Laatste weekje vakantie

Woensdag 17 augustus-2022

Door die ‘vreselijke’ hitte en door de geboorte van ons kleinkind was er de laatste 2 weken buitenom weinig gebeurd en lag er genoeg troep om geruimd en geveegd te worden. En het is vakantie, dus geen klanten en cursisten over de vloer, dan neem je het niet zo nauw. Dus ik dacht dat komt eerdaags wel. Staat er woensdagmiddag een klant aan de deur of ze een verjaardag konden houden volgende week. Schaam, schaam, die mensen zullen wel gedacht hebben, allemaal lege dozen voor de deur, half verbrande planten, raam en deur onder het stof, terras vol snippers en dood blad?. Heb ik weer, heb je het netjes komt er niemand, is het een troep dan staan ze op de stoep?. Maakt ook niet uit, waren bekende uit het dorp die volgende week 2 keer een feestje komen houden, ook gezellig. De volgende dag vroeg opgestaan en toch maar aan de slag gegaan. Alles geruimd, overal geveegd, dode bloemen verwijderd, ramen rondom gelapt kreeg er nog plezier in ook. Inmiddels was het 8 uur en heb ik nog even een half uurtje in m’n uppie met m’n breiwerk kunnen genieten van een schoon terras. Maureen haalde een mooie bolchrysant voor me, en inmiddels is er een mand met kalebassen bij gekomen, staat weer zo heerlijk herfstachtig! En wat denk je: s’middags weer een klant aan de deur, voor een verjaardag in september. Toen de bel ging kon ik met een gerust hart en een stralende glimlach de voordeur openen?. Geen reden om te schamen!

Die week moest ik ook twee vakantie huisjes schoonmaken, al m’n schoonmaaksters waren op vakantie. En er moesten op vrijdag twee huisjes tegelijk schoongemaakt worden. M’n grootste zorg was hoe ik dat tussen half elf en half 3 voor elkaar moest krijgen. Maar ik had geluk, een echtpaar mailde dat ze pas om half zes zouden komen, probleem opgelost. En ik had nog meer geluk: de gasten uit een huisje vertrokken donderdagavond om half 7 al omdat ze de volgende dag niet in de file wilde staan. Menno is met Rien en de jongste drie gaan varen op het eiland van Maurik en ik heb vast een huisje gepoetst. Toen hun om half 10 thuis kwamen was ik nagenoeg klaar. Daar was ik zo blij mee dat er al een klaar was want de volgende dag zou het ook weer snikheet worden. Gelukkig is er wel airco in de huisjes maar toch zweet je nog best met dat gepoets. Vrijdagmorgen eerst maar bij me eigen binnen aan de gang geslagen, bedden verschoond, ramen gezeemd, was weggewerkt, wol geverfd. Om 11 uur even bij het kleine mopsie gaan kijken, het groeit goed hoor, tis zo’n lekker ding. Heerlijk om zo’n klein hummeltje vast te houden. Is lang geleden.

Daarna mochten we aan de gang in het andere vakantiehuisje. Maureen en Mirjam kwamen me helpen, dat scheelde toch weer een uur. Alle was uit de huisjes weggewassen en gedroogd, kon zo de kast weer in. Ik weet wel dat ik van de week heeeeeel veel ramen gezeemd heb, in de huisjes en bij mezelf. Kan geen raam meer zien joh! Vrijdagavond moesten we nog naar Veenendaal om schoolspullen voor Hidde te halen. En voor Maureen en Hidde een schooltas. M’n energie was inmiddels wel op maar het moest toch gebeuren. Ging wel snel hoor, met een dik uur waren we weer thuis.

Zaterdagmorgen moesten Rien en ik een oogmeting gaan doen en gelijk een bril uitzoeken. Kostbaar grapje, maar wel noodzakelijk. Nou, zei de opticien na de oogmeting: het is wel nodig dat u een bril gaat dragen, je hebt het nog lang volgehouden zonder bril. Heb me eigen drie jaar gered met een leesbril, maar nu was het echt tijd voor een goeie. En voor Rien ook, die liep ook al een tijd te tobben met z’n ogen. We zijn allebei goed geslaagd. De bril van Rien kun je zelfs dubbelvouwen, poten helemaal open buigen, zo flexibel is tie. Dit met het oog op z’n werk waarbij de bril tegen een stootje moet kunnen. Ben benieuwd of het werkt.

En nu is het de laatste week alweer van de vakantie, echt voorbij gevlogen. Het was de afgelopen dagen te heet om een dagje uit te gaan. Morgen hopen we nog naar de apenheul te gaan. Verder is Rien buiten bezig met allerlei klusjes, de schuur verder opruimen, de rand van de trampoline was helemaal kapot dus daar moest ook een nieuwe voor komen. Gisteren heeft hij hem er helemaal uitgehaald, de hond ging er gelijk onder liggen die weet ook niet waar hij het zoeken moet met die hitte, alle onkruid en rommel eronder weggehaald, tegels onder de poten, nieuwe rand erom en het ziet er weer verzorgd uit. Behalve het gras dat is zo dor als wat.

Dinsdagavond hebben we lekker buiten uit de grote pan gegeten. Gebakken piepers, paprika en uien, vlees, witte bonen in tomatensaus.

Gisteren rijst, kipsate en bonen. Moet toch wat eten, honger heb je niet met die hitte.

En ik ben volop bezig met de voorbereiding voor de Vlegeldag volgende week woensdag in Bennekom waar ik de hele dag mag vlas spinnen. De vlasrokken heb ik van de week gemaakt, die staat al klaar. M’n ouderwetse spinnenwiel even oppoetsen en smeren want ik mag niet m’n moderne tweetrapper meenemen. Heb nog wat sokkenwol geverfd. Nog 5 strengen te gaan en dan heb ik er 20. Van een paar heb ik een proefsok gebreid, kijken wat voor patroon het wordt na het verven.

De cursus voor sokkenwol verven is online gezet. Je kunt het vinden in de menubalk. Heb een hele doos sokkenwol ingekocht voor de cursus, verf besteld, pannen en kookplaatjes gekocht, dus we kunnen aan de slag. Heb er zin in, het is zo leuk om te doen! En je hebt tenminste wol die niemand heeft, eigen ontwerp. Als je daar sokken van gebreid hebt mag je je voeten op de tafel leggen tijdens het koffiedrinken. Om te pronken?.

 

We zijn gisteren bij de Mariahoeve geweest in Putten. Daar wilde de jongste wel eens naar toe. Ik moet zeggen dat het deze keer tegenviel. Het was best druk. Niet zulke vrolijke mensen die hielpen, je kreeg een tablet mee die het verhaal vertelde. Nadeel daarvan was als je binnen stond en er was ook een gids met een andere groep bezig dat de verhalen dan door elkaar gingen. Niet handig. We waren eigenlijk zo weer weg. Terwijl ik er al twee keer met vriendinnen ben geweest en het echt gezellig was hoor. Kwam deze keer door de drukte denk ik. Het is in ieder geval wel mooi binnen, alsof je honderd jaar in de tijd terug stapt.

Op de terugweg vroeg Mirjam of we langs de McDonalds gingen. Hebben we gedaan. Mirjam was de enigste die vanmiddag meeging, Hidde was naar een verjaardag en Maureen was s’morgens door haar vader naar een vriendin gebracht om 2 nachtjes te gaan logeren. Op de terugweg ook nog even bij schoonmoeders langs geweest. En vanavond om 7 uur bedacht Menno dat hij wel zin had om te gaan bowlen. Dat leek iedereen wel leuk. Michiel en Nadine, Menno, Hidde, Mirjam, Rien en ik. Was echt een leuk onverwachts uitje, heb er wel van genoten.

En de agenda staat voor de aankomende dagen erg vol. Aanstaande vrijdag Mirjam jarig, zaterdag schoonmoeder jarig, zondag Hidde jarig, maandagmorgen opening van het schooljaar in de kerk voor Mirjam, om 11 uur een groepje in het zaaltje wat komt eten, ontvangst nieuwe gasten, s’avonds opening in de kerk voor Hidde en Maureen, dinsdag m’n huishouden op orde brengen, boodschappen doen, feestje in het zaaltje, auto inpakken voor vlegeldag, Woensdag Maureen jarig en van s’morgens half 9 tot s’avonds acht uur op de vlegeldag spinnen, donderdag de verjaardag vieren van de drie genoemde jarige kinderen, vrijdag nieuwe vakantiegasten en de voorbereiding voor zaterdag + huishouden, zaterdag ontbijt bezorgen in huisje, workshop bloem vilten incl de lunch verzorgen, s’avonds feestje verzorgen in het zaaltje. Allemaal wel leuke dingen, en voor de feestjes in het zaaltje heb ik hulp. Hoef het gelukkig niet alleen te doen.