Mozaïek en lekker eten.

Donderdag 23 maart-2023

We zijn sinds lange tijd weer eens samen uit eten geweest. Vorige week overleed een tante van Rien.  Donderdagavond was het condoleren, dus wilde we op tijd eten. Maar de een na de ander belde af dat ze niet thuis aten. 2 waren er logeren bij een vriend/vriendin omdat ze de volgende dag vrij hadden van school. Bleef alleen Mirjam over. Ze zou niet mee gaan met condoleren en even een poosje naar de oudste zoon gaan. Die zei dat ze ook gelijk wel mocht komen eten. Daar zaten we dan in een keer met z’n tweetjes thuis. Een zeldzaamheid! Rien stelde voor om te gaan wokken. Nou, dat was wel een hele onverwachtse verrassing. Zomaar een genietmoment. We zijn bij het wereldpaleis op de Grebbeberg gaan eten, 5 minuten hier vandaan. Heb lekker gegeten😋.

Na het eten zijn we thuis omgaan kleden voor het condoleren en pikte m’n schoonmoeder op. Op de terugweg haalde we gelijk Mirjam bij de oudste zoon op , gooide Rien ons thuis af en bracht hij z’n moeder weer thuis.

Vrijdag had ik zin om eens lekker sokkenwol te verven. Wil voor de terdegefair een lading geverfde sokkenwol meenemen. Via de spincursussen had ik er een stel verkocht zodat de voorraad aardig uitgedund was. Gelukkig is het geen straf om te verven. Zo leuk joh, altijd weer een verrassing hoe het eruit komt te zien. Volgende week vrijdagmorgen 31 mei is er weer een workshop sokkenwol verven. Er zijn nog wat plekken vrij. De informatie hierover staat onder de “cursussen”. Opgeven kan via het contactformulier of je mag ook bellen. Heb heerlijk de hele middag lopen kliederen met verf en het resultaat mag er zijn. Je zou ze allemaal op willen breien, zo verleidelijk. De meeste heb ik al in de webshop geplaats.

Ben nu weer met een paar sokken bezig van eigen geverfde wol en nu in een ajourpatroon. Superleuk!

Zaterdag was het zulk lekker weer dat je energie vanzelf wel ging stromen. Gaf een fikse ruk aan het huishouden, was er door de vele cursussen aardig bij in geschoten. En op den duur gaat het toch op je nek zitten. Terwijl ik aan het soppen was vroeg Mirjam of ze soms onkruid moest gaan krabben op de oprit. Nou, daar moet je nooit nee tegen zeggen als ze dat aanbieden. Ik denk dat het kind wel anderhalf uur bezig is geweest en ze heeft echt een eind gedaan. Zoveel dat ze er een blaar van op haar hand had gekregen. Ze was eerst met een mesje aan de gang maar heb voor haar maar de stok met de krabber eraan gepakt. Dat gaat een stuk sneller, kun je hele lange voegen mee leeg krabben. Het opruimen hoefde ze niet te doen daar ging Rien met de veegmachine overheen.

Ziet er weer netjes uit. Nog maar 300 vierkante meter bestrating te gaan🤪. We liepen samen naar het tuincentrum om de hoek en haalde een paar prachtige viooltjes voor in de bakken en een bos takken van de hazelaar om een mooie krans te maken voor aan de voordeur. Maar toen belde moeders op of ze met haar zus uit Dordrecht op de koffie kon  komen, die wilde het atelier wel eens zien. Tuurlijk kan dat, supergezellig hoor, zo vaak zie ik ze niet. Tantetje was helemaal weg van het atelier en dacht dat ze het wel 5 weken daarin uit kon houden. Het is een vrouw die echt veel handwerkt en de mooiste dingen maakt. Werd een gezellig uurtje. Nadat ze weer vertrokken waren stonden we klaar om de violen te gaan poten. Toen belde de oudste zoon of ze een bakkie konden komen doen. Ook altijd gezellig! En nu staan de violen nog steeds buiten te wachten om gepoot te worden en is de krans nog steeds  niet klaar want de afgelopen dagen heb ik er echt geen tijd voor gehad. Scheelt dat ze niet weglopen;-)

Moeders was deze week ook nog jarig, 75 jaar  is ze geworden. Ze hield haar verjaardag hier in het zaaltje. Net zo makkelijk want de familie is ondertussen wel aardig uitgebreid zodat het bij hun thuis niet meer past. Was leuk om de ooms en tantes weer eens te zien.

En dinsdag ben ik een dagje uit geweest met een vriendin/hulp. We hadden elkaar voor de verjaardag een workshop cadeau gegeven. Zij mij een workshop naar keuze en ik haar een workshop om bonbons te maken. Het werd na enig overleg een workshop mozaïeken. Dat was in Epe, dat kwam mooi uit want ik moest nog langs de houtdraaier die spintollen draait( en nog veel meer) en dat was in Eerbeek. Lag op de route, dus een kleine moeite om gelijk aan te wippen. Kocht een paar spintollen op proef, een daarvan is een ondersteunende spintol. Die zet je in een schaaltje en dan draait hij op z’n ijzeren as een aardig tijdje rond. Kreeg een Turkse mini spintolletje cadeau om uit te proberen. Dat is toch een grappig ding. En hij draait super, dat komt best wel nauw. Zodra er maar iets krom is aan zo’n ding, gaat hij tijdens het draaien uit balans en gaat hij slingeren. Heb er gelijk een stelletje bij hem besteld voor op de terdegefair. Daar wil ik workshops spinnen op de spintol gaan geven en kun je je eigen inschrijven daarvoor. Dan zullen er ook pakketjes te koop zijn met een spintol en wol zodat je thuis verder aan de slag kan.

Voordat we verder reden naar de workshop dronken we in de auto eerst een bak thee en aten een stukje appeltaart.

Maar het was nog te vroeg om naar de bestemming te gaan dus nuttigde we ons middageten bij een Veluws eethuisje.

Inmiddels was het kwart over 1 en arriveerde we bij de workshop. Daar keken we echt onze ogen uit, wat een prachtige dingen maakt die vrouw. Je zou bijna aan een nieuwe hobby beginnen🙈.

Na een hartelijk ontvangst met thee en een koekje, een rondleiding door het atelier mochten we aan de slag. We kregen een schaal van 30 cm doorsnee en die moesten we helemaal gaan beplakken met stukjes glas, kraaltjes, steentjes en kapot geknipt servies. Maar we hadden zoveel mooie voorbeelden gezien dat we amper wisten wat we wilde maken. We mochten voorbeelden van haar namaken maar we konden ook onze eigen fantasie laten gaan. We hebben van allebei wat gedaan. En zo ontstond een schaal die ik niet echt bedacht had van te voren, ook de kleuren niet. Ik ging eigenlijk voor een Hollandse schaal met rood, wit en blauw. Het komt nog niet eens in de buurt😅. Maar ik vind hem prachtig, wat was dat leuk om te doen zeg. Dat wordt oud servies en tegeltjes sparen want ik wil wel heel graag nog een tafeltje daarvan maken voor buiten.

Thuis moesten we hem voegen want het moest eerst 24 uur drogen.

Dit is de schaal van m’n vriendin geworden. Die heeft hem, in aardetinten gemaakt. Ook prachtig!

Na afloop van de cursus, wat bijna een uur uitliep, zijn we vlakbij nog gaan eten. Het was inmiddels bijna half 7, dus die maag die knorde best. Er was op het industrieterrein een klein gezellig restaurant met nette prijzen en heerlijk eten. Kwam gewoon helemaal bij van zo’n middagje inspanning. We kregen toen we aan tafel zaten nog een prachtige regenboog te zien.

En dit moet ik ook nog even laten zien. Ik had vorige week een vrouw op les die zelf een elektrisch spinnewiel in elkaar gebouwd had. Ongelooflijk hoe ze het voor elkaar heeft gekregen. En het werkt nog goed ook, kijk maar naar de wol op de spoel. Petje af hoor!