Lekker bezig geweest

Maandag 27 december -2021

En toen hadden de kinderen een week eerder vakantie. Een probleem? Nee, gelukkig niet. Alleen moest ik een dagcursus bloemen vilten afzeggen voor een paar vrouwen maar gelukkig werd dat wel begrepen want een van de dames had zelf ook gelijk 4 kinderen thuis. Dat hebben we b.l.e.w naar het nieuwe jaar verzet. En de schilder hoefde ook nog maar een dag te verven dus daar hoefde ik ook niet over in te zitten. Hij kwam als laatste het plafond sauzen. Normaal gesproken doe je die het eerst, want anders spetter je weer op de pas gesausde muren maar de technieken zijn volgens de schilder wel veranderd de laatste jaren. Hij heeft eerst alle muren, kozijnen en deuren gedaan en toen het plafond. Hij plakte langs de bovenkant van de muren afplakband met folie eraan en trok dat zo over de muren heen. Nou dat werkt perfect en je krijgt een mooie strakke lijn. Ideaal.

Nu de kinderen toch vrij waren konden we gelijk de takken van de leilindes van vorig jaar klein knippen en bosjes van maken om de kachel aan te maken. Wel even werk en een hoop bende in huis, maar het werkt perfect. En er komen wat takken van de leilindes af. In het totaal hadden we zes veilingkisten vol met bosjes takken. En nu mogen van de week de leilindes weer geknipt worden. Maar die takken gaan eerst voor een poos de schuur in zodat ze kunnen drogen en die knippen we dan bij gezondheid volgend jaar weer klein.

Droogde een stel oud geworden mandarijnen in het droogoventje. Anders moet ik ze weg doen en nu kan ik er nog een leuke krans van maken. Mandarijnen in plakjes gesneden en een paar uur gedroogd. Kwamen er mooi uit.

Toen de schilder klaar was werd onder bedstee in de keuken eens goed schoongemaakt, alle zooi eruit en uitgezocht en de lading stof weggepoets.

De bedstee weer opgeschud, een andere gehaakte sprei erop gelegd. De oude was kapot en er zaten vlekken in van een lekkende stift. Dus nu was deze sprei aan de beurt, heb ik van iemand gekregen. Ook een mooie hoor en het ziet er weer fris uit. Alleen moet ik nu nieuwe gordijntjes maken want de oude vloeken echt bij dit rood. Maar eens op zoek gaan naar leuke ruitstof.

Tikte van de week nog een mooi 4 pits petroleumstel op de kop, leuk om de gerechten op te koken die een paar uur nodig hebben. En nog drie mooie emaille voorraadbussen.

Het nieuwe tafelblad kwam binnen. De jongeman die het onderstel gelast heeft kwam ook het blad erop monteren. Staat toch zo gezellig een ronde tafel. Je kunt er met z’n tienen om heen zitten. Heb werkelijk een totaal andere keuken gekregen. Nu nog de gordijnen ophangen en dan is het weer aangekleed. O ja, en nog even op zoek naar een lamp voor boven de tafel. De stoelen moet ik nog zien of dat zo’n verstandige keuze was met zoveel stratenmakers in huis. Ik heb ze wel allemaal geïmpregneerd, dus hopen dat dat een beetje helpt om ze mooi te houden.

En net nu ik dacht dat het weer een beetje netjes en opgeknapt was in het huis, kregen we weer onverwachts schade aan de muren binnen en buiten?.Een van de zoons kocht een schattig oud trekkertje. Echt een snoepje om te zien. Dat dat schattige trekkertje ook schade aan kon richten aan de achtergevel van het huis hadden we van te voren natuurlijk niet bedacht. Ongeluk zit in een klein hoekje hé! Het scheelt dat zoonlief zelf de werklui regelde die het moeten opknappen( als dat nog lukt). In de eerste instantie dacht ik nog dat alleen de bloembak geraakt was, nou dat was wel te over zien. Maar toen ik verder keek moest ik wel even slikken. Rien die aan de voorkant van het huis in de kamer zat, dat is toch wel 20 meter verderop, hoorde een doffe bons en het huis trillen. Hij dacht eerst dat er carbid geschoten werd. Helaas vader, je zult weten dat je zoons hebt(daar is tie met de jaren onderhand wel achter gekomen denk ik, kost hem 10 jaar van z’n leven al die lomperiken?)

En toen was het de dag voor kerst. Ben bijna de hele dag aan het crossen geweest. Eerst om 8 uur gelijk maar de boodschappen gedaan, gelukkig was het nog niet zo druk dus dat schoot redelijk op. Daarna wilde Mirjam graag voor de oma’s en opa koekjes bakken, in een leuke pot doen en dat bezorgen.

Er werd gebeld dat de bestelde spinnewielen binnen waren gekomen. Eindelijk, daar maak ik mensen blij mee zo voor het eind van het jaar. Dus die moest ik ook nog ophalen Ede. Nu kon ik eindelijk de planken gebruiken in het atelier waarvoor Rien ze gemaakt had. Voor de voorraad spinnewielen. Maar elke keer was ik in no time door m’n voorraad heen zodat de planken leeg bleven. Maar nu heb ik er dan toch weer drie op voorraad, en drie worden er opgehaald.

Vrijdagavond maakte we nog een rondje om bij het personeel een mooie krans te bezorgen.

Ondertussen werden de stoofpeertjes op de kachel gekookt, daar had ik niet veel omkijken naar. s’Avonds waren ze lekker donkerrood gekookt, suiker en kaneel erover en smullen maar.

De schilder was voor één dag visboer en kwam de bestelde zalm bezorgen, Bracht er wat van naar moeder en schoonmoeder, een naar vrienden, een in de diepvries en de andere voor op de toastjes.

De eerste kerstdag kwam iedereen eten. We waren met dertien man. 10 eigen en drie aanhang. Dan heb je al een hele koppel. We hadden het dit jaar zo gedaan dat iedereen wat zou maken.

Rien en Jacobien maakte een chinees gerecht met ei.

Leen had kalfsspareribs gehaald

Michiel en Nadine maakte kip met chilisaus

Menno en Mandy hadden een stuk varkensheup uit de oven gemaakt

Hessel bakte een stapel mini pannenkoeken

Maureen zorgde voor het toetje, kruimels bastognekoek, ijs, karamelsaus

Hidde maakte bladerdeegsterren gevuld met spinazie en zalm

Mirjam was druk met het maken van komkommerkerstboompjes en fruitspiesjes

Rien en ik zorgden voor een pan rijst, rollade en peertjes

Het was heerlijk en vond het erg leuk dat iedereen zo z’n best had gedaan. Voor herhaling vatbaar!

Na afloop speelde we met z’n allen het 30 seconden spel. Je moet dan een kaartje pakken en de woorden die erop staan moet je dan uitbeelden. De andere hebben dan 30 seconden om het te raden. Was echt leuk, al zaten er volgens mij wel wat valsspelers tussen?.

En toen moest vandaag de oude houtkachel weg, de kachelpijp er uit en de plaat nobranda (brandwerende plaat)die in de schouw zit eruit. En daar zat nu juist het probleem. Dat ding zit er al 20 jaar in en omdat er nogal eens wat uit de schoorsteen komt vallen lag de hele plaat vol met roet. Hoe krijg je die plaat eruit zonder dat je knoeit. Eerst netjes een tentje om heen gebouwd maar dat hielp ook voor geen meter. Nou, dat lukte dus helemaal niet en de roetwolken vlogen de kamer in, echt vreselijk. Maar hij is eruit, doekje over de oppervlakken gehaald, dweil over de vloer en als morgen de nieuwe kachel staat dan krijg de kamer een grote schoonmaakbeurt. Inclusief de voegen van de vloer. Dat moet dan perse voor woensdagmiddag gebeuren want dan komt het andere bankstel, en daar wil ik echt geen roetvegen op zien.