Planten en vlees

Donderdag 7 mei

Gisteren zijn we eerst maar een stel geraniums en andere eenjarigen gaan halen. Ik weet dat er een hoop wachten tot de ijsheiligen voorbij is,maar zoveel geduld heb ik nooit. Als ik dan met dat mooie weer nog met een kaal terras zit,word ik niet blij van. En druk dat het bij het tuincentrum was,ben dan toch niet de enigste die het graag gezellig wil hebben. Vulde eerst de veilingkist op de antieke fiets voor aan de weg. Een prachtige vooroorlogse verroeste fiets. Die kregen we van de overburen. Nu doet hij dienst als blikvanger( of wat je er ook van vind:-) onder het parkeerbord van de theeschenkerij. Dat is zo mooi als straks de geraniums uitbundig eroverheen hangen. Eerst stond er nog een prachtige kromme knotwilg naast. Toen was het plaatje compleet. Maar toen ze van de gemeente de bermen gingen verbreden,hebben ze hem los gegraven en daarna weer aangestampt. Daarna ging hij met de dag schever staan. Menno zou hem wel even met de shovel recht duwen maar toen ging hij helemaal om. Einde boom. En toen 2 maanden terug een trekker met z’n kar met bomen in de sloot gleed,gingen er nog 2 bomen in dat rijtje omver. Echt zonde,we hadden net zo’n mooie berm met knotwilgen.

De betonnen bakken bij de tuindeuren van het achterhuis werden gevuld. Die hebben we ook weer gekregen van een klant van Rien die ze niet meer hoefde.

Op de tuintafels kwamen mooie vlijtig liesjes in een emmer. De bak onder het raam gingen fuchsia’s in. Het stenen muurtje kreeg ook geraniums. Net als de bloembakken bij de voordeur en de zinken teil aan de zijkant.

De schutting aan de zijkant tussen het achter en voorhuis werd door Hessel weggehaald. Dat hadden we neergezet toen we dat nog verhuurde zodat ze niet bij ons op het terras keken. Geeft toch wel een heerlijke doorkijk.

Daarna vertrok Hessel om samen met een vriend te gaan vissen. Dat vind hij helemaal geweldig. Had toch nog wat gevangen. Wat voor naam het beest had ben ik al weer vergeten het was in ieder geval een vis.

Wij vertrokken naar de slager in Lunteren om het varken op te halen. Belde gisterenmorgen om er een te bestellen en meestal duurt het dan een week voordat ik hem op kan halen. Maar dit keer kon het gelijk s’middags al. Pfff,daar had ik eigenlijk niet op gerekend. Dat betekende dat ik eerst de diepvrieskist uit moest mesten en diepvrieszakken moest gaan halen. Maar goed,het is weer heerlijk dat er een heel varken in de diepvries ligt. Wat een rijkdom. Ben er anderhalf uur mee aan het inpakken geweest. We hadden ook gelijk een zak hamburgers en bbq-worstjes ervan laten maken. En er kwam tien kilo extra rundergehakt bij om door het andere gehakt te mengen. Dan heb je half om half gehakt. Verder bestond het varken uit: fricandeau-hamlappen-varkenslappen-speklappen-rollade’s-varkenshaas-ribkarbonade. De prijs van drie euro die ik de vorige keer noemde klopt niet meer. Kwam nu op 4,20 de kilo. Door het extra gehakt,hamburgers en bbq-worstjes. Maar dat is nog steeds een stuk goedkoper dan in de winkel.

We aten een ovenschotel met gehakt,spitskool en aardappelpuree en daar bovenop een laagje kaas. Dan even in de oven en onder de gril voor het bruine korstje. Dat was voor het eerst maar hij viel bij iedereen in de smaak. Echt heerlijk. Op een klein bordje na zijn er 2 grote ovenschalen opgegaan.

Maureen had dinsdagmorgen bij Hidde en Mirjam een ontbijt op bed gebracht. Vond ze zomaar een keer leuk. En die 2 natuurlijk helemaal.

Vroeg ze s’avonds of ik haar een ontbijt op bed wilde brengen,dat had ze wel verdiend ,omdat ze zo lief voor haar broertje en zusje was geweest,vond ze?. Vooruit dan maar,jij bent morgen aan de beurt.

Mirjam word ook nog steeds verwend. Veel kaarten en snoepjes,boekjes. Echt heel leuk. Allemaal bedankt hoor!

Vanmorgen liepen de schapen als een idioot te bléren. Ging buiten kijken wat er aan de hand was en waren alle 4 de lammetjes ontsnapt. Dat was niet de eerste keer,maar meestal bleven ze effe in het gras bij de buren eten en dan kwamen ze weer terug. Nu waren ze er aan onze kant uitgegaan en liepen ze m’n geraniums op te vreten. Nou,daar word je niet vrolijk van. Daarna gingen ze bij de buren aan de planten vreten. Kun je niet maken. Eerst naar Opheusden gereden voor 2 schapennetten. 140 euro armer. Dat heb ik samen met Hessel langs het prikkeldraad gezet. Als het goed is kunnen ze er nu niet meer uit. En hoeven de schapenmoeders niet meer zo hard te roepen. Ze zijn i.i.g wel zuinig op hun kroost.

Vanavond nog een poosje in de tuin gerommeld. Zag dat de klimroos ook weer bloeit. Die ruikt zóóóóóó verrukkelijk.

Rien gaf de planten en bomen nog een plens water,legde de kinderen op bed en toen was het alweer half tien.