Opruimdag

Maandag 1 maart-2021

Vandaag was het een lange opruimdag. Het zat me al zo lang op m’n nek, de bende van alles en iedereen. Van het timmeren en schuren van de nieuwe kast in de gang, van het betimmeren van de hooizolder, de inlooptroep van het aanleggen van de tuin, de troep van de vakantie. Moet ik nog meer uitleggen?? Gisterenavond was de maat echt vol, op zondag. Kun je nagaan hoe hoog het me zat dat ik op zondag de planning voor maandag al helemaal in m’n hoofd zat te bedenken. Begon vanmorgen eerst met huisje 2 leeg te halen daar komt van de week weer voor een paar maanden een bewoner in. Rien had zaterdag de bedden en matrassen al weggehaald, normaal blijft dat allemaal staan maar dit keer op speciaal verzoek een keer niet. Nu moesten alle boeken, linnengoed en allerlei frutsels verkast worden. Nadat dat klaar was de kinderen uit bed getrommeld voor school. Nadat die vertrokken waren bleef ik alleen nog met Maureen over. Die heeft me lekker geholpen met allerlei klusjes. We begonnen met de grote diepvrieskist in de bijkeuken, die ging vorige week kapot, motor doorgebrand. Einde diepvries. Die hebben we samen naar buiten gesjouwd , staat klaar voor de stort. We sjouwde de grote lade-diepvries uit het achterhuis naar de bijkeuken. Gaf wel een hoop extra ruimte nu de kist weg is. Heb nu lekker een hoek voor de stofzuiger, emmers en keukentrap. Schroefde daar de oude kapstok van de muur en in een keer hoorde ik een harde tik, knapte er drie rijen tegels los van de muur. Ze hangen nog, maar het staat helemaal bol. Geen idee hoe dat nu weer kan. De tegels zitten er al 30 jaar of langer op maar ik hoop dat ze toch nog even blijven hangen tot de andere verbouwingen klaar zijn.

Maakte gelijk verder de bijkeuken schoon. Sorteerde de mandjes maar weer eens een keer. Bestelde een nieuw schoenenrek, de oude houten van nu wiebelt wel heel erg. Die mag als openhaardhout verdergaan.

Daarna was het kantoor aan de beurt, bureaus uitgezocht, gezeemd, vloer gedweild. Tussendoor 5 wassen gedraaid. De gang kreeg een fikse opruimbeurt, helaas kwam de schilder vandaag toch niet (nu morgen beloofd) dus kon ik nog steeds niet de kast inruimen. Wel al het stof weggehaald en het antieke kastjes in de was gezet. Dat zag er al weer een stuk beter uit. Bestelde een nieuwe grote deurmat. De mevrouw die hier zaterdag wol had geverfd en was blijven overnachten kwam afscheid nemen en kon ik gelijk een foto van de geverfde wol nemen. Het is zo mooi geworden, een prachtige warme diepgroene kleur. Echt schitterend.

Toen was de stripboekenmand aan de beurt. Geen overbodige luxe. Dat is meestal de taak van de kinderen want die gooien hem tenslotte ook elke keer overhoop. Maar vanmiddag biechten er een paar kinderen op dat ze dan alleen de bovenste laag deden zodat het netjes leek. Dat was wel te zien toen ik op de bodem van de mand kwam?.

Veegde de nieuw gelegde terrassen in met zand, dat wordt nu twee weken lang een dagelijks klusjes. Maakte een beginnetje in het achterhuis met een kamer die tijdelijk als opslag diende. Oud tafeltje ,stukken hout, oud spinnewiel verdwenen in de brandcontainer. Morgenochtend hoop ik daar verder te gaan met ruimen. Hoop ik, want vaak als je je eigen de ene dag een slag in de rondte hebt gewerkt, komt er de volgende dag weinig uit je handen. Kookte een pan witlof, kookte piepers, en braden gehaktballen. Schuurde na het eten m’n hele gasfornuis en haalde Maureen met de fiets op bij de kerk en dronken lekker koffie met een klein koppeltje. Maakte de vilten roosjes vast op een schuifspeldje voor een jonge cursist voor de bruiloft van haar broer. Was nog een heel gepriegel om ze te vilten maar ze zijn wel leuk geworden.

Toen de jongste twee naar bed waren en Rien op z’n kantoor bezig was, zette Maureen die veel van zingen houd, mooie paasliederen op. Heerlijk zo met z’n tweetjes naar geluisterd en mee gezongen. Fijn momentje zo samen!

En nu eens een keer een foto van de sterrenhemel in plaats van de mooie luchten overdag⭐⭐:-)