Koningsdag en voorbereiding opening

Donderdag 2 mei-2019

Eerst maar vertellen hoe het met het lammetje gaat. Vorige week donderdag waren we nog de hele dag druk met het beestje. We waren gewoon helemaal beduusd dat er een lammetje geboren was,nooit meer verwacht. En we hadden al helemaal geen hoop meer dat het zou overleven nadat die in de sloot had gelegen. Een boer uit Achterberg is daarna gekomen en heeft hem een flesje biest gegeven. Daarna duurde het nog wel een poos voor het zelf ging drinken bij z’n moeder, Moeders liep steeds weg,was voor haar de eerste keer,volgens mij wist ze niet goed wat ze er mee aan moest. Maar nu zijn we een week verder en het is zo geweldig leuk beestje. Het loop te springen door het hok,is gewoon een lust om naar te kijken. Vanavond mag hij de wei in.

Vrijdag lekker in huis gewerkt en ondertussen wol geverfd voor de markt op 4 mei in Opheusden bij de kerk. Lekkere felle kleurtjes. Vind dat altijd zo’n mooi gezicht zo’n mand vol met geverfde wol. Je bent er wel een poosje zoet mee,er kan elke keer maar een klein beetje wol in de weckketel. Omdat ik allemaal verschillende tinten wil,leg ik het op een rek in de ketel en strooi er dan verschillende kleuren verf over. Dan kun je het een beetje sturen. Als het gewoon een kleur moet worden,dan kun je de hele ketel vol stoppen en dan gaat het wel sneller. Na het verven een dag laten liggen en dan in de azijn (houd de kleur vast) een poosje laten weken,een paar keer goed uitspoelen en dan in een sopje met wolwasmiddel schoonmaken. Als je gaat wassen komt er zoveel verf uit dat je het idee krijgt dat je wol gewoon weer wit wordt. Maar dat valt mee.

Zaterdagmorgen waren we al weer zeer vroeg wakker. Hier in het dorp rijden ze denk ik al 40 jaar tussen 4 en half 5 op een brommer/scooter zonder uitlaat rond. Nooit geen gezeur,wel mensen die er een hekel aan hebben maar er kwamen volgens mij nooit klachten binnen. Zelf kan ik er ook echt van genieten ,vond het vroeger al leuk . Wat is er nou leuker om wakker te worden van die herrie en weten dat de jeugd er enorme schik in heb,daar kijken ze al weken naar uit. Maar dit jaar liep het goed mis. Een stel politie op de been om de traditie om zeep te helpen. Scooters en auto,s in beslag genomen en de nodige boetes zullen wel op de mat vallen. Menno werd ook aan gehouden met z’n scooter en ook die moest ingenomen worden. Eerst was het nog gelukt om weg te komen maar later liepen ze regelrecht in de armen van de politie. Toen Menno met de politie stond te praten ging zijn vriend er gauw met Menno,s scooter vandoor. Dat viel niet in goede aarde. Maar ook al heeft die nu de scooter nog,z’n gegevens heeft de politie al dus die boetes komen echt wel. Ik vind het zo kinderachtig van de politie,waar zijn ze mee bezig. Het is net zo als een moeder van een van de jongens zei: De politie zou eens moeten zien hoe leuk ze de avond daarvoor met z’n allen bezig zijn om de volgende dag te kunnen rijden. En dat is ook zo. Gun die jongens gewoon hun vaste ritje op koningsdag. En dan zeggen ze nog wel dat de jeugd zo vervelend en egoïstisch is. Nou,volgens mij mogen sommige volwassen ook wel eens wat zelfonderzoek doen,ze kunnen tegenwoordig nog maar weinig hebben.

Dat doet me denken aan een voorval van een paar weken geleden toen we naar de Keukenhof gingen. Toen we de trein in wilde stappen stond er voor ons een oude man met een stok. Rechts van ons kwam er een jongen aan lopen van een jaar of 18. Oordopjes in,blik op oneindig,zo eentje waarvan je dan zegt:die jeugd van tegenwoordig. De oude man wil instappen,dat ging hem slecht af,de jongen stapte gelijk met hem in de trein. Draait z’n eigen om,ziet dat de oude man de trein niet in kan komen. De jongen loopt terug,trekt de man de trein in en gaat daarna op z’n stoel zitten. Wat vond ik dat mooi om te zien,zulke dingen moet je ook opmerken hé!!!!

Om half 9 zijn we naar school gegaan,daar zingen de kinderen elk jaar het Wilhelmus en nog andere vaderlandse liederen. Daarna de spelletjes. Het regende wel tijdens het zingen ,en de rest van de dag bleef het wel een beetje kil. Niet dat ze er minder schik om hadden,ze hebben zich best vermaakt.

Om half 12 was de optocht. Ook al 40 jaar een traditie. Dit keer was het een hele lange,ze hadden goed hun best gedaan.

Daarvoor bij moeders een oranjetompouce gegeten en na de optocht vertrok man en een paar kinderen naar het dorpshuis waar van alles te doen was. Ze kwamen pas om half 7 thuis. Ben nog wel een poosje wezen kijken,maar de rest van de dag lekker thuis gerommeld.

Mirjam was ook nog boos en verdrietig. Er stond een boer met wat beesten die ze mochten aaien. toen ze dat bij de alpaca(soort lama) wilde toen,spuugde hij vol in haar gezicht. Wat een smerig beest. Hij mag dan een prachtige vacht hebben om te spinnen,zo’n beest zou ik echt niet willen,bah!

Hier foto,s van de optocht,niet alles hoor,heb er zomaar een stel uitgepikt.

Maandagmorgen moest ik een paar stapjes harder zetten dan normaal. Die middag hield een mevrouw uit de kerk haar verjaardag hier. Ze wilde het helemaal verzorgd hebben, compleet met broodjes en soep. Normaal doe ik het niet op maandag,maar voor haar maakte ik graag een uitzondering. Begon de dag met de wasmachine te laten draaien. Daarna de badkamer een grote beurt. Ondertussen was de eerste trommel met was klaar en die hing om 7 uur al buiten aan de lijn. De volgende er weer in.

Toen een pan boerenkool gekookt voor het avondeten. De verjaardag zou tot 6 uur duren ,dus had ik geen tijd om te koken. Nu hoefde Rien alleen maar de boerenkool op te warmen. Zaterdag had ik al een pan rundvleesbouillon en een pan kippenbouillon getrokken voor deze dag. Nu hoefde ik alleen de soep maar af te maken voor het avondeten bij de verjaardag.

Slingerde een stofzuiger door het huis,maakte het Theehuis op orde,en probeerde de kinderen de hele dag uit elkaar te houden. Die hebben werkelijk vanaf het moment dat ze uit bed kwamen tot het moment dat ik ze naar m´n moeder bracht lopen kibbelen. Zo gaat dat meestal de eerste paar dagen van de vakantie,ze moeten er zeker aan wennen dat ze dan de hele dag op elkaars lip zitten.

Om 2 uur kwamen de eerste verjaardagsgasten,het was erg gezellig. De bediening deed ik samen met m´n vriendin. We zijn onderhand wel op elkaar ingesteld,dat werkt prettig. De jarige had genoten van de verjaardag,dat was wel te zien. En de rest van de gasten waren ook erg positief,leuk om te horen. De jarige hoopt volgend jaar weer haar verjaardag hier te houden. Dat vind ik altijd zo grappig,ze komen eerst heel afwachtend binnen omdat ze hier nog nooit een verjaardag hebben gehouden. En na afloop hoor ik van de meeste dat ze hun vaste adresje wel hebben gevonden en volgend jaar b.l.e.w. weer hopen te komen. De agenda staat al bijna weer vol joh!?.

Om 7 uur vertrok de laatste,hebben we nog even samen alles opgeruimd en toen kwam er nog een kennis binnen. Even nog een half uurtje geklets en daarna had ik toch wel honger gekregen.

Ik hoopte van harte dat ze binnen als verassing voor mams de boel hadden opgeruimd,helaas:-( Mocht daar weer vrolijk verder gaan. Na een kom soep en een bak thee was ik weer opgepept. Ben nog een uur bezig geweest om de workshop naaldvilten in de menubalk te krijgen. Kreeg het niet voor elkaar. Het is voor mij best moeilijk om het een beetje in de vingers te krijgen hoe ik die website moet beheren. Je merkt dat je er niet mee opgegroeid ben. Het lijkt zo makkelijk als je de voorkant van de website ziet. Maar wij moeten achter de website gaan om hem te bewerken. Maar langzamerhand begint het te landen. Gisteren heb ik even de websitebouwer gebeld en die heeft met veel geduld geholpen. Op de foto,s kun je zien wat ik bedoel.

Verder bestond de week uit kleine klusjes. Mirjam had haar kledingkast al leeg gegooid op bed. Lekker alles uitgezocht en de kast uitgesopt. Weer een kast verder gekomen.

De hulp kwam dinsdag weer en is lekker door de bovenverdieping heen gesjeesd,heerlijk. Voelde 5 kilo lichter.

2 vakantiehuisjes heeft een vriendin van de week schoongemaakt,het is momenteel druk met vakantiemensen. Leuk!

De canadezen vertrokken vanmorgen weer naar hun eigen land,die vonden Nederland een prachtig landje. Ze zijn ook overal geweest,en hebben veel gezien en familie bezocht. Morgen komen er weer nieuwe mensen in dat huisje.

En huisje 2 kwam ook weer leeg van de tijdelijke bewoning en daar komt morgen de nieuwe bewoonster weer in voor een paar maanden. Is veel vraag naar de tijdelijke bewoning.

Gisteren waren we even in Bennekom bij de bakker geweest om daar een folder van de workshop naaldvilten neer te hangen. Op de terugweg zagen we een hele familie ooievaars in het weiland zitten,zo mooi.

s’Avonds zijn we op kraamvisite geweest. Daar moest ik nog een cadeautje voor verzinnen. Gauw aan de slag gegaan. Stukje zwitsalzeep ingevilt, bloem gevilt, poppetje van wol lag al klaar. Gevilt muisje voor op het potje was ook al klaar,envelop met geld voor kleertjes , houten plank ,mooie tak en wat folie en het cadeau was klaar.We zouden maar een uurtje blijven maar dat werden er wel 2. Het is gauw laat als het gezellig is.

Nu mogen we ons twee weken bezig houden met de opening van de Theeschenkerij op zaterdag 18 mei. Dat is toch nog wel een heel geregel hoor. Folders moeten gemaakt worden,bediening geregeld,uitnodigingen verstuurd,allemaal wel spannend. De reclameborden zijn klaar,daar moet nog een houten frame omheen gemaakt worden. Terrassen op orde gebracht,nog een paar parasols aanschaffen en nog wat tafeltjes met stoelen. Nog zat te doen dus.