Wij staan D.V 11-12-13 juli op de Poederooijse dagen . Het handwerkwinkeltje is gewoon geopend. Welkom!

Oliebollen bakken

Woensdag 30 december-2020

Rien maakte gisteren eindelijk m’n kistenwand af in het atelier. Er was niet eerder tijd voor, dus bleef het een beetje een rommeltje. Wat ben ik blij dat dat nu klaar is. Vanmorgen vroeg opgestaan omdat ik om 9 uur weer twee cursisten zou krijgen en de boel moest aan de kant en er moest nog gestreken worden, de kistenwand moest nog ingepakt worden voor 9 uur. Maar het lukte allemaal precies. Het was de laatste les voor de twee vriendinnen en ze hopen in februari terug te komen voor de verfcursus.

Verder is Rien de hele ochtend druk geweest met de schuur opruimen. Vanmiddag zouden we oliebollen gaan bakken. Hij haalde de spullen bij de bakker op, maakte de grote frituurpan schoon. Normaal gesproken doen we het in een hele grote bak waar er wel 30 tegelijk in gaan. Maar dan zijn we ook altijd met een man of 40 en bakken m’n vader en moeder ook gelijk mee voor de hele familie. Dat zat er dit jaar natuurlijk niet in. Nu was het alleen met ons eigen koppeltje en een paar vriendjes van de jongste kinderen. Ook gezellig hoor en een stuk minder rommel?! We waren benieuwd of het in de frituurpan ook goed zou lukken. En dat koste ook een stuk minder aan olie want die grote bak gaat wel veertig liter olie in. Als je dat met de familie deelt is dat prima maar als je het alleen voor eigen gebruik moet doen dan ben je al bijna 80 euro aan olie kwijt. We bakken altijd in zonnebloemolie van Reddy. Nu hebben we het met 16 flessen gered. 2 bakken van 8 liter om in te bakken. Ook het recept hadden we dit jaar voor het eerst in 30 jaar verandert. Rien zag dat op internet voorbij komen en dat hebben we eens uitgeprobeerd. Vind ze erg lekker. Er zit kaneel ,vanillesuiker en appel bij in. En je moest gesmolten boter toevoegen, dat schijnt er voor te zorgen dat de oliebollen geen vet opnemen tijdens het bakken. En inderdaad zijn ze niet vet. Als ze morgen nog lekker smaken, en niet vet of droog zijn, zal ik het nieuwe recept erop zetten. Om drie uur maakte ik het beslag en het was na een half uur al gerezen, ging snel dit keer

Rien bakte de eerste ton met beslag weg.

Ondertussen dat hij stond te bakken maakte de meiden een stel appelbeignets.

Maakte ik weer een nieuwe emmer met beslag en deze bakte Menno helemaal leeg. Maakte samen met Mirjam en haar vriendinnetje nog een stel appelbeignets klaar. Nadat Menno klaar was met bakken waren de appelbeignets aan de beurt. Voordat we klaar waren was het toch al half acht. Het duurde wel een stuk langer in de friteuse want daar kun je er niet zoveel tegelijk in doen als in de grote bak. Traditiegetrouw waren de jongens volop aan het carbid schieten. Dat hoort nu eenmaal bij het oliebollenbakken. Nadat de rommel opgeruimd was heb ik de vriendjes weer naar huis gebracht, een zak oliebollen voor thuis mee en iedereen was weer blij.

Toen we de vriendjes naar huis brachten wilde Hidde nog even langs de Cuneratoren rijden, want nu was hij in groen en rood gekleurd voor de feestdagen. Nou, rood en blauw hadden we een tijdje terug al gezien, maar groen nog niet. Dat moest natuurlijk vastgelegd worden. In het echt is hij niet zo knal groen hoor. Best grappig als je zo de foto’s naast elkaar ziet.

En nu is het morgen alweer de laatste dag van het jaar. Wat is het een raar jaar geweest. Dankbaar dat alles tot nu toe nog gespaard is gebleven. En wat zal de laatste dag nog brengen. Ziet er eerlijk gezegd als een berg tegenop. Het is de hele week al erg onrustig in het dorp. Wat zou het fijn zijn als je je volwassen zonen nog binnen kon houden hé?!