Onkruid bestrijden

Dinsdag 26 april-2021

Donderdag eerst maar begonnen met onkruid dood te spuiten met schoonmaakazijn. Voordeligste manier, of het de beste manier is weet ik ook niet maar ik zou niet weten waar ik het anders mee moet doen. Vorige jaren lieten we het nog wel eens door iemand doen maar die gebruikt helemaal troep. En ook daar bleef het niet de hele zomer mee weg. En ik vind het absoluut niet erg om met een krabbertje het onkruid weg te krabben maar geen 1000 vierkante meter. Dat ga ik bij gezondheid doen als ik me eigen ga vervelen?. Nu pak ik elke keer een stuk bestrating met azijn en ben ik over een week klaar hoop ik.

Vrijdagmorgen luisterde Maureen en ik samen de rouwdienst online mee van een lieve nicht. Ze was al jaren ernstig ziek, maar een ongelooflijke dappere vrouw. Ze is een paar keer, samen met haar man, hier in één van de vakantiehuisjes geweest om uit te rusten. Dan krijg je emotionele gesprekken, je zou er zelf maar eens voor staan. 46 jaar oud! De begrafenis was in besloten kring, wat is het dan toch fijn dat je het op de computer mee kan kijken. Ben je er toch een beetje bij betrokken.

s’Middags planten wezen halen voor in de perken naast de oprit, het is alleen jammer dat dat spul altijd nog zo klein is. Geduld hebben! Ziet er netjes uit nu. Verplaatste met Hessel en Hidde het kippenhok. Dat stond altijd achter het hek op de oprit maar die was verrot. En het stond pas 4 jaar, kun je nagaan. Nooit geen douglashout meer voor hekken. Maar ja, dat wisten we ook niet. Rien heeft het hek weggehaald en verbrand en nu stond het kippenhok daar in het niets. Geen gezicht. Hessel heeft de shovel gepakt en het hok naar het grasveld verkast, kippen blij, moeders blij. Wat ik nu met dat lege stuk moet weet ik ook nog niet. Vrijdagavond eerst weer een stel meters draad gesponnen. Zou het afgelopen vrijdag al afhebben maar daar was niks van gekomen en nu moet het deze vrijdag, mag ik alsnog wel opschieten want ben nog steeds niet verder dan 20 gram. Maar morgen is het koningsdag en is er toch niets te doen ,dan hoop ik dat ik de gelegenheid krijgt om wat meters te gaan maken.

Zaterdag om 8 uur naar de Coop gesjeesd om nog een paar kannen schoonmaakazijn te halen en schuursponsjes. De laatste om de gaspitten van het fornuis te schuren en toen dat klaar was ben ik bij de vakantiehuisjes alle terrasjes gaan spuiten, het pad erlangs, en het terras van de theeschenkerij. Plukte bij de huisjes de voortuin, stond een lading onkruid tussen de planten. Nu ziet het er weer aardig netjes uit.

En op de parkeerplaats daar was ook nog zo’n lelijke slordige strook met gras en onkruid. Zag er niet uit, een doorn in m’n oog. Rien heeft de hele strook leeggeschept en nu staan er vier mini-knotwilgen in en daartussen planten die in de herfst rood bloeien. Geen idee hoe ze heten. In ieder geval erg mooi. En netjes dat het staat joh, ben helemaal in m’n sas.

De tuin krijgt nu ook mooi vorm, zit wel met smart op de rest van de planten te wachten. Want dan kan er het materiaal tussen gegooid worden wat het onkruid weghoudt en zorgt dat de grond niet uitdroogt. Nu komt er overal alweer onkruid door en zal ik moeten plukken en schoffelen totdat alle planten erin staan.

Die morgen kwamen er ook twee vriendinnen in een huisje voor een paar dagen. De hulp bracht er weer één op orde voor vandaag. Er komt nu wel weer werk voor ze aan, boekingen genoeg. Mirjam vertrok naar een vriendinnetje, ze wilde perse dat ik ze op kwam halen want ik moest daar de gezellige beestenboel zien. Veel jong spul. Kalfjes, lammetjes, geitjes en jonge Vlaamse reuzen, zo schattig allemaal.

Zaterdagmiddag croste ik nog naar Ede om de niddy noddy’s( handhaspels) en de twijnrekken en kaardenmolens op te halen. Kijken de klanten allang naar uit.

En de zondag verliep lekker rustig. De vier oudsten zaten bij hun vriendinnen of familie en hadden we alleen nog de 4 jongste thuis. Heb deze keer eens croissantjes van bakkerij het stoepje geprobeerd. Die kocht ik nog ongebakken bij hem op de markt, moest ze zaterdagavond uit de diepvries halen en in de koelkast laten ontdooien. Zondagmorgen op 180 graden afgebakken, beviel goed, was lekker!

Vandaag liep de planning iets anders dan ik in gedachte had. Kreeg zaterdagavond al een berichtje van de meester van Hidde dat hij ook corona had. Dat betekende dus dat de hele klas weer thuis zit van de week. En ze zaten net weer een week op school. Balen, maar voor de meester het belabberdste, want die zit er ook niet op te wachten. Dus Hidde thuis vandaag. Komt Mirjam om 7 uur uit bed: mam, ik zo’n zeer oor en koorts. Aah, wat nu. Test gehaald, uitslag negatief. Hoop dat het klopt. Ze knapt gelukkig alweer op. Dus ook Mirjam thuis vandaag. De hulp kwam nog een huisje poetsen. Vanmiddag kwamen er voor allebei de huisjes vakantiegasten uit Urk. Moesten de controles voor de huisjes gedaan worden, de tuinsets opgepoetst, parasols onder het stof vandaan gehaald en gezet, planten gehaald voor op de tafels buiten, bloemen en chocolaatjes voor binnen. Linnengoed wc papier aangevuld. En toen was ik anderhalf uur verder. Draaide 6 wassen van mezelf weg. Rien had vanmorgen voor hij ging nog de voet van m’n nieuwe droogmolen in de grond gestampt. Doordat we de hele tuin verandert hebben is er geen plaats meer voor m’n waslijnpalen. Dus dat werd nu naast het huis in het gras een droogmolen met 60 meter draad. Gaat genoeg was op maar het droogt niet zo snel als aan de lijn. Even wennen is het hoor.

Bakte een pecannotenkoek voor de gasten, de kapper kwam de lampjes van het poppenhuis maken, ziet er zo gezellig uit s’avonds als ze branden.

Haalde gelijk 4 kamertjes van het poppenhuis helemaal leeg, je wil niet weten hoeveel eruit komt. Heb alles met een kwastje en een doekje schoongemaakt. Nu hoef ik nog maar 3 vertrekken en dan is hij weer klaar voor een tijd. Zette op kwart over drie het rundvlees op. Wrijf dat altijd eerst in met zout, peper en nootmuskaat. Dan braad ik het in de boter bruin, gooi er een bouillonblokje bij en laurierblad en een stuk ontbijtkoek. Dan bind het een beetje en het word lekker zoet. Probeer maar eens. Sneed de rode kool, schilde de piepers, haalde appelmoes uit de diepvries en toen arriveerde de gasten. Kwam precies mooi uit.

Zorgde voor koffie en lekkers, maakte een praatje. De mevrouw had een prachtige oude koffiemolen voor in de theeschenkerij meegenomen, zo één had ik er nog niet.

en nog een paar leuke oude boeken/ tijdschriften. Die ga ik eerst zelf doorbladeren, er staan verhalen in, patronen, gedichtjes, recepten. Heb het nog nooit gezien. Mooi om te lezen.

En nu ga ik eerst van een toastje met gerookte zalm uit Urk genieten. Voeten op tafel, de dag doorbabbelen met manlief en morgen lekker een vrije dag. Heerlijk toch!