Koningsdag-bakken

Zaterdag 1 mei-2021

Er viel weinig te beleven met koningsdag dit jaar. Zelfs de brommers die meestal vroeg aan het rond crossen zijn waren er niet veel en het was maar van korte duur. Hessel haalde een paar dozen oranjetompoucen bij de coop. Het liefst hebben we ze van de bakker maar niemand had zin om daar een half uur in de rij te gaan staan of er vroeger voor uit z’n bed te komen. Op de basisschool hadden ze nog wel wat spelletjes bedacht voor de kinderen maar de klas van Hidde zat thuis vanwege een coronageval en Mirjam was nog herstellende van haar oorontsteking. Dus voor geen van beide spelletjesdag. Wel kwamen ze van school nog het zakje fruit met een lekkere oranjekoek brengen. Toch heel leuk! Na het eten ging Rien maar de bult met oude waaltjes die uit een tuin kwamen op pallets stapelen. Konden daar weer auto’s geparkeerd worden. Zelf haalde ik 5 bedden af, propte de wasmachines vol en hing het lekker buiten te drogen. Kon het zo weer de bedden op. Krabde aan de voorkant van het huis het onkruid weg en tussen het grind. Die avond aten we maar lekker patat.

s’Middags kwam er nog een cursist haar kaardmolen ophalen, werd weer verwend met een amish appelcrumble en een nieuwe pot kefir. De vorige die ik kreeg was mislukt. Had iets fout gedaan denk ik. De smaak is niet uit te leggen, beetje zurige karnemelk, niet echt lekker en omdat je het moet laten groeien/gisten zit er als je drinkt ook een lichte tinteling in. Alcohol wat te verwaarlozen is. Het schijnt erg gezond te zijn dus ga ik toch maar een poging wagen. De smaak zal wel wennen.

Woensdag had ik drie nieuwe leerlingen op spincursus. Eén s’morgens en een moeder en dochter s’avonds. Ze zijn ingespannen bezig geweest en nu mogen ze een week thuis verder oefenen. Altijd verbazend als ze een week later terugkomen voor de tweede les hoe ze dan met sprongen vooruit zijn gegaan. Donderdagmorgen bracht ik om 8 uur een Engels ontbijt in een van de huisjes, om 10 uur kwamen er weer twee dames de kaardmolen en de handhaspel ophalen met de nodige bak koffie erbij, en ging naar de markt. Helaas was de groenteboer ziek, dat was een gemis want daar heb ik altijd een vracht groente en fruit vandaan. Waste alle was weg en de hulp poetste lekker de bovenverdieping en de douche, s’middags weer naar de tandarts om de noodvulling er uit te halen en een goede erin te proppen. Maureen kon gelijk haar bestelde leren jasje ophalen bij de Jola. Kind weer gelukkig. Kookte spinazie en wortels en na het eten mocht ik het aanrechtblad van zoonlief in z’n nieuwe huisje weer in de groene zeep gaan zetten. Moet 6 weken achter elkaar wekelijks een keer gebeuren en dan word hij daarna in de was gezet.

Was om 8 uur weer terug en na de koffie achter het spinnenwiel gekropen om m’n huiswerk voor de volgende dag af te maken. De ‘brei-juf’ zou weer komen om verdere uitleg te geven over m’n vest. Nadat het spinsel klaar was kreeg ik een mail dat ze niet kon komen vrijdag omdat ze nog zoveel werk had liggen. Maakt niet uit, de bol ligt in ieder geval klaar als ze komt.

Vrijdagmorgen vertrokken de vakantiegasten weer naar Urk. Ik moet er toch nog even bij vermelden dat de vers gerookte zalm die ik van hun had gekregen echt verrukkelijk was. Zelfs manlief at er van . Dat wil wat zeggen want hij houdt helemaal niet zo van zalm. Meestal haal ik gerookt zalm uit de supermarkt maar dat is echt niet te vergelijken. Dit was heerlijk zacht van smaak en lekker vet. Nadat ze vertrokken waren kwamen de hulptroepen weer om de huisjes schoon te maken. Pakte met Maureen een koffer in, ze is een klein weekje logeren in Zeeland. Ze kwamen haar ophalen, dronken wat samen en nadat ze uitgezwaaid was konden we weer verder met het werk. Die avond aten we zelf ook maar Engels “ontbijt”. In dit geval eigenlijk een Engels diner. Had nog schotse worstjes en genoeg champignons over. Pot bonen in tomatensaus, plakjes bacon, witte geroosterd brood en roerei en gebakken tomaat. We hebben er heerlijk van gesmuld.

s Avonds de wekelijkse boodschappen maar gedaan, hoefde dat zaterdag niet meer. Kwam nog m’n vriendin en serveerster(goeie ouwe tijd?)tegen en na een lange babbel moest ik nog hard rennen om de rest van de boodschappen te pakken want de winkel ging al sluiten.

En vandaag had ik geen verplichtingen. Geen les, geen hulp, geen klanten. Ik was vandaag gewoon MOEDER! Van de kinderen was alleen Mirjam maar thuis. Dat is ook wel eens goed hoor om zo lekker met 1 kind de dag door te keuvelen. We hebben er samen van genoten. Deed eerst de strijk, hielp Hidde naar z’n werk, sopte het grootste deel van de keuken. Waarom niet helemaal? Omdat ik dan vanmiddag daar pas klaar mee zou zijn en we wilde ook nog graag aan het bakken gaan. Probeerde een recept van een cursist uit. Geslaagd! Gebak gemaakt van sloffendeeg en met een vulling van amandelsijs en notenmix. Na het bakken abrikozenjam erover gesmeerd. Wat is dat lekker zeg en het ziet er ook zo mooi uit. Zal het recept er maandag opzetten.

Bakte cupcakes met Mirjam samen om ze te versieren. Drie heeft ze er opgepimpt en de rest hebben we maar in de trommel gestopt.

Haalde een paar nieuwe planten voor in het raam en een ouderwetse hangpot voor in het keukenraam. Grappig ding eigenlijk en zo simpel als wat. Waarschijnlijk als ik er voor was gaan zitten hadden we dat zelf ook wel in elkaar kunnen knopen, hebben we tenslotte vroeger op school met handwerkles gehad.

Vanmiddag moest ik eerst naar Ede om een rekening te gaan betalen. Op de terugweg bij m’n schoonmoeder langs gegaan om twee lekkere notentaartjes te brengen. Daarna naar m’n eigen ouders om er daar ook twee te brengen. Was pas om kwart over 6 thuis. Nu eten we op zaterdag altijd patat dus de friteuse hoefde alleen maar aan en waren we ook zo klaar met eten. Rien vertrok richting z’n moeder voor een bak koffie, hing de laatste was op, maakte nog een keer sloffendeeg en vulde deze met amandelspijs, appel en abrikozenjam. Morgen is de hele koppel weer thuis dus dan gaat het hard met de koek. En Mirjam vroeg of ik alsjeblieft nog schuimpjes wilde bakken. Kon er ook nog wel bij. Er liggen nu twee platen in de oven te drogen.