Lekkere hapjes en oogst

Woensdag 23 september-2020

Zo, de druk is van de ketel. Afgelopen vrijdag en zaterdag waren nog de twee laatste drukke dagen van die week. Vrijdagmorgen moest er een ontbijt worden bezorgd bij vakantiegasten. En om 9 uur kwam er een cursist spinnen. Dus tijd om de troep binnen op te ruimen had ik niet meer. Ondertussen ging om 10 uur de theeschenkerij open. De eerste klanten kwamen om 12 uur, dat kwam goed uit want dan kon ik gewoon door gaan met les geven. Meestal spreek ik dat niet af als ik open ben maar nu viel dat zo. Maureen nam om half 1 drie vriendinnen mee naar huis om te eten en te spelen. Heb ik niet naar om hoeven kijken ,de dames vermaakte zich prima. Ze hebben een uurtje cupcake’s zitten versieren en hebben buiten gespeeld. Vrijdagavond moesten er 300 hapjes worden gemaakt voor de Willem Teellinckschool in Achterberg. Voor het eten had ik daarvoor al een berg uien fijn gesneden en uitgebakken voor de wraps. Kookte een lading eieren voor de rookvlees met ei.

De slager kwam om half 7 alle verse vleeswaren brengen die we daar voor nodig hadden. Nadat de rommel van het eten opgeruimd was zijn Rien, Maureen en ik met de hapjes begonnen. Met anderhalf uur was het klaar. Het was de bedoeling dat de hapjes om half 9 op school zouden staan want dan kwamen de mensen terug van de herdenkingsdienst. Dat ging prima, we waren mooi op tijd klaar. En nu wisten we ook gelijk voor de volgende dag hoelang we ongeveer met de hapjes bezig zouden zijn. Want voor die dag moesten er 1350 hapjes klaargemaakt worden.

Nadat alles op school was bezorgd hebben we eerst lekker een bak thee gedronken en dook ik een poosje in de boeken die ik van een cursist mocht lenen. Dat zijn toch mooie boekjes! Ze gaan over een natuurlijk leven met allemaal zelfgemaakte recepten met dingen uit de natuur. Zowel om te eten als voor de voor de lichamelijke verzorging of om mee schoon te maken. Echt leuk die boekjes ga ik zeker zelf aanschaffen.

Daarna zorgde ik ervoor dat de aanrecht er weer spic en span uitzag voor de volgende morgen. Streek m’n jurk vast voor de volgende dag als ik zelf naar de reünie moest, poetste m’n schoenen, vouwde nog een was op en om 11 uur lagen we op bed en de volgende morgen weer fris en vol goede moed om kwart voor 6 opgestaan. Na de douche begonnen met het spek en de uien uit te bakken voor de wraps.

Pelde vast alle eieren

Alles vast klaar zetten voor de hapjes. Om kwart over acht kwam er een moeder van school en onze schoondochter helpen. Zo stonden we met z’n vieren hapjes te maken voor de eerste helft van de reünie. Die moesten voor tien uur bezorgd worden. De tijd hadden we hard nodig. De eerste zending werd afgeleverd.

Om half elf kwamen er weer 2 nieuwe moeders helpen, vertrok ik naar de reünie en maakte Rien met de moeders en schoondochter de rest van de hapjes klaar. Ondanks dat er van mijn klas niet heel veel leerlingen waren komen opdagen was het toch erg gezellig. Het uurtje vloog voorbij. Sprak nog de oud directeur van de school. Z’n ogen stonden niet meer zo streng als vroeger?. Was heel leuk om hem te spreken, ik geloof dat hij ook al ergens in de 80 is. Toen ik om kwart over 12 weer terug was waren alle hapjes klaargemaakt. Alle schalen werden in folie verpakt, auto weer volgeladen en rijden maar weer. Heb geen foto van alle schalen want dat stond over alle tafels verdeeld. Hier een foto van de volle kofferbak.

Toen alles bezorgd was viel er echt een pak van me af. Pffff, gaf toch wel veel spanning zo’n eerste grote bestelling. Maar nu zijn we gelijk doorgewinterd en weten we hoeveel tijd we gemiddeld nodig hebben en wat er ingekocht moet worden. Alles hebben we gelijk maar netjes genoteerd voor eventueel een volgende keer. Achteraf vraag je je eigen altijd af waarom je je eigen zo druk moest maken, net alsof je leven ervan af hangt, slaat nergens op! Zorgde samen met Rien dat de theeschenkerij weer op orde kwam omdat hij vanaf drie uur weer verhuurd was voor een verjaardag. En binnen was het nog een puinhoop. Toen even een uurtje niks gedaan, eerst bijkomen. We bakte snel een paar pizza’s voor het avondeten ,maakte voor de baas twee broodjes met kip/sate met tauge klaar. Hij houd niet van pizza. Na het avondeten had ik pas puf om alle lege schalen af te gaan wassen en binnen op te gaan ruimen. De rest van de avond lekker zitten lezen. Kijk terug op een leuke geslaagde dag.

Omdat het zo’n drukke week was geweest bleef er in huis natuurlijk veel liggen. Daarom zondagavond 9 uur naar bed gegaan en maandag kwart over 5 eruit gestapt om eens lekker door het huis heen te jagen. Wilde beginnen met de diepvries schoon te maken. De bedoeling was om de inhoud over te zetten naar de andere diepvries en hem dan te laten ontdooien. Maar bij het lostrekken van de tweede diepvries zag ik dat er nog anderhalve la met bevroren zakjes water inlagen. Half leeg gelopen, dus een bonk ijs. Daar baalde ik van want ik had de lade’s hard nodig. Kreeg het met geen mogelijkheid los dus dat plan viel al in duigen. Eerst moesten de lades ontdooien, nou dan ben je al weer een paar uur verder. Dan maar geen diepvries schoonmaken vandaag. Omdat de planning dan weer in duigen valt moet je weer omschakelen. Ging eerst maar verder met de appels om appelmoes te maken. Kookte een grote pan, draaide het door de zeef en deed het in bakken.

Zwaaide m’n kinderen uit na het ontbijt. Volop in de mist.

Kreeg van een broer een grote kist met Brederode stoofperen. Die hadden we nog nooit op want wij hebben zelf altijd Gieser wildemanperen. Kreeg de instructies erbij om er meer suiker in te doen omdat het een vrij zure peer was. Kookte eerst een klein pannetje om het te proberen. Moest inderdaad meer suiker toevoegen maar het zijn toch wel lekker peren. Ik doe er altijd donkerbruine basterdsuiker in i.p.v gewone suiker. Ze worden lekker stroperig. En natuurlijk kaneel erbij, mag niet ontbreken.

Maakte het huis op orde en zetten gelijk weer mooie verse bloemen op tafel en op de kast. We hebben ontzettend veel dahlia’s van het jaar, echt prachtig. En heel veel zonnebloemen.

s Avonds ging ik naar de naaister. Had stof ingeslagen en ze moest m’n maten opnemen en dan kon ze aan de slag. Ben benieuwd wat het gaat worden. Het moet een olijfgroene velourse overgooier worden en voor een andere jurk een onderrok met allerlei stroken eraan. Allebei lang. Geen standaard mode, maar de naaister vond het wel een uitdaging. En ik was blij dat ik er van af was, naaiwerk is toch niet echt mijn ding. Toen ik terugkwam om 10 uur heb ik toch eerst nog maar de strijk weggewerkt anders lag dat de volgende dag weer op me te wachten. Heb het wel op stapels op tafel laten liggen, dat was voor de volgende dag.

En dan zouden er s middags weer mensen komen om te naaldvilten, maar s morgens had ik nog lekker voor mezelf(dacht ik)! Hessel kwam terug met een kapotte fiets dus die bleef die dag maar thuis. Hij zit in Hoevelaken op school en ik kon hem echt niet brengen. Hij ging gelijk maar voor bij de koffie appelflappen bakken en deed lekker wat klusjes voor me. Dat was eigenlijk ook wel fijn. Verschoonde 4 bedden en nu hangen er weer drie aan de lijn, nog 4 te gaan van de week. Het is nu tenslotte nog lekker weer, daar moeten we het maar van nemen. Kookte vast een pan nasi voor het avondeten, als de cursisten dan wat later weggingen was het eten maar vast klaar. Hing om 5 uur nog een witte was op die was om 7 uur nagenoeg droog. Strijkijzer erover en hopla in de kast. Vouwde de bonte was op, gooide er nog een donker was in, die mocht binnen drogen. s Avonds maakte ikzelf de muis af, want die kwam die middag ook weer zonder kop uit de cursus?. Moet nog verzinnen of ik er een mannetje of vrouwtje van maak.

Van de week raapte vader en een paar kinderen de hazelnoten uit het gras. Heb nu al 6,5 kilo en er ligt nog wel 2 kilo denk ik. Mooie oogst dit jaar. Dat wordt weer volop bakken. En in dat leuke boek van hierboven staat ook een recept om zelf hazelnootpasta te maken. Dat gaan we ook zeker uitproberen.

En dit moet ik jullie ook nog even laten zien. Is erg leuk. Kreeg vorige week van een echtpaar dat hier op vakantie was een zak met koekjes uit de streek waar hun vandaan kwamen(Zeeland). En daar stond het recept van in dialect op het zakje. Ze waren heerlijk. Ik zet het recept er zo maar op want ik kan er geen foto meer van nemen, trok het zakje waar het op stond over midden:

Un half poend suker, un snufje zout en keneel. Dat roer je door un poend taarwemeel. Un half kommetje maalk en un half poend gesmolten butter mot er dan nog deurheen. Zodat je man dan kan gaan kneeen. Van het deeg draait men ronde balletjes. Druk ze dan tot ronde gevalletjes. En doe ze in een droage koekepan, zodat men er later van smullen kan.

Nou,succes hoor?