Oma’s schortje

Maandag 22 maart -2021

Hier zomaar even een leuk stukje, kreeg ik vandaag doorgestuurd van iemand. En ik als verwoed schortendraagster vond een hoop herkenning in het verhaal?. Niet in alle dingen waarvoor oma het gebruikte, maar we kunnen er ook nog wel een paar aan toe voegen: 1- de was uit de droger zo in je schort kiepen i.p.v. in een wasmand. 2-fietszadels van de kinderen droogmaken. 3- de kinderen gebruiken hem als theedoek al ze de handen hebben gewassen 4-je kunt je blubberbuik er mee verbloemen?. Zie je wel, de schort is onmisbaar voor iedere vrouw.

 

Het voornaamste gebruik van Oma’s schortje was om haar jurk te beschermen, omdat ze er maar een paar had. Maar ook omdat het makkelijker was om het schortje te wassen i.p.v de jurk. Ze gebruikte het schortje ook als pannenlap om de pannen van de kachel of uit de oven te halen… het diende ook om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen….

En als ze eieren uit het kippenhok ging halen was het schortje ook heel handig om de eieren te dragen. Als er visite kwam konden haar verlegen kinderen onder haar schort schuilen. En als het koud was kon ze haar armen er indraaien en opwarmen. Het was ook heel geschikt om menige zweetdruppeltjes af te vegen als ze op de kachel aan het koken was. Hout voor de kachel werd ook in het schortje binnengebracht.

Uit de tuin droeg ze allerhande soorten groente naar binnen, en als de erwten gedopt waren gingen de schillen in het schortje. In de herfst werd het schortje gebruikt om de appels op te rapen die onder de bomen lagen.

Als oma onverwachts visite aan zag komen, je stond er van te kijken hoeveel meubeltjes dat oude schortje nog kon stoffen in een paar seconden. Als het eten klaar was ging ze naar buiten en zwaaide met haar schortje, dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen. Het zal nog lang duren voordat iemand uitgevonden heeft wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden als het schortje. Vergeet niet : in deze tijd zou men er over zeuren hoeveel bacteri├źn er in dat schortje zouden zitten. Toch heb ik er nooit wat aan over gehouden……of toch iets? LIEFDE!!!