Kleurige wol en kuikens

Vrijdag 7 mei-2021

Het was een ongebruikelijke start van de week afgelopen maandag. Ik had s middags een cursist op les voor het art-yarn spinnen. En dat is iets wat ik nooit doe: op maandag overdag les geven. Om de simpele reden dat dat de drukste dag in het huishouden is voor mij. Maar de cursist wilde ook graag blijven overnachten en dan de volgende dag een cursus wol verven erbij doen. En omdat ik alleen nog die datum op maandag en dinsdag vrij had in de huisjes voor de maand mei, leverde ik daarom m’n maandag voor één keer in. Moest ik gewoon niet te moeilijk doen die ochtend en nog maar een paar stappen harder zetten op de vroege morgen. Moest eerst weer wat voor de boekhouder doorsturen, vond het al heel wat dat ik nu in één keer begreep wat ik door moest mailen maar twee uur later kwam er al een bericht dat ik het van 2019 doorgemaild had i.p.v 2020?(haastige spoed….). Controleerde de huisjes, vulde linnengoed aan, bakte een kruidkoek, draaide de wasmanden leeg, ruimde het huis glad. Hessel was zo aardig om een stuk tuin voor me te schoffelen. Bereide de spincursus voor en maakte op verzoek van de kinderen een schaal met wentelteefjes. Er lag nog wit brood van zaterdag en dat was mooi geschikt voor de wentelteefjes. Dat gaat het beste met brood wat een paar dagen ligt maar daar krijgt het meestal de kans niet voor.

Kwart over 1 begon de cursus art-yarn en voor we het in de gaten hadden was het al half 5. Was hoogtijd om aan het koken te gaan. Moest eerst nog naar de coop voor eten, werden Turkse wraps. Iedereen blij, zelfs de aanhang die mee kwam eten. Beantwoorde na het eten een stel mails en aanvragen voor de cursussen. En toen kakte ik in. Hondsmoe, heb niks anders meer gedaan dan geeuwen ??.

Dinsdag moest ik eerst 4 ontbijtjes bezorgen in de huisjes. Was daar wel een poosje zoet mee, maar de reactie van de gasten is altijd leuk. Om kwart voor tien begon de verfcursus. Ze leerde op 4 manieren wol verven: in de oven, stomen boven een pan water, in de elektrische weckketel op een rooster, en in een pot geweckte wol uit een pan. Ze verfde zelf thuis ook al wol maar deze manieren kon ze nog niet. Nou, dan is de cursus niet voor niets geweest. We gebruikte bij de verschillende manieren wel elke keer dezelfde kleuren verf. En het werd bij elke manier anders van kleur. Grappig is dat.

Zelf verfde ik ook mee met die zelfde kleuren en ook die werden weer anders. Toen ze weg was de restjes verf maar opgemaakt en nu ligt er lekker wat kleurige wol te wachten tot het gesponnen wordt.

Kreeg van de cursist nog een leuke opdracht: een muisje naaldvilten wat oud lijkt. Die wil ze aan een familielid geven die oude muizen spaart. Hele uitdaging! De andere bestelde muisjes zijn ook klaar. Scoorde bij Mieke nog een mooi mandje met bloemen en een tasje voor het tweetal. M’n vriendin had ze besteld en zei er voor de grap bij dat ik er maar één moest maken die op haar leek en één die op mij leek. Nu verschillen we allebei behoorlijk van karakter en kledingsmaak, zij is ‘iets’ modieuzer dan mij. Dat verschil begint al bij de rok. Zij het liefst één boven de knie, ik het liefst een met een sleep eraan?. Zij meestal een sjaal, ik altijd een omslagdoek. Zij draagt kleding in alle kleuren, ik het liefst in verschillende tinten blauw. Ieder zo z’n eigen smaak. Maar ik heb ze allebei een beetje in dezelfde kleuren gekleed, anders wordt het zo bont naast elkaar in de vitrinekast. Heb plezier gehad in het maken ervan.

Kreeg nog een opdracht van een onbekende dorpsgenoot of ik de vachten van haar twee schapen wil vilten tot kleed. Ze wist alleen niet wat voor schaap het was. Dat is nog een gok want niet alle vachten zijn geschikt voor het vilten. We gaan het proberen, lukt het niet dan mag ik de vachten houden voor het spinnen. Drie nieuwe cursisten melde zich aan voor de spincursus. Dat loopt ook goed door.

Woensdag kon ik lekker een poosje aan het huishouden besteden. Bracht eerst ontbijt naar Hidde en Mirjam op bed. Dat hadden ze verdiend vonden ze. Oke, zal wel dan?. Sopte de andere helft van de keuken af waar ik zaterdag gestopt was. Zeemde aan de linkerkant van het huis de ramen aan de binnen en buitenkant. Konden we tenminste aan één kant weer naar buiten kijken. Wat zien de ramen er uit na alle hoosbuien. Strijk gedaan, was weggedraaid, paar deuren gezeemd. En weer een paar potten met verschillende materialen geverfd in blauw/groen tinten. Stopte in een pot: krullen van het wensleydaleschaap, merinowol, gotlandwol, zijde, grijze yakzijde en hankies(zijdedraden) en zijdecocons. Heb een mooi resultaat gekregen.

Verfde ook een streng merino over die al geverfd was in een gemêleerde roze kleur. Ook dat geeft weer een apart resultaat. Dat is de tweede streng van rechts geworden op de foto hierboven. Terwijl dat op het vuur stond, maakte ik vast de boodschappenlijst voor de high tea die ik voor iemand mocht verzorgen. Maakte daarna een huisje schoon wat weer verhuurd was. Gisterenmorgen al vroeg naar de markt. De jongste lagen nog op bed en hebben niet eens gemerkt dat ik even weg was. Had alles voor half negen binnen. Hidde was toen hij uit bed kwam helemaal gelukkig. Er waren een stel eieren uitgekomen van z’n kippen. Hij had ze in de broedmachine gelegd en nu zijn er 8 uit.

Er zat er één tussen die al 6 uur bezig was om uit het ei te komen en het gat werd maar niet groter. Toen heb ik hem maar even geholpen met afpellen. Later begreep ik dat je dat niet moet doen want op sommige plekken zat hij nog vast aan het ei. Dus nu is hij geboren met nog eierschillen op z’n rug. Hij zag er eigenlijk best wel een beetje lullig uit. Heel iel en slap en nog is hij kleiner als de rest. Hopelijk overleeft hij het anders voel ik me eigen nog schuldig ook.

De hulp kwam om de theeschenkerij te soppen. Daar heeft de jeugd af en toe gezeten. Zelf sloeg ik aan het bakken voor de high tea en Maureen werd weer thuis bezorgd uit Zeeland. Dronken even een bakkie, het is tenslotte ook een eind rijden. Twee uur?. Moet er niet aan denken. En vandaag mag ik 10 cake’s gaan bakken voor de verkoping van de kerk. Wordt de tijd voor het goede doel gebruikt.