Les, vlees en loodgieter

Zaterdag 14 november-2020

Deze week stond bijna alleen maar in het teken van les geven. Er kwam woensdag een cursist een eind uit de buurt en die wilde graag de lessen over twee dagen verdeeld hebben i.p.v. elke week een keer. En tussentijds bleef ze overnachten. Nou, dat was geen probleem, het huisje werd op orde gebracht en om half 10 ‘s morgens had ze haar eerste les. Toen ze het onder de knie had om een draad te spinnen kon ze ‘s middags in het huisje een tweede klos half vol spinnen als huiswerk voor de avond. We begonnen die avond om half acht en stopte om 10 uur omdat ze het ook wel zat was voor die dag. De volgende morgen begonnen we om 9 uur met de laatste les. Alles wat ze moest leren is aangeleerd maar het was voor haar wel heel intensief. Normaal gesproken heb je een week ertussen zitten om thuis op je gemak te oefenen maar nu moest alles geoefend en opgeslagen worden in 2 dagen. Maar het is haar gelukt en ik mocht voor haar een nieuw spinnenwiel bestellen. Nou, die gaat straks de meters wel maken, daar zit ik niet over in.

Woensdagmiddag vilte ik iets voor een workshop, speciaal voor gezinsgidslezers, met korting. Dat moet nog even geheim blijven, zie je straks op 10 december in het winternummer. Mirjam kwam met een vriendje thuis om koekjes te bakken. Mieke en haar zus wipte nog even aan voor een paar tuintips. Hidde had twee vriendjes die middag en tussendoor werden de klusjes gedaan voor zover dat mogelijk was. Kookte voor het avondeten lekker een pan nasi.

Omdat ik donderdag weer vroeg les moest geven ging Menno voor mij even naar de markt. Ze begonnen die dag wat later omdat ze een dag met allemaal kleine klusje voor de boeg hadden. Dat kwam voor mij nu goed uit. Nadat de les afgelopen was moest er weer een huisje op orde gebracht worden voor de volgende cursist, ook zij bleef een nachtje over. Bakte voor hun een schaal zandkoekjes. Haar vriendin kwam ook mee, dat was samen genieten. Maakte die middag de grote diepvrieskist vast leeg omdat zaterdag een voorbout van een koe zou komen. Had het idee dat er meer los op de bodem van de vriezer lag dan in plastic zakjes, wat een bende. Alles overgeheveld naar de andere diepvries en hem laten ontdooien tot de volgende dag. Maakte vast een begin met het vilte van bloemen voor de slinger met lichtjes. En maakte een ovenschotel van chili con carne. Viel wel in de smaak.

Vrijdag hadden Rien en Menno een dag over en tot m’n grote verrassing ging de bestrating aan de zijkant van het huis eruit en werd het opnieuw bestraat en gelijk verbreed met tegels en klinkertjes. Dat is wel heerlijk opgeknapt zeg. Wat een ruimte. Kan nu nog geen foto laten zien van een mooie schone bestrating want er ligt zand op om in te vegen(minstens 1 week) en de tegels zijn nog groen, hebben een schrobbeurt nodig. Zal als het zover is nog een foto plaatsen.

Zelf gaf ik die morgen weer les, dat was haar laatste keer en ze baalde al dat het voorbij was. Maar ze komt weer gezellig terug voor de workshop bloemenslinger vilte. Heeft ze weer iets om naar uit te kijken. Dat is eigenlijk wel heel leuk: als dames hier een spincursus gevolgd hebben komen ze meestal ook weer terug om te leren verven of vilten. Nadat ze vertrokken was moest ik er toch echt aan geloven om de diepvries schoon te gaan maken. En uiteindelijk was het ook met een half uurtje gebeurd, weer voor niks tegenop gezien. Komt de tegeltjeswijsheid van m’n moeder weer boven: wat je aanpakt valt mee ,wat je uitstelt weegt zwaar! Waarheid als een koe. Maureen nam nog een vriendin mee uit school die gelijk een nachtje bleef logeren. Die avond kwam er nog een vriendin van school en gingen de dames hun gezicht insmeren met een masker voor een glad huidje. Jaja, ze zijn tenslotte ook al 12 jaar oud?. Zelf vertrok ik naar de naaister om een jurk te passen die ze voor me genaaid heeft. Vind hem erg mooi geworden. Er moet nog zwart band opgenaaid worden en dan mag ik hem ophalen. Vilte om 9 uur nog de laatste bloemen voor de lampjes af, had eigenlijk niet veel zin meer maar hij moest af voor de foto voor de workshop( datums volgen nog). Die moest ik vast naar iemand doorsturen. Maar hij is erg mooi geworden, aardig wat werk maar het resultaat is prachtig.

En natuurlijk was ook deze dag weer gevuld vanaf het opstaan tot vanavond toe. De loodgieter zou om half acht hier zijn om in het atelier de wasbak en kraan op te gaan hangen. Dat liep allemaal lekker en voordat ik om 9 uur weer les moest geven was hij klaar. Nu nog vragen of de timmerman er een kast om heen maakt.

Het volgende wat hij er gelijk achteraan deed was de verwarming in de douche vervangen. De oude was één bonk roest. Een doorn in m’n oog. Fijn dat dat nu weer netjes is.

Een monteur kwam de verwarming in de huisjes maken. Die doen het nu na 4 weken ook weer gelukkig. Was een hele toestand en nog is de strijd niet afgelopen maar dat zoeken ze maar lekker onder elkaar uit! Maureen had bedacht dat ze slijm wilde maken met haar vriendinnetje maar omdat ze geen spullen genoeg had fietste ze eerst naar Rhenen om bij te halen. Ze zijn de hele middag met die troep bezig geweest maar eerlijk gezegd vind ik het wel verwonderlijk hoe ze het in elkaar geflanst krijgen van: lenzenvloeistof-scheerschuim-bakpoeder-lijm en kleurstof. Ze kunnen er hele lappen van trekken.

De koeienbout was inmiddels ook bezorgd en kon ingepakt worden. Kosten me een uurtje en het voelt weer heerlijk zo’n voorraad vers vlees.

Bracht de kratten terug, gooide een zak met kleding in de Humanabak, bracht een aardigheidje voor iemand z’n verjaardag langs en deed gelijk de boodschappen. Kookte een pan spaghetti, ruimde de bende op, hing nog een was op en vertrok naar Ede om de bestelde spinnenwielen op te halen die onverwachts toch nog sneller dan verwacht binnen zijn gekomen.

En zodoende was het om 9 uur pas zaterdagavond.