Lekker dagje

Maandag 18 mei-2020

Wat een lekker nuttig dagje vandaag. Stond om half 6 op en nam de badkamer onderhanden. Sorteerde de 2 overvolle wasmanden. Gaf de grote kerels die op het punt stonden om weg te gaan opdracht om al hun vieze was in de wasmand te gooien,want ik wilde vandaag alles weggewassen hebben. Drie gaven er gehoor aan en 1 verzuimde het en liet het boven liggen. Best,dan mag hij een poosje wachten voor ik het wast. Om kwart voor 7 was ik klaar met de badkamer en vertrok naar onze slaapkamer.

Lapte de ramen binnen en de buitenkant. Haalde het bed af en gooide de dekens en kussens uit het raam om te luchten. Haalde de matrassen uit bed en stofzuigde ze aan beide kanten af. Stofzuigde het hele bed van binnen en draaide gelijk de matrassen op de andere kant. Stofte boven op de kast,alle hoeken en plinten werden onderhanden genomen. Kroonluchter kreeg een beurt. Vaders mocht net even helpen om buiten de dikke onderdeken te kloppen. Dat is me toch een enorm stofnest. Het is zo’n wollen onderdeken. En het ligt erg lekker,zou hem ook zeker niet willen missen. Maar wat een stof komt eruit. Kijk altijd eerst of de buren niet thuis zijn?. Nee hoor,dat is flauwekul,de buren hebben er zelf ook een dat scheelt. Nu ligt de slaapkamer er weer heerlijk fris bij,wat zal dat lekker slapen. Toen ik de kledingkast aan het ordenen was kwam ik nog een mooie quilt tegen. Half afgewerkt. Die is van een tante van m’n vriendin geweest . Zij is toen door een kortstondige ziekte vrij jong overleden. Ze quilte heel veel en nu kreeg ik van m’n vriendin deze quilt om hem af te maken. Staat op m’n lijstje.

Inmiddels was het half negen,de kinderen waren nog bezig met aankleden en wassen,dus kon ik nog lekker een kwartiertje wol door de kaardenmolen trekken. Mengde verschillende kleurtjes. Even een voorraadje maken.

Na het ontbijt eerst de schaapscheerder geappt wanneer hij kan komen scheren. Nu de hitte er weer aankomt moeten ze toch maar ontdaan worden van hun wollen jas. Gelukkig kan hij morgenavond al. Ben benieuwd of we ze makkelijk te pakken krijgen want afgelopen zaterdag kwam Jacobien de schapen ontwormen en moest Menno en een vriend van hem de schapen vangen. Nou dat viel echt niet mee,die beesten gingen er gewoon met hun op de rug nog vandoor. Lol hadden ze wel.

5 wassen werden er vandaag gedraaid. De strijk mag wachten tot morgenvroeg,geen puf meer.

Bakte een pot met zandkoekjes voor bij de koffie.

Stofzuigde de hele benedenverdieping. Roosterde een paar verrimpelde paprika’s en tomaten die nodig op moesten. Maakte ik soep van voor tussen de middag. Lekker met stukjes gerookte zalm erin.

Zetten een pan met kippenpoten en groente en kruiden op voor de bouillon om kippensoep van te maken. Daar is Hidde altijd zo gek op.

Ging naar boven om de bedden op te schudden en evt nog was te verzamelen van de jongste kinderen. Inmiddels was het al 12 uur en moesten we weer aan tafel want de kinderen moesten 1 uur op school zijn. Nadat ook hun vertrokken waren zette ik eerst het eten voor vanavond vast klaar.

Dat werd een gehaktschotel met spitskool en aardappelpuree,met uiteraard een heerlijk kaaskorstje erop. Dat is altijd het lekkerst hé!

Ben nog een poosje de moestuin in gegaan. Heb de bonenstokken gezet en de bonen erin gelegd. Goudsbloemen gezaaid. Uien geplant,die had de tuinman er weer uitgeschud. Was m’n eigen schuld hoor ik zei dat er niks in de grond zat en dat hij z’n gang kon gaan. Toch maar even nieuwe geplant. Moet je kijken hoe mooi de sierui al uitkomt.

Om kwart voor drie ging ik naar binnen om een half uurtje te spinnen voordat de kinderen thuis kwamen. Lekker ontspannen. Maar toen kwam er telefoon en was ik gauw klaar met ontspannen. Vanavond kwam er ook niets van om te spinnen. Na het eten ruimde Hessel en ik een stuk van de schuur op waar het hooi altijd ligt. Was echt een rommeltje geworden. Daarna de tuin nog sproeien en was het alweer koffietijd.