Lap stof/ boeken, natuur

woensdag 13 juli -2022

Zaterdag zijn Mirjam en ik gezellig samen op de fiets naar Kesteren geweest. Zij is het enigste kind wat op zaterdag nog thuis is, de rest werkt de hele dag. Nadat de boel aan de kant was zijn we op de fiets gestapt. Niet dat het nu zo lang fietsen is want je bent er in 20 minuten. Het weer was heerlijk en we genoten er ook echt van. Het eigenlijke doel was een zwarte linnen lap stof halen bij ‘ Mooi goed’. Daar was ik een paar weken terug al voor geweest maar was het uitverkocht en moest ze het opnieuw bestellen. Moet een zwarte rok maken voor de Vlegeldag waar ik vlas moet spinnen in augustus. En dat moet in vol ornaat dus dat wordt nog wel even zoeken. Moet nog een blauw/wit gestreepte schort over. Moet ik ook nog maken. Witte houten klompen, das niet zo moeilijk, en een kanten muts. Maar hoe ik daar aan moet komen weet ik ook niet, dus ik knoop wel een rode zakdoek om. En een omslagdoek, die heb ik gelukkig genoeg. Het is een prachtige diepe kleur zwart die linnen lap en natuurlijk moest er nog een stukje kant bij gekocht worden voor onder aan de rok. Ik ben echt een mens van de kantjes en bandjes aan een kledingstuk.

Nadat we de stof opgehaald hadden fietste we 500 meter verder en kwamen we op de markt waar m’n zusje staat met haar broodkraam van het Stoepje. Daar wilde Mirjam graag koekjes halen want die had ze bij oma op en die waren zo lekker. Gezellig babbeltje met zus gemaakt en verderop bij de boekhandel naar binnen gestapt. Dat kan ik nooit laten, zo heerlijk om in een boekwinkel te struinen. Kocht een boek voor Rien van Joel C Rosenberg. Die mag hij graag lezen.

En voor mezelf een boek met waargebeurd verhaal

Op de terugweg moest er natuurlijk nog een ijsje gehaald worden anders is het uitje niet compleet. Hoe gezellig zo saampjes. Om half 1 waren we weer thuis en na het eten konden we weer verder gaan met de klusjes. Hessel hield die avond z’n examenfeestje. 13 man aan de BBQ. De vakantiehuisje zaten vol dus ik zei dat ze wel enigszins rustig moesten doen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar met al die pubers met de baard in de keel?. Het verliep verder allemaal prima hoor en ze hadden lol genoeg met z’n allen. Heerlijk toch die leeftijd dat je nog de slappe lach krijgt om niks. De hond dacht ook nog wat mee te snaaien want ze hadden drie borden buiten laten staan en ik denk dat de geur te verleidelijk was voor het beest.

Zondagmorgen en maandagmorgen om kwart voor 6 lekker een rondje gelopen. Onderweg bedacht ik dat er toch wel veel moois in de bermen te zien is. Allerlei soorten en kleuren aan bloemetjes.

Nooit geweten dat een koe ziek kon worden van een hond

En het mais komt weer mooi omhoog

Ik loop altijd m’n rondje door het buitengebied en de straatnamen eindigen daar meestal met ‘steeg’. Ben is gaan tellen hoeveel stegen we eigenlijk hadden.

De Weteringsteeg de Friesesteeg( wonen we zelf aan)

De Hogesteeg

En van de andere heb ik geen foto anders moest ik het hele dorp rond rennen?. Dat is de Zuidelijke meensteeg – de Noordelijke meensteeg- Korte steeg- Snijdersteeg- Maatsteeg. Meer kon ik niet verzinnen, maar als ik er een vergeten ben krijg ik dat vast wel te horen.

En een paar mooie foto’s van de tuin.

Het riet wat vooraan in de tuin staat is zo hoog gegroeid dat je vanaf de weg niet meer zo goed kan zien wat er in de tuin staat. Dat is wel jammer, daar moeten we even iets op verzinnen.

Bracht maandag om 12 uur Maureen naar het station in Kesteren. Ze ging een paar dagen bij een vriendin logeren in Tricht. En aangezien ze een mooie goede fietst heeft durfde we hem niet een paar dagen op het station te laten staan. De dame nog uitgezwaaid, voelt voor mij weer veiliger.

Maandagavond m’n laatste naailes van het seizoen gehad. En m’n jurk is nog niet helemaal af maar het schiet op, de rest kon ik thuis wel. Mocht in de vakantie nog even terugkomen zodat ze de jurk op de goed lengte af kan spuiten. Voor nu hoef ik alleen nog maar de banden en de rand van het bovenlijfje te naaien. Maar dan moet ik eerst weer op zoek naar een kantje voor aan de bovenrand want nu vind ik hem wel erg kaal. Dan de zoom erin en netjes strijken en klaar is tie.

Ben lekker op de fiets naar naailes gegaan, zo’n 20 minuten. Vooral op de terugweg, zo lekker rustig en de heerlijke geur van de weilanden. Kwam helemaal ontspannen thuis. Gisterenavond kwamen er 22 vrouwen in de theeschenkerij voor koffie/appeltaart en wat fris. Drie appeltaarten gebakken en wat over was kwam hier binnen wel op. Zelf hadden we gisterenavond een verjaardag van een schoonzus dus zelf kon ik niet bedienen. Gelukkig kon dat opgelost worden. Eerst zou ik het wel zelf doen maar al je niet oppast moet Rien elke keer alleen naar een verjaardag en dat vind hij echt niet leuk. Dat snap ik ook wel want we gaan al zo weinig samen weg. Heb op de verjaardag draadjes van het geweven vlas af zitten hechten. Zo was gelijk dat vervelende klusjes onder het gezellig praten door ook weer klaar. Het voelt echt heel hard aan en als het goed is moet het door het vele wassen en bleken zachter worden. Volgens de verhalen van vroeger toen de mensen daar de lakens van maakte was het tegen de tijd dat het versleten was wel zacht en aangenaam geworden?. Zou nog medelijden krijgen met ze met die harde lakens.

Ik zit nu achter de computer en de zon schijnt erop en zie je een grote spinnenweb geweven van het scherm tot aan het plankje. Hoe knap van het beestje. Hij zit er zelf ook nog in. Mag nog een paar dagen blijven hangen, zo sneu om gelijk weg te halen al hij er zoveel werk aan heeft gehad.