Poetsen voor niets

Vrijdag 19 november-2021

Deze week zou dan het meest vieze klusje van de verbouwing gaan gebeuren. De stukadoor ging aan de slag. Maandag heeft Rien, samen met Rien jr en Michiel de laatste grote spullen uit de keuken gesjouwd, alles afgeplakt en in de voorstrijk gezet.

Dinsdag de meest noodzakelijke huishoudelijke klussen gedaan, het valt niet mee om te werken als echt overal troep staat opgeslagen. Je zou de kriebels er van krijgen. Je werkt en poetst voor niets. Had die dag ook nog twee keer spinles dus de dag vloog voorbij. De stukadoors kwamen al om 4 uur en we hebben voor het gemak maar lekker chinees gehaald omdat we toch niet in de keuken konden komen. Daar had natuurlijk niemand wat op tegen. Maar wat krijg je een ongelooflijke bende van het afsmeren van de muren, echt overal is het wit. En de stukadoors mengen binnen ook nog eens het spul wat ze erop smeren. Dat geeft me toch een stofwolken en natte troep. Zoonlief zei al dat ze dat beter buiten kunnen mengen maar ze hebben een mega emmer waar het ingaat, dat is natuurlijk niet meer te versjouwen als die vol zit. Maakt ook niet uit hoor, laat ze maar doen wat ze prettig vinden. We moeten gewoon een grote schoonmaak houden als alles klaar is. We hopen dat we met de kerst weer lekker in onze nieuwe keuken kunnen eten. Tenminste: als Hugo de Jonge niet nog meer rare regels gaat verzinnen, dan staan we misschien met kerst wel in de wei naast de schapen gras te eten?, het wordt steeds beperkter waar we naar binnen mogen als je geen QR code hebt. Compleet doorgedraaid daar in den Haag.

Woensdag ben ik gezellig naar een vriendin in Barneveld geweest om aan onze poppenhuizen te gaan knutselen. Dat is ook haar hobby en die freubelt wat af. Kijk hieronder maar eens naar haar muizenhuis, zo leuk gedaan.

Ik kreeg een warm smakelijk onthaal, ze had heerlijke zandbodems gebakken met verse lemon curd erin, zo lekker!

Moest nu het poppenhuis mee daar naar toe nemen want ik wilde aan het dak beginnen, Niet zo handig om mee te sjouwen maar het kon nu even niet anders. Er moet een rieten dak op komen en dat maak ik van straatbezems. Moest daarvoor eerst 4 bezems kopen want er gaat best wel wat op en oude bezems hadden we niet meer.

Ik zal volgende week een aparte categorie voor het poppenhuis aanmaken. Daar zet ik alles op hoe het gemaakt wordt met foto’s. Misschien dat er iemand is die het ook leuk vind om aan te beginnen. Dit poppenhuis kocht ik een paar weken geleden bij het klompenschuurtje voor één euro. Was half roze geschilderd en behangen. Alles er uit getrokken en ben het nu met verflatjes aan het betimmeren, heb er een extra verdieping in gemaakt en dan wordt het gebeitst. Als bewoners wil ik genaaldvilte muisjes gebruiken, is een keer wat anders dan popjes.

Moest die middag met Mirjam naar de tandarts, omdat het best wel een lange behandeling was had ik m’n breiwerk maar meegenomen. Was de tijd ook weer nuttig besteedt. Als ik stil moet gaan zitten wachten dan gaat het mis, want dan krijg ik altijd vreselijk slaap. Staat ook zo raar hé! Op de terugweg hadden we allebei zin om even bij de kringloop langs te gaan. Vond daar een allerschattigst gehaakte doopjurk, zo mooi! Voor 5 euro, nou dat laat je toch niet hangen voor dat geld. Hangt nu te pronken in de kamer aan de spiegel.

En een oud kinderwagentje van riet, moet wel nieuwe bekleding voor de kap op.

Nog een leuk kinderserviesje

en een miniharp voor in het poppenhuis. Ik zie in m’n gedachte er al een muis achter zitten. Is wel een leuk tafereeltje van te maken.

Om 4 uur waren de stukadoors er weer en aten wij die avond patat. Zou er lui van worden joh, als je drie dagen niet hoeft te koken. Smaakte natuurlijk ook heerlijk zo’n bak patat. Werd om kwart over 6 opgehaald voor weefles. Dat was al weer 4 weken geleden. Heb al die tijd niet verder gekund met weven omdat ik geen lange weeflatten had en ik wist niet of ik beter een weefschuitje kon gebruiken dan de weeflatten. Het weefgedeelte is best breed en dan worden de latten natuurlijk ook steeds langer die je moet gebruiken voor de inslag. Dat leek me niet zo prettig werken. Nu heb ik van de weefjuf een paar schuitjes te leen gekregen om het uit te proberen. En het werkt super handig, je moet alleen even weten hoe hard je hem er door moet gooien, doe je het te hard dan ligt hij aan de andere kant op de grond. En als je het te zacht doet dat moet je hem tussen de draden door een zetje geven tot hij aan de andere kant is.

En je moet van te voren allemaal rolletjes met draad maken die je in het schuitje legt. Daar heb je een apparaatje voor maar ik zag dat dat ding 95 euro kost. Zo komt er elke keer extra dingen bij. Heb nu zelf een paar klosjes gemaakt maar ik moet toegeven dat je daar toch wel een poosje op zit, en als je dat voor 4 theedoeken moet doen, zit je een paar avonden te draaien. De beslissing wel of niet zo’n apparaatje was gauw gevallen?.

Gisterenavond dacht ik eindelijk te gaan weven ,wat denk je, was net een half uur op gang toen ik zag dat er een draad verkeerd zat in de schering. Dat betekende dat ik op één plek in het weefsel en dan over de hele lengte een opening kreeg doordat er daar geen draad zat. Tjonge, baalde er echt van. Eerst dacht ik nog om gewoon door te weven maar dat zag er echt niet uit. Weefsel weer los gepunnikt, draden vanaf de fout opnieuw door het riet gehaald en opgebonden. Inmiddels was het 11 uur en kwam manlief vragen of ik daar bleef slapen in het atelier. Nou, nee dat niet maar ik wil hem nu toch echt eerst op orde hebben. Toen dat klaar was toch nog gauw een half uurtje geweven en nu is het dan eindelijk goed en kan ik doorgaan.

Heb van de week ook nog een stukje kunnen breien aan m’n Letse want. Het is zoveel werk dat ik het tweede boord voor woensdag niet afkrijg, denk ik. Teveel werkzaamheden er om heen nu. Mooi word hij wel en het is zo leuk om te doen! Tussen de twee randen met franjes zit nog een Letste vlecht gebreid.

En wat ik vandaag mag doen dat zal wel duidelijk zijn. Stofzuigen, en dweilen. Niet in alle hoeken want vanmiddag komen ze nog terug om het plafond af te maken. Dus morgen krijgt alles een grote beurt.

Ondanks dat het zo’n enorme bende is overal ben ik er toch heel blij mee. Het wordt echt mooi, het zijn wel vakmannen hoor. Het is nog een jonge man ( kwam nu samen met z’n collega) en in januari hoopt hij voor z’n eigen te beginnen. Kan hem van harte aanbevelen. Werkt hard door en komt z’n afspraken na.