Nachtje weg.

Woensdag 30 november-2023

Wat vliegen de dagen voorbij, tis gewoon eng. Vorige week waren we druk voor de markt in Urk. Tussendoor moesten daar de lessen nog gegeven worden. Een groep voor de sokkenbreicursus. Dat is altijd op een avond en erg gezellig. Woensdagmorgen had ik een vrouw op spinles die ernstig ziek is en niet meer beter kan worden. Een jonge vrouw nog hoor, dan wordt je toch wel even stil van. Dan kunnen wij soms wel lopen zuchten en klagen dat we druk zijn en weinig rust hebben maar wat een zegen is het als je gezond ben en mag werken. Dat is iets wat we voor ogen moeten houden. De vorige twee lessen kwam ze met haar schoonmoeder en die had de gevilte zijde sjaal zien hangen en was daar helemaal weg van. Nu was ze de laatste keer alleen en kocht die sjaal voor haar schoonmoeder als verrassing. Hoe lief!

Woensdagavond hadden we hier in het zaaltje een presentatie van ‘Maak het met Marieke” Voor wie haar niet kent: ze kookt zonder pakjes en zakjes met zo gezond mogelijke ingrediĆ«nten en zo weinig mogelijk suiker. En nu kwam ze haar nieuwe kookboek promoten. We waren met 46 dames, en toen zat het ook wel aardig vol. Werd echt een leuke avond, kregen een heerlijk baksel van haar bij de koffie en een lekkere salade voor later op de avond. Ze verkocht al haar meegenomen boeken en nog een lading meel van allerlei verschillende soorten zodat de dames gelijk aan het bakken konden. Haar kookboeken zijn echt een aanrader!

Zetten van de week ook een nieuwe sjaal op het weefgetouw, 450 meter merinowol grof gesponnen voor de schering. En nog een paar honderd meter voor de inslag. Het is een lekkere dikke sjaal met een prachtige kleur blauw/groen

.

Donderdagmorgen kwam er een mevrouw haar geweven sjaal afmaken. Ze was de vorige keer tijdens de tweede les ziek. En voordat de sjaal van het weefgetouw komt werken we hem met een mooie steek af en dan draaien we de franjes. Of niet, net wat je mooi vind, er zijn er ook die de draden er gewoon los aan laten hangen, of vlechtjes van maken, of helemaal wegwerken in de sjaal, je kunt alle kanten op.

En toen was het vrijdagmorgen, tijd om de auto in te laden en voor twee dagen naar Urk te vertrekken voor de markt. Het weerbericht was niet best, harde windstoten en heel veel regen. Die morgen had ik om half zes nog naar de man geappt die het organiseerde, of het nog wel doorging met het slechte weer opkomst. Maar volgens hem ging het allemaal door. Nou, prima, om half 12 vertrokken we richting Urk, deden er bijna anderhalf uur over. Daar aangekomen reden we naar de straat waar we moesten zijn, staat er een boze mevrouw met haar auto in de straat en konden we er niet door. Toen ik het raampje opendraaide om te vragen hoe of wat mopperde ze dat de markt afgelast was en dat ze nog niet eens op de hoogte was gesteld. Nou, en bedankt, wij dus ook niet. Dat was wel erg vervelend. Alle begrip voor dat het niet door ging door het slechte weer, daar kan niemand wat aan doen. Maar dat er dan gewoon niet even geappt wordt dat het afgelast is dat vind ik echt niet kunnen. Veel standhouders komen van ver. Moet er bij vermelden dat degene met wie ik elke keer contant had over de markt ook zeer kort van stof was. Dat ben ik van de Urkers niet gewend. Die zijn doorgaans toch erg gezellig en hartelijk. Nou, daar stonden we dan, en we hadden ook voor de nacht een hotel besproken en Rien en de jongste drie zouden aan het eind van de dag komen en ook een nachtje overblijven. Dat gingen we dus echt niet aflassen, daar hadden de kinderen zo naar uitgekeken, daar wilden we ze niet in teleurstellen. Dus hebben we er maar wat van gemaakt: eerst samen met de mevrouw die met mij mee was lekker gewinkeld. Vonden nog wel wat leuke spulletjes bij Zus & Zo. Een mooie oude weefschuit, 2 oude sokkenstoppers en een allerschattigst vogelkooitje voor een genaaldvilt vogeltje.

Aten een heerlijke bak kibbeling.

 

Maakte een rondje door Urk. Die avond hebben we lekker bij een restaurant gegeten

en daarna naar het hotel in Emmeloord gereden. Lekker luxe daar hoor, was echt een verwennerij. Heerlijke bedden en vooral een heerlijk bad.

Dat hebben we hier thuis niet dus dat was wel even genieten. De volgende ochtend een heerlijk ontbijt genuttigd

en toen kreeg ik zowaar een appje dat die dag de markt ook niet doorging. Toen zijn we maar weer op huis aan gegaan en waren we rond half 2 weer thuis. Het is anders gelopen dan we verwacht hadden maar toch nog wel heel gezellig. En als ik zie hoe de kinderen genoten van het luxe verblijf in het hotel, dan maakt het weer alles goed! Het kwam eigenlijk wel goed uit dat we weer vroeg thuis waren want er zou die dag ook een voorbout van een koe binnen komen en die moest natuurlijk nog ingepakt worden. Dat zouden eerst m’n ouders doen omdat wij pas laat thuis zouden zijn maar zo is het beter, hebben ze ook geen extra werk door ons.

Maandagavond was m’n broer 25 jaar getrouwd. Dat vierde ze hier in het zaaltje met onze kant van de familie. Ze hadden een pizzawagen met pizzabakkertje erbij besteld. Dat is lekker hoor, hij bakt allerlei pizza in een houtoven die hij meeneemt en al op temperatuur is. 400 graden. De pizza is ook in 2 minuten klaar. Je mag zelf ook nog een pizza bakken als je dat zou willen.

En gisterenavond trakteerde onze zoon Leen op chinees omdat hij 26 jaar was geworden. Het is wel feest van de weekšŸ˜‹.

Werd van de week benaderd door een mevrouw die ging stoppen met haar handwerkwinkeltje. Of ik nog interesse had om haar kasten met borduurzijde over te nemen. Nou, dat had ik wel. En ze had nog een mooi spinnewieltje van Louet, een S45 te koop. Daar is maar een beperkte oplage van gemaakt. Ook daar ben ik erg blij mee, is een schattig wieltje ( foto is van internet, krijg hem volgende week pas binnen). En ik kreeg er ook nog een stel etalage kinderpoppen bij. Hoe lief, daar ben ik ook erg mee in m’n sas! Dat betekent natuurlijk wel dat ik hard moet breien om die poppen aan te kleden met de wol die ik in het winkeltje te koop hebšŸ˜….

Ben ook druk met wol verven voor de winkel.

Het is best moeilijk om te kiezen wat voor soorten wol je gaat verkopen. Zo ongelooflijk veel keuze bij de leverancier. Ik heb een bepaalde keuze gemaakt en dan kan ik altijd nog kijken waar vraag naar is.