Lekker aan de gang

Dinsdag 29 december-2020

Zo, de lange dagen zijn vast voorbij. Was dit jaar ook best veel: vrijdag, zaterdag, zondag. De eerste kerstdag verliep gewoon een beetje als een zondag. 2 keer de dienst luisteren, een spelletje met z’n allen en dat was het wel een beetje. Maureen wilde graag de haren ingevlochten hebben. Wonder boven wonder ging het dit keer aardig. Ben er geen ster in.

Een simpele maaltijd gemaakt: Chinese tomatensoep, stoofpeertjes, spruitjes, piepers, runderrollade en ijs. Dat aten we al 30 jaar lang bij m’n schoonmoeder op 2e kerstdag en hoe eenvoudig het ook was, het was altijd heerlijk, dus dacht ik bij me eigen dat ik die traditie maar voort gaat zetten. Na de maaltijd maakte we het voederplankje af . Versierde het met cupcakes en een tulband van vet en vogelzaad. Appels, mandarijnen, banaan, brood. Nou, eetsmakelijk vogeltjes.

De tweede kerstdag was het hele gezin compleet inclusief de drie schoondochters en hebben we met dertien man gegourmet. Eerst werd het slaatje gemaakt. Een pan kippensoep gekookt. Vlees klaargemaakt en eten maar.

De volwassenen deden voor die tijd nog een spelletje ‘mens erger je niet’. Wat een schik hadden ze zeg, zit geen leeftijd aan gebonden?. Na het eten deden we met de jongste nog een potje koehandel, en daarna nog lekker een uurtje achter een boek verdwenen. Tussendoor af en toe een was gedraaid want drie dagen de was laten liggen met zo’n koppel gaat niet.

Maandagmorgen was ik weer heel blij dat ik na drie dagen luieren weer aan het werk kon. Eerst kreeg de douche een fikse schrobbeurt. Daarna de wc gedaan en bij de wasbakken met chloor en een tandenborstel om het afvoerputje en de kraan geschrobd. Was dat ook weer mooi schoon. Schuurde het gasstel tot hij er weer uit zag om door een ringetje te halen. Zeemde een paar ramen, Waste de wasmand leeg. De schoondochter die hier verbleef omdat ze corona had vertrok weer genezen naar huis. De andere schoondochter die met de kerst ook hier geslapen had was eveneens vertrokken dus konden er weer lekker bedden opgeruimd en verschoond worden. Begon met het bed van Maureen. Alles werd gewassen: molton, dekbed, slopen en overtrek. Wat zal het kind lekker geslapen hebben die nacht. De schilder kwam die dag een paar deuren afschilderen. Waste gelijk het beddengoed van de bedstee in de keuken. Was meer een opslagplaats geworden dan een bed om in te slapen. Dekens konden buiten lekker in het zonnetje hangen. Het is er heerlijk van opgefrist. Heb gelijk een gezellig lantaarntje erin gehangen, staat zo knus als het donker is. Je zou er zo in willen kruipen.

s Middags moest ik even naar Ede voor een reparatie aan het spinnewiel. Dronk gelijk maar wat mee, kletste even bij en op de terugweg was de lucht weer zo mooi. Het was rond kwart over 4 en het maantje stond al klaar voor de avond. Zomaar iets wat je gegeven is om van te genieten. Alleen moet je het opmerken hé, en niet over heen zien in ons zogenaamde drukke leventje.

Vanmiddag haalde we een vriendin van Maureen op in Tricht om een paar dagen te komen logeren. Moeten toch de logeerbedden weer uit de kast getrokken worden. En net kwam er een schoondochter binnen met de mededeling dat ze ook weer bleef slapen. Nu ligt de kamer weer vol met 4 meiden. De opgeruimde slaapkamer duurde precies 1 dag?

Rien maakte vandaag met hulp van een zoon een mooie schommel voor de kinderen. Dat hadden ze al zo lang gevraagd maar elke keer kwam er niets van omdat Rien met z’n werkauto en de lange kar de draai over het grasveld moest nemen. Maar nu heeft hij vlakbij een hal gehuurd voor z’n machines, dus is dat probleem opgelost en kon eindelijk de schommel er komen. Lekker naar buiten met die kinderen i.p.v dat gehang achter de computer.