Lammetjes, bloemschikken en gratis weefg

Zaterdag 1 april-2023

Het is goed merkbaar dat de vakantiehuisjes weer vol  beginnen te raken. En dat is ook  fijn. Na een rustige winterperiode, wat de huisjes betreft, is het leuk dat het seizoen weer aanbreekt. Afgelopen zaterdag en maandag kwamen er in twee huisjes nieuwe gasten. De maandag was er een waar fiks door gewerkt moest worden om alles op tijd klaar te hebben. Zoals altijd eerst maar de was wegwerken die nog aan de rekken hing. Als dat weg is voelt het al of driekwart van het werk al gedaan is. Wat natuurlijk helemaal niet zo is maar als er nog een berg was ligt wordt ik altijd een beetje knorrig, kan ik slecht tegen. Op een of andere manier zit dat altijd op m’n nek. En dan heb je de wasmand leeg en dan is hij s’ avonds weer vol. Over sommige dingen moet je maar niet te veel nadenken en het gewoon doen. Nu ik het woordje ”gewoon” zit te tikken doet me dat denken dat ik dat woord vaak bij m’n cursisten gebruikt. Dat ben ik echt aan het afleren want dat klopt niet. Dan zeg ik bijvoorbeeld tegen ze: gewoon rustig doortrappen, gewoon je vingers op de twist houden, gewoon lange stukken wol uittrekken, gewoon dikke stukjes verder uittrekken. Maar voor hun is het helemaal niet ‘gewoon’ als ze net op les komen want de meeste moeten toch echt eerst een paar uurtjes een strijd voeren voordat ze een draad hebben gesponnen en zitten behoorlijk krampachtig achter het spinnewiel.

En de vaatwasser stopte ermee zodat m’n hele spoelbak onder water stond en Rien eerst even voor loodgieter moest spelen voordat hij kon gaan werken. Het probleem werd niet opgelost waardoor ik de monteur moest bellen. Maar dat kwam mij niet zo goed uit want ik had verplichtingen zat waarbij ik eigenlijk geen tijd had voor een monteur. Dan maar met de hand afwassen, daar kun je ook  100 jaar mee worden. De eerste 2 keer werd er nog gratis hulp aangeboden maar het werd tegen afwastijd steeds stiller in  de keuken zodat ik zelf maar een paar extra handen uit moest gaan kiezen in de kamer😂. En eigenlijk is het ook zo gebeurd, pure luxe die vaatwasser.

Nadat de was in de kasten lag,

de kinderen naar school of het werk waren, heb ik eerst alle mailtjes beantwoord, dat waren er nog al wat. Veel telefoontjes gehad. Het valt me altijd op dat er op maandagmorgen veel mailtjes of telefoontjes zijn. Volgens mij zitten de mensen dan op zondag te bedenken dat ze me s’morgens eerst even moeten berichten😀. Daarna een opruim en schoonmaakrondje door het huis. Bakte een boterkoek voor de gasten en voor de cursisten en wat overbleef was voor het huisgezin.

Controleerde een vakantiehuisje( mijn eindverantwoording of het schoon is) en deed het stukje tuin daar netjes maken. Als ik om me heen kijk dan zou ik bijna niet meer weten hoe ik de tuin netjes moet krijgen, wat een werk ligt er te wachten. En de tuinman kan pas zaterdag 15 april en zelf zit ik vol met cursussen. En een stuk moet ik van de week wel aanpakken want dit jaar hoop ik voor het eerst vlas te gaan verbouwen. Een klein stukje van 8 vierkante meter om het uit te proberen. En als het gelukt is dan hopen bij gezondheid Wim en Erna( van de Achterhoekse vlasgroep) hier een paar dagen te komen logeren in een huisje en dan leren ze mij het hele proces om het te verwerken tot vezels zodat het gesponnen kan worden. Het braken, zwingelen en hekelen. En bij de rest van het proces tijdens het verbouwen wordt ik begeleid via de mail. Zal mij benieuwen hoe het gaat want ik heb niet echt groene vingers.

Haalde om 1 uur een cursist van de trein, het station is te ver om naar ons huis te lopen. En zeker als je een spinnewiel bij je hebt. Ook kwam, die middag de cursist die een streng sokkenwol bij me had gekocht en dat op haar antieke sokkenbreimachine had gebreid. Wat is dat mooi zeg, echt prachtig😍! En met zo’n leuk gekruld randje er aan. Schijnt dat je in een uur een paar sokken af hebt. Tis dat dat ding zo duur is anders had ik er ook een aangeschaft. Dan had ik alle sokkenwolletjes die ik geverfd had zelf kunnen breien en verkopen. Altijd als ik weer een stel strengen sokkenwol hebt geverfd, heb ik  de neiging om ze allemaal te gaan breien om te kijken hoe leuk de sokken wel niet worden. Dat kan natuurlijk niet, maar met zo’n machine wel.

Om 5 uur arriveerde de gasten voor een huisje. Na het brengen van de koffie met boterkoek en een praatje was het inmiddels al half 6 en moest ik nog aan het eten beginnen. Maar toch zaten we 10 over 6 aan tafel, dus dat viel nog niet tegen. De kinderen moesten die avond voor de laatste keer van dit seizoen naar catechisatie. Dit keer alle groepen tegelijk om 7 uur en vertelde de ouderling over z’n werk in de gevangenzorg

Dinsdagmorgen kwam er gezellig een oud- cursist op de koffie en we zouden gelijk haar weefraam opzetten.  Die had ze gekocht om theedoeken op te weven. Dat had ik zelf ook nog nooit gedaan,  zo’n ding inspannen. Gaat wat anders als het weefgetouw. Maar met een filmpje van you tube is het gelukt en inmiddels is ze lekker aan het weven.

Ze nam nog een schattig cadeautje mee: een stuk zelfgemaakte zeep en een tablet voor een voetenbadje, een leuke gehaakt bloemenslinger, een zelfgemaakt vogeltje en schattige bloempjes uit de tuin. Hoe leuk is dat om zoiets te ontvangen.

s’Middags ging ik rundvlees braden bij onze schoondochter. Die heeft ook de AMC pannen gekocht maar wist niet waar ze beginnen moest. Dat herkende ik heel goed want ook voor mij was het een drempel om te beginnen. Het is zo’n andere manier van koken. Pas nadat degene van wie ik ze gekocht had nog een keer kookles is komen geven, wilde het redelijk lukken. Al ga ik echt nog wel eens de mist in hoor. In ieder geval vonden zoon en schoondochter het rundvlees heerlijk. Van de week had ze ook erwtensoep geprobeerd en die was ook heerlijk. Dat stimuleert tenminste om door te gaan.

Woensdagmiddag had ik een man uit de Belgische Ardennen op spinles. Is een keer wat anders het dan al die vrouwen. Al is hij niet de enigste man, heb er nog twee op les gehad. Normaal gesproken geef ik op woensdag geen les omdat ik dan op onze kleindochter pas. Maar hij was die dag in Nederland en dan is het natuurlijk fijn als je dat kan combineren. Nu hadden we geluk dat Maureen die middag vrij had van school en kon zij oppassen op de kleine Noa. Zo kon de les toch doorgaan.  Haalde van de week ook weer een paar schapenvachten op bij de boer in het dorp. Dit keer maar zes, waarvan ik al bijna alles weer doorverkocht heb. Een hele mooie dassenkop heb ik eruit gehouden voor mezelf. Prachtige wit, grijs en bruine tinten heeft dat schaap. Erg mooi en een feestje om mee te spinnen. Maakte gelijk een rondje door de stal met lammetjes, zo heerlijk om dat te zien. De andere vachten komen over een paar weken, dat zijn de lamsvachten, de moeite waard om op te wachten. Dat zijn vachten van de eerste schering en dat betekent langere en zachtere vezels.

Gisteren was er een cursus sokkenwol verven. Tjonge ,wat een enthousiaste dames zeg. Hoe leuk is dat.  Er werd volop gekliederd en gemengd en het zijn prachtige strengen geworden. Alle dames gingen met drie strengen naar huis.

Een paar weken geleden was moeders jarig en ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik haar moest geven. Ze heeft alles al en geen wensen. Daarom gaf ik haar een workshop bij de Bruine meren in Otterlo om een mooie sfeerplank te maken. Dat vond ze wel leuk dus dat was goed besteed. Om 10 uur moesten we er zijn en werden eerst verwend met thee en appeltaart met slagroom. Toe maar weer, kan er ook nog wel bij.

Daarna mochten we zelf aan de slag, we kregen er een voorbeeld op papier bij en daar moesten we het mee doen. Af en toe kwam er iemand langs om te vragen of het goed ging. En dat ging het wel hoor, beste makkelijk en heel erg mooi. Zijn dik tevreden. Mams weer thuis afgezet, een bak thee en wat chocolaatjes op en toen op weg naar huis.

Had even tijd om te eten en toen moest Mirjam naar haar werk in Wageningen gebracht worden. Kon ik gelijk doorrijden naar een adres in Wageningen waar een oude mevrouw haar nog oudere weefgetouw kwijt wilde. Nee, ik hoef hem niet, het atelier staat al bomvol, maar degene die er zin in heeft of iemand anders weet die er in geïnteresseerd is die kan contact met me opnemen.  Dan kan ik je het telefoonnummer geven. Je mag hem gratis meenemen. Hij is uit de 19e eeuw, er is het een en ander aangepast, maar het is echt een knapperd😍. Denk dat hij ongeveer 160 breed is en 180 diep. Hij heeft 2 schachten.