Opruimwoede

Donderdag 8 september-2022

De high tea die ik vorige week donderdag mocht verzorgen was echt supergezellig. Er waren ook twee nichten en een tante van me bij aanwezig. En aangezien we elkaar zelden zien was het toch wel heel leuk om bij te kletsen. Omdat ik niet veel tijd had om zelf alles te bakken voor de high tea heb ik het meeste zoet bij de bakker gehaald. De scones werden natuurlijk wel zelf gebakken, dat is zo’n lekker recept, die houden we er in.

De volgende dag was ik jarig. 50 jaar! Wel een mijlpaal. Toen ik de dag ervoor de buurvrouw tegenkwam en ik nogal zwaarmoedig zei dat ik 50 werd zei ze tegen me: “toen ik vorig jaar tegen jou zei dat ik 50 werd en het heel wat vond, zei je tegen mij dat het erger was als je het niet wordt”. Wordt je met je eigen worden om je oren geslagen?. Tis natuurlijk ook zo, maar het voelt of je jeugd voorbij is. Dat dat 30 jaar geleden al voorbij was doet er niet toe.?. Maar ik heb in ieder geval een hele gezellige verjaardag gehad. Ben om kwart voor 6 opgestaan om de ramen binnen en buiten te lappen. Zo verschrikkelijk veel vliegenstront. Heb nadat ik ramen gezeemd had, alleen al in de keuken en de kamer 85 vliegen op gestofzuigd. Niet normaal meer. Daar gaat m’n net geschilderde witte plafond in de keuken. Maakte de wc schoon, haalde een nat doekje over de tuinkussen zodat het weer schoon was, want je kunt je visite niet op vieze stoelen zetten. Maakte een schaal met bowl, de bakker had de taarten al bezorgd( geen tijd om zelf te bakken).

Om kwart over 10 arriveerde de eerste visite. 10 vriendinnen en m’n moeder kwamen op de koffie. 2 werden gemist maar die waren verhinderd. Het was weer een gezellig ochtendje zo met z’n allen. Na afloop kreeg ik van een paar vriendinnen nog een appje dat het zo leuk was geweest. Antwoorde terug dat we volgend jaar bij gezondheid het maar een hele dag moeten houden want de ochtend is altijd tekort als we samen zijn. Ben ook weer schandalig verwend door manlief, kinders, familie en vriendinnen. Een elektrische weckketel en weckpotten, bloemen en plantenbakje, geld, ooievaarsschaartje, cadeaubon voor een workshop, tijdschriften bon, cadeaubon voor een nachtje weg met de camper, weckpotten met snoep, receptenboek.

En een gezellige opoe op stoel die piepers zit te schillen. M’n vriendin vond dat nu echt wat voor mij en zag mij later wel zo zitten. Waarna ze zich daarna afvroeg of ik het niet als een belediging op zou vatten, haha! Nou, absoluut niet, zie me zelf eigenlijk ook wel zo zitten. Het is van klei gemaakt, wel kunstig hoor. En moet je die gebreide kousen zien, geweldig toch! We gaan een mooi plekje voor opoe zoeken.

De jongens hadden wel eens laten vallen dat als ik 50 zou worden ze dan een grote pop in de tuin zouden zetten. En als ik iets verschrikkelijk vind is het wel dat! Maar gelukkig hadden ze dat stomme idee niet uitgevoerd. Maar ik kreeg van vriendinnen toch nog een Sarah, maar dan van vlees. Dat was echt leuk, nooit geweten dat je zoiets kon krijgen bij de slager.

En van tante Jannie een prachtig antiek bowlset. Vorig jaar nam ze al zo’n leuk antiek bonbonschaaltje mee. Ben gek op oud glaswerk, erg mooi!

s’Avonds kwam er een klein koppeltje familie en de buren op de koffie. 12 uur ging de laatste weg en de helft van de troep opgeruimd. De volgende ochtend de rest van de troep waarna ik om kwart voor 9 richting de markt van de OGGIN vertrok om daar te gaan zitten spinnen de hele dag. Het weer was prachtig, was ook lekker druk en een hoop bekende gesproken. Dat heb je als je in je eigen dorp zit te spinnen.

Toen ik om 5 uur weer thuis was kon ik 10 minuten bijkomen en moest daarna het zaaltje in om een poosje te helpen bij het bedienen van een feestje met 60 man. Was daar om kwart over 6 mee klaar en had Rien lekker al de patat klaar en kon ik aanschuiven. Toen het feestje afgelopen was om 22:00 uur hebben we met de bediening en het echtpaar nog een bak koffie gedronken. We hadden die avond ontzettend veel last van vliegen in het zaaltje. De gasten waren aan het BBQ’e en alle deuren stonden open. Dus dat komt wel naar binnen. Toen ze weg waren heb ik alle deuren dicht gedaan en een lading vee-rust gespoten. Niet gezond, maar geen andere keus. Toen ik de volgende ochtend ging kijken of het z’n werk had gedaan lagen er denk ik wel 500 met de pootje omhoog. ??. En nog vlogen er zat rond. Bah!

Hier een foto van de prachtige ijstaart die de mensen besteld hadden voor na de BBQ.

Nu alle feestjes in het gezin achter de rug zijn wilde ik maandagmorgen graag beginnen met het uitzoeken van het kantoor. Dat zag er zo uit:

Nu 4 dagen later ziet het er nog zo uit want er kwam weer van alles tussen. Ben niet verder gekomen dan het zemen van het raam?.

Had die morgen ook een verjaardag en s’middags les, en maakte tussendoor 10 kleine potjes appelmoes van de appels die ik van een vriendin kreeg.

Nou, dan is je maandag al bijna voorbij. Ook was die avond de naailes weer begonnen maar helaas kon ik niet gaan door een verjaardag. Dus stond het kantoor voor de volgende dag op de planning. Maar toen ik dinsdagmorgen even wat moest pakken uit de voorraadkamer, zag ik dat het ook daar een grote rommelige bende was( net of ik dat nog niet gezien had;-).

Begon met een klein hoekje opruimen maar dat eindigde in een complete grote schoonmaak. Was niet meer te remmen. Alle bakken met voorraad vilt en wol uitgezocht, heel veel weggedaan wat al zolang lag. Alle losse naaldvilt in zakken gedaan, gereedschap uitgezocht en naar de schuur verhuisd. Heb drie zakken met rommel weggegooid. Zo héééérlijk. En dit is het resultaat. Ben er die dag wel 5 keer doorheen gelopen om er van te genieten.

De volgende morgen kwam m’n oude schoonmaakhulp helpen om de bovenverdieping een grote beurt te geven. Dat was ook nog wel een dingetje, 8 weken grote vakantie en met de Franse slag schoongemaakt. Op een kamer na, die staat toch leeg, is alles schoon, echt schoon! Op de kamer van Mirjam werden de gordijnen eraf gehaald, de overgordijnen geklopt en gelucht aan de lijn en de vitrage die midden in de slaapkamer als afscheiding hangt werden lekker gewassen.

De ramen glommen weer van binnen en buiten, totdat er een paar hoosbuien kwamen.

Zo is er van de week aardig wat huishoudelijk werk verzet, daar is m’n hoofd een stuk leger van geworden. En de bovenverdieping is ook een stuk leger geworden. Kijk maar op de foto wat er allemaal vanaf kwam. Het meeste afval bestond uit lege dozen, lege chipsbakken, lege limonadeflessen. Volgens mij heb ik ze toch geleerd dat ze de troep mee naar beneden moeten nemen en niet onder of naast bed moeten gooien.

Weet je wat we van de week alweer gegeten hebben: spruitjes. En lekker dat ze waren, heb echt met smaak gegeten. Ik vroeg aan de groenteboer of het waar was dat eerst de vorst erover moest zijn geweest. Volgens hem was dat vroeger zo maar tegenwoordig zijn er weer andere rassen gekweekt en speelt dat niet meer zo. En hij had gelijk!

Gisterenavond zijn we even bij de buren koffie wezen drinken, zomaar gezellig 2 uurtjes. Toen we terugkwamen was alles pikdonker en de deur op slot. De laatst thuiskomende dacht zeker dat we al op bed lagen omdat ze ons niet zagen en hadden de deur maar op slot gedaan.

Nam een foto van het huis in het donker, keer wat anders.

Vandaag de hele dag les gehad, vanmorgen kwamen er twee vriendinnen met ieder een eigen wiel. Kijk op een fijne morgen terug met mooie gesprekken. Vanmiddag en vanavond les, tussendoor een potje eten koken. Sperziebonen, piepers en rundvlees. En nu ga ik op een oor maar ik wilde eerst de blog getikt hebben. Daar was ik van de week al drie keer aan begonnen, maar kreeg niet de gelegenheid om er even rustig voor te gaan zitten.