Melktap

Van de week zijn we verse melk gaan halen bij de net geopende melktap in ons dorpje Achterberg. Hoe lekker is dat! Ze hebben het echt leuk opgezet. Mooi huisje waar de tap in staat. Prachtige melkmachine waar je ook met je pin kunt betalen. Je mag je eigen fles meenemen maar je kunt bij hun ook glazen flessen aanschaffen. Die kosten 1,50 per fles. Sowieso vind ik het lekkerder om melk uit glazen flessen te drinken. Al dat vieze plastic. En je kunt zoveel met verse melk van de boer. Je maakt er lekkere yoghurt van, kan de yoghurt uit de winkel niet tegenop ( zie recepten).

Of heerlijke vanille of chocoladevla( zie recepten).

Of lekker roomboter. Dat stelt niets voor. Vers gehaalde melk 1 dag in de koelkast laten staan totdat het vet bovenop drijft. Vet eraf scheppen en in een potje doen. 1 eetlepel karnemelk erbij, deksel losjes erop, en een dag en een nacht laten staan op kamertemperatuur. Dan de pot ongeveeer 10 minuten met deksel erop goed hard schudden of de mixer erin zetten en de boter komt al snel bovendrijven. Boter eruit halen, 2 uur in de koelkast leggen zodat het hard wordt en dan de boter onder een ijskoude kraan kneden/spoelen zodat de karnemelk eruit gespoeld wordt. Eventueel wat zout erdoor kneden.

En als je zelf oliebollen bakt is het met boerenmelk lekkerder, ze kleuren ook mooier. Nou, genoeg idee├źn om enthousiast te worden toch­čśë? O ja, hier nog eentje: vet van de melk afscheppen, beetje suiker erdoor en lobbig kloppen met de mixer. En een fikse kwak op je aardbeien scheppen­čśő.

Nog een paar leuke mooie foto’s van de familie en de melktap.

 

Het adres is:

Fam van  Laar   Hogesteeg 25 in Achterberg