Ovenschotels en stukje keuken

Vrijdag 3 december -2021

Deze week begon al weer met een bezoek aan de tandarts. Twee maanden terug moest er een wortelkanaalbehandeling plaats vinden. En omdat er dan altijd eerst een noodvulling ingaat en wordt afgewacht of de klachten over zijn, moet je natuurlijk altijd weer terug komen om de behandeling helemaal af te maken. En daar gaat het bij mij meestal mis. Dan is de pijn weer verdwenen en schuif ik gerust de afspraak weer voor me uit totdat er natuurlijk weer klachten komen. Dan moppert de tandarts dat ik veel te lang weggebleven ben en de noodvulling allang vervangen had moeten worden voor een definitieve vulling. De beste man heeft natuurlijk gelijk maar ik heb er toch zo’n verschrikkelijke hekel aan om m’n werk te moeten onderbreken om bij de tandarts op de stoel te moeten gaan liggen. Maar nu is het dan weer in orde gemaakt voor een hele lange tijd hoop ik. Moest er om 12 uur zijn en de kinderen liet ik maar op school overblijven. Heb ‘s morgens wel een fikse ruk aan het huishouden kunnen geven dus dat was wel fijn. Op de terugweg eerst nog 3 grote bezems voor een vriendin gehaald bij een bedrijf in het dorp. M’n vriendin is ook met een poppenhuis bezig en daar moet ook een rieten dak opkomen. Je knipt echt een hoop weg voor zo’n dak. Ik heb op mijn poppenhuisdak bijna 4 bezems gebruikt, de half kaalgeknipte bezems mochten daarna in de houtkachel, dubbel plezier van. Toen ik om 1 uur terugkwam was er niemand thuis en mocht ik in m’n uppie eten, erg stil hoor! Hing nog een paar wassen op en werkte een uurtje aan het dak van het poppenhuis, nu is dat in ieder geval af.

Zette om drie uur een pan boerenkool met spek op het vuur en liet het lekker pruttelen tot half 6. Zo’n lekker eten boerenkool?.

Zetten die avond alles klaar voor de viltcursus van de bloemen/lampjesslinger voor de volgende dag. Dat scheelt ‘s morgens weer een hoop werk. Ben de volgende ochtend om 5 uur opgestaan, had aan de kinders beloofd dat we jachtschotel zouden eten( rundvlees/rode kool/aardappelpuree). En aangezien dat z’n tijd nodig heeft om klaar te maken stond ik om kwart over 5 die morgen al te koken. Sneed het rundvlees in blokjes, bestrooide het met zout en peper, braadde het met een laag uien en een theelepel speculaaskruiden en een blaadje laurier. Dat mocht 2,5 uur sudderen.

Kookte de piepers en maakte er aardappelpuree van met een klontje roomboter, nootmuskaat en melk.

De rode kool werd fijn gesneden en gekookt, daar doe ik altijd gesnipperde appel, zout, lading kaneel, scheutje azijn en laurierblad in, En als het gaar is maak ik het aan met maizena.

Nadat alles gaar was, ging in een ovenschaal eerst het rundvlees, daar bovenop de rode kool en dan de aardappelpuree. Stond dat vast klaar voor die avond en hoefde ik het na de cursus alleen nog maar te bestrooien met paneermeel en daarbovenop verdeeld over de paneermeel kleine klontjes boter, en kon het zo in de oven schuiven, hoe makkelijk. Wat wel een nadeel is van zo vroeg koken: ik proef het eten altijd voor, en dat is dus op de nuchtere maag niet lekker om warm eten te proeven. Te zware kost voor ‘s morgensvroeg!

Werd een gezellige dag, vier dames zouden er komen, werden er drie want één was ziek geworden. Er werd een witte, een petrolblauwe, een lichtblauwe en een rode bloemenslinger gemaakt. De rode maakte ik zelf om cadeau te geven aan iemand. Van de petrolblauwe heb ik al een foto teruggekregen, die had er al gauw een plekje voor gevonden.

En van de jarige voor wie de rode slinger was kreeg ik net een foto toegestuurd.

Breide die avond nog een stukje aan m’n Letse want, schiet niet op hoor, doe een uur over 4 toeren. En dan ben ik nog niet eens een centimeter verder met die dunne naaldjes. De bovenkant is een ander patroontje als de binnenkant van de hand, vond ik wel grappig. En ik moet elke keer weer een stukje patroon op een ruitjespapier uit tekenen voor ik verder kan breien. Als ik zie hoe de andere op cursus prachtige patronen uit tekenen en inkleuren dan is het bij mij maar een slordig gekrabbel. Heb al jaloers naar de andere gekeken maar ik krijg het niet voor elkaar, dus doe ik het maar op m’n eigen manier. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden?. Misschien dat de andere manier nog wel eens een keer gaat lukken.

Woensdagmorgen weer om 5 uur uit bed. Maureen moest stage lopen voor school bij mijn zusje die op de markt staat met de producten van het ‘Stoepje’. Om half zes zou ‘Zus’ hier Maureen op komen halen dus dat werd vroeg op. Een thermoskan met thee gezet voor haar om mee te nemen en warm te blijven op de markt. Het was die dag niet echt koud maar ze had toch fikse koude tenen gehad. Maar ze heeft het vooral leuk gevonden. Zat ik ook echt niet over in want zuslief die kan er wat van, die is wel in voor een geintje. Om half 10 kwam een vriendin knutselen aan het poppenhuis. Die ochtend hebben we maar uitgeroepen tot knutselochtend. Even een morgentje ontspanning met een vriendin met dezelfde hobby. In de wintermaanden kan dat wel, de zomermaanden zal moeilijker worden, denk ik. Maar dat zien we dan wel weer, nu kijk ik in ieder geval naar de woensdagmorgen uit. Vanaf maandag zet ik een aparte categorie voor het aankleden van een poppenhuis erop. Met duidelijke foto’s hoe je iets maken kunt. Ik probeer het meeste zelf te maken, zal niet altijd lukken maar grotendeels wel.

Woensdagmiddag ben ik vooral druk geweest met het eten. We aten refoschotel. Die naam is blijven hangen omdat we het recept een keer uit het Reformatorisch Dagblad hadden geplukt. Slaat natuurlijk nergens op die naam maar sommige dingen zijn moeilijk af te leren. Dus blijft het voor ons refoschotel. Dat bestaat uit kleine spruitjes, gebakken krieltjes, mini gehaktballetjes, uitgebakken spekjes, gebakken uien en kaas. Het recept zal ik op de site zetten. Hoop werk, tenminste voor 12 man koken want een vriendin van Maureen at mee, Leen kwam thuis eten, en nog twee schoondochters schoven aan. Had twee volle ovenschalen, op een portie na was alles op, die was voor de hond.

Vandaag kwam de keukenman weer een paar kastjes plaatsen en de schouw naar onze zin maken. Er is een kast met schapjes en deurtjes ervoor bij gekomen. Voor de pannen, borden en glazen.

 

Een ladekast met twee diepe lades en een grote bestekbak erin in de bovenste lade. Dat is een mooi systeem, je trek de la los en dan zit er bovenin een extra la voor het bestek. Op dit kastje komt nog een stuk aanrechtblad, hetzelfde als we al hebben, dat wordt dan meer een geheel. Dat gaat dinsdag gebeuren en pakt hij het bestaande aanrechtblad ook gelijk mee. Wordt opnieuw gepolijst en de spoelbak krijgt nieuwe tegeltjes. Dan lijkt alles weer als nieuw.

Wel een enorme vooruitgang vergeleken bij de oude bestekbak?.

De schouw heeft hij nu een sierlijst om heen gemaakt, om de bovenkant een plaat ingefreesd zodat het planken lijken. Is helemaal zoals we bedoelde. In de staande palen zit een kastje met plankjes voor de kruidenpotjes. De tegeltjes voor achter de schouw komen maandag binnen, dat wordt een klusje voor Rien.

Volgende week vrijdag b.l.e.w komt de keukenboer de rest van de keuken afmaken. Daarna kan de schilder aan de gang. Kreeg net een telefoontje dat het bankstel binnen is gekomen en wanneer ze het konden bezorgen. Heb gevraagd of het tot de eerste week van januari mocht blijven staan bij hun. Omdat de schilder nog moet schuren en verven zie ik de bui al hangen dat straks het nieuwe bankstel onder de verf zit. En ik wil de voegen van de kamervloer nog een grote schrobbeurt geven voordat het bankstel komt. Nog even wachten dus!