Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Opening winkel, zenuwpijn.

Vrijdag 5 januari-2024

Als eerste : iedereen al het goede toegewenst voor het nieuwe jaar!

 

De eerste dag van de vakantie waar ik zo naar uit had gezien begon al bijzonder vervelend. De hoektand die afgebroken was( toen ik in het openluchtmuseum stond) was ik voor naar de tandarts gegaan. Was natuurlijk niks meer aan te herstellen want hij was helemaal afgebroken en kon er niks meer opgebouwd worden. Had er helemaal geen pijn aan maar volgens de tandarts zat er nog een stuk zenuw in die wel eens pijn kon gaan doen. Dus vond hij dat hij die er uit moest halen. Maar daar had ik helemaal niet op gerekend en zei dat dat wel een andere keer kon. Hij maakte me ‘bang’ door te zeggen dat de feestdagen voor de deur stonden en dat hun dan gesloten zouden zijn. En aangezien ik in m’n leven al zoveel kiespijn hebt geleden dacht ik dat hij het dan toch maar moest doen omdat ik geen zin had om met de feestdagen kiespijn te hebben. Nou, dat heb ik geweten, hij had inderdaad gelijk dat ik met de feestdagen kiespijn zou hebben, maar dan wel door het eruit halen van de zenuw. Het is gaan ontsteken en daar heb ik stevig last van gehad, zo erg dat ik toch maar gebeld heb voor een antibioticakuur van de tandarts. En kreeg van de dokter zware pijnstillers die ik alleen mocht gebruiken als ik het niet meer kon houden. Die heb ik toch maar niet gebruikt want dat klonk toch niet zo veilig. Na een paar dagen was de pijn gelukkig minder en van lieverlee zakte het helemaal af. Hebben we ook weer gehad.

Ook al is het altijd ook wel weer een gezellige tijd, ik ben toch blij dat de feestdagen weer achter de rug zijn. Je hebt het idee dat je niets anders doet dan eten, drinken, troep ruimen omdat iedereen vakantie heeft, dus kortom: je loopt constant achter de feiten aan. De eerst kerstdag zijn m’n ouders koffie komen drinken, de tweede kerstdag waren we met het hele gezin en schoonfamilie. We hebben met z’n allen gegeten. Iedereen had wat klaargemaakt dus dat was lekker makkelijk en ik vind dat ook altijd erg leuk moet ik zeggen. Er was van alles, slaatje, peertjes, spruitjes, kipsaté, zalm, gevulde eieren ,pulled pork, soep, gevulde wraps, toetje. Zal nog wel wat vergeten zijn maar er lag genoeg. Gezellig was het in ieder geval wel.

De dag na kerst ging Maureen logeren bij een vriendin in Zeeland. Hun kwamen naar Sliedrecht rijden en wij ook daar heen en ontmoeten elkaar bij de Intratuin waar we gelijk even lekker een bakkie dronken met wat lekkers. Tis tenslotte vakantie hé. Wat is het daar mooi binnen zeg, vooral die miniaturen vind ik altijd zo mooi om naar te kijken. Wat dat betreft mis ik soms echt nog wel m’n poppenhuishobby. Heb daar altijd bijzonder veel plezier in gehad. Maar ja, soms moet je keuzes maken, je kunt niet alle ballen in de lucht houden.

Donderdag kwam m’n weefjuf weer aan het oude weefgetouw werken. En ze hebt het voor elkaar gekregen hoor💪. Hij doet het! Zij het met een bijzondere gebruiksaanwijzing want hier en daar mankeert er nog wel wat aan. Maar ik kan er nu m’n theedoeken op weven. Wel kreeg ik te horen dat bij elke nieuwe schering  die erop gezet wordt weer het hele getouw afgesteld moet worden. Dat betekent dus uren werk als ik dat überhaupt zelf al voor elkaar krijg. Nu kreeg ik een aanbod voor een ander weefgetouw die ik van de weefjuf over kan nemen. Weeft supermakkelijk, heeft ook pedalen en is makkelijk in te rijgen. Daar heb ik even over na moeten denken want ik ben echt verliefd op m’n knapperd van een weefgetouw😅. Maar heb ik het er voor over om er zoveel tijd in te stoppen en dan nog tegen dingen aan blijft lopen met het oudje? Blijft het weven dan nog wel leuk? Ben na een stevige discussie met  mezelf tot de beslissing genomen dat ik hem toch weg doe en voor haar weefgetouw gaat. Au😥. En nog steeds als ik er over na denk wordt ik er een beetje weeïg van. Er zit maar 1 voordeel aan, en dat is dat ik weer heel veel ruimte krijg in het atelier want dat ding neemt echt veel plek in beslag.

Vrijdag 29 december hebben we een lading oliebollen en appelbeignets gebakken. Toen Rien de grote bak met olie aan het opwarmen was stopte hij er in een keer mee. Doorgebrand. O help, wat nu. Beslag stond al klaar. De friteuse, we hebben een dubbele, schoongemaakt en andere olie erin gedaan. Ging ook prima moet ik zeggen hoor, ze waren heerlijk en niet vet. Er gaan er alleen wat minder in tegelijk in als in zo’n grote bak.

De hele vriendengroep van de jongens was ook aanwezig, stuk of 20 man. Dacht nu ze het huis uit waren dat die vrienden wel niet meer zouden komen maar ze weten ons toch nog wel te vinden. Heel leuk hoor, is echt gezellig met z’n allen. Natuurlijk moest er als vanouds op die avond ook carbid geschoten worden. Hessel had met z’n vriendengroep zo’n leuke carbidkanon gemaakt. Zijn ze nog een poos mee bezig geweest. Eentje in stijl van de politie.

Ze zitten van de gemeente altijd moeilijk te doen dat er geen carbid geschoten mag worden van tevoren maar als ze eens om het hoekje zouden komen kijken hoe leuk die jongens bezig zijn aan zo’n kanon. En ik denk altijd maar zolang we ze hier in de schuur aan het knutselen hebben halen ze ook niks op straat uit. Net als op de avond van het oliebollen bakken, al dagen van te voren was er veel politie in het dorp, die avond stond er op elke kruising in het dorp een politieauto op wacht ter voorkoming van brandstichting. Horen we uit het dorp dat de politie toch maar even bij de fam Roelofsen kwam controleren want daar stonden zoveel auto’s op het terrein daar zouden ze wel wat eens aan het bekokstoven kunnen zijn. Tsss, staan we rustig oliebollen te bakken en hou je de jongens en vriendengroep veilig binnen is het nog niet goed. En ja hoor, daar kwam de politie aan, kentekens werden gecheckt en moesten even weten wat ze aan het doen waren hier. Na uitleg dat we oliebollen aan het bakken  waren vertrokken ze weer. Kon er wel om lachten hoor.

Nou, en toen was er de jaarwisseling. Waar ik als een berg tegenop hebt gezien met al die zonen is gelukkig reuze meegevallen. Het verliep aardig rustig, en er zijn geen rare dingen gebeurd. Ook blij dat dat weer achter de rug is. Hoef ik daar in ieder geval een jaar niet meer over in te zitten.

 

En nu ben ik door de zenuwpijn en de feestdagen pas vandaag nagenoeg klaar met m’n winkeltje. En de opening is morgen al. Toen ik de drie weken vakantie plande had ik hele plannen. Er is weinig van terecht gekomen. Dat betekent dat ik me een slag in de rondte heb gewerkt om het nog op tijd af te hebben.  Heb 4 dagen lang wol geverfd, strengen wol gedraaid en de wikkels erom gedaan. Vanmiddag komt er nog een lading dikke wol binnen.  Heb in het dorp een folder laten bezorgen wat we allemaal in het winkeltje gaan verkopen. Daar stond ook het macrame garen op. Want dat is zo leuk al dat knoopwerk. Daar moesten we vroeger op de lagere school al een plantenhanger van knopen. Maar wat denk je: wil ik het bestellen bij m’n leverancier, is alles uitverkocht. En ik vind als ik gezegd heb dat we dat verkopen, je het niet kan maken om het niet te hebben. Maar wat nu? De oplossing kwam via een cursist die ook knoopt en me een superleuk adresje gaf. Het is een klein bedrijfje( daar hou ik wel van) wat prachtige garens heeft. Heb contact met haar gehad en ze stuurde me een collectie toe waar je mee kan haken en macrame. Er wordt van alles meegemaakt, van kroonluchters tot wandkleden. En m’n gordijn moest ik ook nog afhaken want die moet in de deuropening van het winkeltje komen te hangen. De slierten haken heb ik elke keer tijdens een verjaardag gedaan, dan nam ik gewoon m’n haakwerk mee terwijl we gezellig zaten te kletsen. Schiet tenminste lekker op zo. Hij is echt leuk geworden. Het bevestigen van de slierten aan het gordijn was nog wel een klusje, een wirwar van slierten. Toen ik hem opgehangen had plakte alle slierten aan elkaar doordat ze statisch waren maar nu heb ik er houten kralen aan gehangen onderaan en nu gaat het prima. Zo leuk joh al die kleurtjes.

Gisteren is m’n vriendin de hele dag komen helpen poetsen. Wat was ik daar gelukkig mee. Tis heerlijk opgefrist en klaar. En hier de foto’s van het winkeltje.

En hierbij de uitnodiging voor iedereen. Heb je morgen niks te doen? Van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het winkeltje. De koffie en cake staat klaar!