Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Peperkoek

Vrijdag-21 september-2018

Hier een moeilijk koekje om te maken,maar hij is echt lekker. De smaak kan ik eigenlijk niet uitleggen,gewoon zelf proberen. Doordat het een zacht klef deeg is,is het een beetje lastig werken. Maar een beetje huisvrouw draait daar de hand niet voor om hé?.

350 gram bloem-3/4 theelepel bakpoeder-1 theelepel zout-3 theelepels gemberpoeder-3 theelepels kaneel-1 theelepel kruidnagel-halve theelepel nootmuskaat-115 gram roomboter-100 gram donkerbruine basterdsuiker-1 ei-120 ml honing-60 ml keukenstroop.

Voor het glazuur-1 eiwit-160 gram poedersuiker.

Meng de bloem met het bakpoeder,het zout,en alle specerijen door elkaar.Klop met een mixer de boter met de suiker romig. Klop het ei door het mengsel tot het helemaal is opgenomen. Klop nu ook de honing en de stroop door het mengsel. Zet de mixer op een lage stand en klop beetje bij beetje de bloem toe. Laat het een uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 180 c°.

Rol het deeg uit tot ongeveer een 0,5 cm dik op een stuk bakpapier. Leg het deeg op het bakblik en zet het 15 min. in de vriezer. Snijd er de vormen uit en zet deze nogmaals 15 min. in de vriezer.Bak de koekjes 6 min. in het midden van de oven.Haal ze eruit en tik met het bakblik op het aanrecht om ze plat te maken. Bak ze 6-8 minuten helemaal gaar. Laat ze afkoelen.

Glazuur

Klop het eiwit stijf met de mixer.Schep er beetje bij beetje de poedersuiker door. Klop daarna met de mixer tot het luchtig word en er pieken op blijven staan. Schep de massa in een spuitzak(ik maakte er een van bakpapier,kun je iets secuurder werken) en spuit de versiering op de koeken. Ook leuk voor kinderen.

<