralen op iedere hoek van de bodem en lijm aan de achterkant van het wiegje het latje voor het hemeltje en lijm daarboven aan het stokje.

Maak nu van het lapje een dekentje van 11 cm bij 7 cm. De randjes smeer ik in met textiellijm en dan sla ik ze naar binnen. Hoef je niet alles om te zomen. Het kant boven aan het dekentje en aan de zijkant van het hemeltje zit wel met een stiksteekje vast.

Knip voor het hemeltje een lapje van 18 cm lang en 5,5 breed. Plak de onderrand en zijranden om met lijm en naai aan de bovenkant het stukje kant ertegen. Vouw nu het hemeltje binnenste buiten dubbel en naai de achternaad dicht met een stiksteekje. Keer hem nu weer om naar de goede kant en trek met je nagels even een scherpe vouw over de genaaide naad zodat hij blijft staan. Aan de bovenkant doe je een rijgdraadje door het hemeltje en trek je dat wat aan zodat het wat rimpelt. Het hemeltje hangt gewoon los over het stokje van de wieg. Dat blijft wel mooi zitten.

Voor het matrasje naai je twee lapjes op elkaar, bovenkant openlaten en vulling in doen, dan bovenkant ook dichtnaaien.

De bewoners van het huis komen er op het laats in dus de wiegjes blijven nog even leeg.