Lekker bezig

Dinsdag 31 maart-2020

Dit weer geeft een mens echt energie. Alles lijkt veel lichter. Zaterdagmorgen was ik al vroeg aan de kamer begonnen. Dat werkt toch zo heerlijk in je uppie. Om kwart voor 7 stond Hidde al weer naast me,en hebben we samen wat gegeten. Om 8 uur werd hij opgepikt voor z’n werk. De rest van het gezin was inmiddels ook al vertrokken alleen Maureen en Mirjam lagen nog op bed. Besloot om gelijk maar even naar de coop te gaan om de wekelijkse boodschappen te doen. En met de hoop dat er nu eindelijk wel wat in de schappen lag. Daar had ik geluk mee want alles wat we nodig hadden was er,behalve de paracetamol. Die is al weken op. En het wc papier is belachelijk duur. 4 rollen voor 3 euro. En er gaat hier wel wat wc papier door met zo’n koppel. Toen ik terugkwam van het boodschappen doen,lagen de dames er nog steeds in en hadden ze nog niet eens gemerkt dat ik weg was. Alles lekker in de kast geruimd en daarna nog een keer aan tafel voor het ontbijt met de laatste twee.

Had daarna de gang lekker te pakken totdat ik m’n moeder sprak. Die had toch wel een heel droevig bericht. Een oom en tante uit Ridderkerk(echtpaar) zijn in het ziekenhuis opgenomen met het Coronavirus. En wel in zo’n ernstige mate dat het de kinderen werd aangezegd dat ze er rekening mee moesten houden dat vader en moeder wel eens konden sterven. Zo erg waren ze er aan toe. De arts had zelf de tranen in de ogen staan toen hij het de kinderen moest vertellen,hun ouders waren die dag nummer 6 en 7 die het aangezegd kregen. Nou,daar word je toch wel even naar van. Had de rest van de dag ook nog weinig lust om wat te doen. Kon aan niets anders denken. Heb het hoognodige gedaan en s’avonds ben ik bij pa en moe geweest. Die waren er zelf ook verslagen onder. Ze zitten zelf ook in spanning omdat ze ook bij de risicogroep horen. Het is een heftig iets. Alles wat nog belangrijk leek valt weg. En misschien is dat ook wel een van de bedoelingen ervan. Gisteren sprak ik ze weer en leek het stil te staan bij de oom en tante. Wel werd erbij gezegd dat ze nog niet teveel hoop mochten hebben want de toestand was nog zeer ernstig.

De meiden vermaakte zich zaterdag met bakken. Daar krijgen ze maar niet genoeg van. Wat dat betreft lijken ze op hun moeder. Maureen bakte eerst twee platen met schuimpjes.

Daarna bakte ik kaneelbroodjes en ging m’n broodbakmachine kapot.? Kneedde verder met de hand,ging ook best. Heb via marktplaats maar weer een andere aangeschaft,wat we gebruiken hem toch wel veel. Is net binnengekomen. Het is een hele nieuwe,had alleen wat verpakkingsschade. Daar doen we niet moeilijk over, Had hem nu voor de helft. Het is echt een prachtig ding.

Daarna maakte Maureen nog een chocoladetaart met eitjes.

Bakte gelijk een stel cupcakes voor in de vriezer en voor de kids om te versieren. En je gelooft het nooit: m’n mixer ging kapot?. Wat er de laatste tijd hier al niet kapot is gegaan,is gewoon niet leuk meer.

Gistermorgen had ik het idee om 5 uur op te staan en lekker het werk af te hebben voor dat de jongste drie uit bed kwamen. Daarna kon ik ze dan helpen met het huiswerk. Het liep even anders dan gedacht. Had slecht geslapen die nacht en toen om 5 uur de wekker ging,draaide ik me toch nog maar even om voor een uurtje. Althans,dat was de bedoeling. Kwart over 8 werd ik wakker. Schaamde me eigen bijna,wat een tijd. Maar de kinderen waren ook nog in diepe rust. Nadat ik stille tijd had gehouden kon ik toch nog lekker een hoop werk verzetten. 11 uur was de rest pas beneden. Het kwam zeker dat de klok een uur verzet was want normaal zijn wij niet van die slapers. Het was bijna gelijk de lunch toen we gingen eten. Had verse kip-kerriesalade gemaakt voor op een broodje. Je kookt een stuk kipfilet,snij je in kleine stukjes. Bosuitje erdoor snipperen,evt. ananas. Kerrie,zout en peper erover. Dan mayo erdoor roeren. Erg lekker. Na het eten doken de kinderen achter hun huiswerk en dat verliep zowaar supergoed.

s’Middags hielpen ze me om de beurt met het klein knippen van de takken van de lei-lindes. Daar komt altijd zo’n vracht met takken af. Vind het zonde om weg te doen. We knippen ze klein,binden ze op bosjes en dan heb je ideaal aanmaakhout voor de komende winter. Alleen kost het je wat werk. Maar het staat mooi en het voelt goed en paar gevulde veilingkisten met aanmaakhout. Van de week gaan we de rest nog doen,er ligt nog wel wat te wachten.

Om 4 uur met het eten begonnen. We aten lekker aardappelpannenkoek met uitgebakken bacon en ei. Zo lekker!! Veel werk,maar leuk om te doen en ze worden er allemaal blij van. Wij aten er sla bij,maar bloemkool of wat voor groente dan ook is er ook lekker bij. Je kookt een pan piepers op de gewone manier met zout. Alleen nu laat je ze heel,en kook je ze niet helemaal gaar,is makkelijker met raspen. Dan laat je ze afkoelen en trek ze door de rasp. Dunne plakjes bacon uitbakken en op een bord apart zetten. Nu bak je wat fijngesnipperde ui en bosuitjes in bruin geworden boter in de koekepan. Even aanbakken,dan gooi je een paar fikse lepels aardappelrasp in de pan met uitjes. Even met een lepel aanduwen zodat het een stevige koek word. Ongeveer 1 cm dik. je laat hem lekker bruin bakken en dan laat je hem op een groot bord glijden. Smelt opnieuw boter in de pan tot het bruin is en kiep de aardappelkoek op z’n kop weer terug in de pan en bak ook deze kant bruin. Dan hou je hem even warm op een plaatje of in de oven. Ondertussen bak je eieren . Leg nu op de aardappelkoek de plakjes bacon en daar bovenop de gebakken eieren. Het is wel een machtige hap hoor,ik had voor 10 personen aan 5 grote aardappelkoeken genoeg. En het zijn toch fikse eters. Eetsmakelijk!!!

Na het eten nog een schaal ‘amishkoekjes’ gebakken voor bij de koffie en mee naar het werk. Op dat gebied is het plastic hier in huis al aardig verminderd. Koop nog maar zelden koekjes uit de winkel. Zeker meer werk,maar veel lekkerder,alleen de geur al in huis hé!

En heb nog lekker een poosje kunnen spinnen aan de wol voor de omslagdoek. Dit keer een dik en dun in elkaar getwijnde draad. Nu wil ik een zwart draad gaan maken met kraaltjes ertussen. Lijkt me wel mooi staan tussen die paarse tinten.

Hidde mocht van de week nog op school komen om z’n typediploma te halen. In het begin van de typecursus was hij erg enthousiast. Maar naarmate de tijd vorderde was meneer z’n zin alweer over. Nu is hij toch erg trots dat hij het gehaald heeft. Ze krijgen dan als beloning van school een grote reep chocola.