Ouderwets dagje

Maandag 7 juni-2021

Dat was eindelijk weer eens ouderwets dagje vandaag. Een dag waarop iedereen naar school of naar het werk was. Een dag waarin het ritme van voor de coronatijd weer naar boven kwam. Ik zat gewoon tot half 4 vanmiddag in een opgeruimd en fris huis. Dat was voor mijn gevoel héééél lang geleden. Geen rondslingerende schoolboeken en tassen, geen laptops op de tafel, geen herrie van de online lessen waar alle kinderen door elkaar praten, geen tafel vol bekers en een bank vol koekkruimels. Begon met de weekendtroep op te ruimen, stofte de kamer, knipte buiten bloemen voor op de tafel en in het raam, seringen en lupine. Dweilde de kamervloer en de vloer in de hal. Deed de wc’s, trok alle bedden glad, waste 5 wassen en hing ze buiten aan de droogmolen.

 

Tijdens de koffiepauze lekker weer eens een half uurtje aan m’n quilt gewerkt. Vond in het bakje nog twee schattige hartjes van papier, cadeautje van een van de meiden. Het was echt een poos geleden dat ik aan de quilt gewerkt had, maar hij moet toch een keer afgemaakt worden. Het wordt een 2 persoons deken voor op ons bed. Moeten 100 blokken worden en ik heb er pas 20 af.

Toen Hidde en Mirjam uit school kwamen zei Mirjam: ‘tjonge ,wat is het hier netjes, het lijkt wel of we bij oma zijn?’. Ik zei tegen haar dat ze het dan ook zo netjes moest houden want dan is mama ook blij. Maar volgens haar zijn het de grote broers die altijd rotzooi maken en zijzelf niet. Lekker bijdehandje is dat hoor. Van de week had ze ook weer zo’n lekkere opmerking. Omdat de dokter had gezegd dat ik rustiger aan moest doen heb ik van de week 2 keer een half uurtje gezeten om wat te lezen. Ik dacht dat ik daar goed aan deed?. Zegt Mirjam tegen me: mama ,jij zit ook alleen maar te lezen, ben je verslaafd of zo?. Haha, het moet toch niet gekker worden, nog even en ik moet me eigen verdedigen als ik gewoon een keer niets doe?.

Bakte voor tussen de middag lekker een paar stukken zalm, daar zijn de jongste ook gek op.

Toen ze weer richting school vertrokken kwam Leen nog even thuis om eieren te bakken en was met 10 minuten weer vertrokken. Sopte de keukenstoelen en dweilde de keukenvloer. En toen was het 2 uur en was het tijd voor een uurtje achter het spinnenwiel. Wat ik altijd zo frappant vind, is dat sommige cursisten zeggen dat ze eerst moeten werken van zichzelf en dan pas mogen spinnen. Ik denk daar heel anders over. Als ik van de winter graag een warme wollen vest wil hebben dan moet ik gewoon spinnen en zie ik dat als m’n werk en niet als lanterfanten. En aangezien het heel veel spinwerk is voordat je de wol voor een vest heb gesponnen dan moet je gaan zitten. Nu schiet m’n vest al aardig op maar m’n wol was ook op. Dus als ik van de week nog verder wil breien dan moet ik gaan spinnen. En dat heb ik vanmiddag, gewoon op maandag’ ook gedaan. Lekker het wiel in de zon gezet en trappen maar, wat heb ik genoten.

Maureen kwam om drie uur uit school en we hebben samen op het bankje een ijsje op gesmikkeld en toen moest ik aan de strijk. Dat koste me ook nog wel een uurtje. Menno kwam thuis en wilde op tijd eten maar ik wilde ook graag de strijk weg hebben. Menno bood aan om de piepers te schillen en in blokjes te snijden. Toen ik de was in de kasten had liggen was hij ook nagenoeg klaar en zaten we nog kwart voor 6 aan tafel. Gebakken piepers, doperwten en rosbief. Makkelijk eten met dit warme weer. Na het eten de vaat in de vaatwasser gepropt, gelukkig deed hij het weer. Vrijdag was hij er mee gestopt. Kwam ik s’morgens beneden was de vaat niet schoon. Hij had wel het programma afgewerkt maar geen water gegeven. Heb hem leeg gehaald en alles met de hand afgewassen. Dat was een aardig vaatje. Rien heeft het probleem verholpen want hij zat verstopt.

Toen de avondrommel opgeruimd was ben ik m’n vaste rondje gaan lopen. Had nu de stappenteller op de telefoon aangezet, was benieuwd hoelang het rondje was. De teller gaf aan: bijna 7 kilometer en 8300 stappen gezet. Warm had ik het er wel van gekregen?.