Jurk af en Brunch geslaagd

Maandag 9 december-2019

Ik moest toch nog fiks doorwerken om de jurk af te krijgen. Zoals gewoonlijk liet ik het weer eens op het laatst aankomen. Woensdag om 6 uur opgestaan en na het douchen achter de naaimachine gekropen. Eerst de onderkant van de jurk en de onderkant van de voering onder de lockmachine doorgehaald. Daarna de zoom op de goede lengte gespeld. Ondertussen was het al kwart over 7 en moesten de jongste uit bed getrommeld worden voor school.

Nadat iedereen op de plaats van bestemming was gekomen even de rommel thuis opgeruimd en vertrok ik naar Bennekom. Eerst naar de lingeriezaak voor wat spullen en daarna gelijk door naar manlief die daar de laatste dag bezig was in een tuin waar hij alle bestrating gelegd heeft. Is altijd wel leuk om te kijken hoe het geworden is. Zag er prachtig uit,en de mensen waren dik tevreden,fijn om te horen!

Thuisgekomen kwamen we er achter dat er lekkage in het achterhuis in de keuken was. Het binnenwerk van de kraan was kapot gegaan en 2 schone stapels kleding van zoonlief die tijdelijk in het achterhuis woont waren drijfnat. Gewoon omdat hij ze op de aanrecht had laten liggen i.p.v in de kast?. Dat werd weer overnieuw wassen. Vanavond komt de loodgieter het probleem verhelpen.

s’Middags gingen we op kraamvisite. Het kind is al 6 maanden. Er kwam elke keer niets van om te gaan. Maakt ook niet uit,ze heeft er nu weer een leuk jurkje bij voor de komende maanden. Zelf kreeg ik ook nog een leuk cadeau van haar voor de theeschenkerij. Bij de opening in Mei kon ze niet komen en kreeg ik het nu alsnog. Leuk joh,een theedoos vermomd als boek. Bijzonder cadeau,heb het nog nooit ergens gezien.

Vrijdagmorgen naaide ik de jurk af en was het de bedoeling dat ik die dag vast heel veel zou doen voor zaterdag voor de brunch. Alleen een probleem: Mirjam werd ziek. Koorts,buikpijn,hoofdpijn. Aaah,daar ging m’n planning. Want zo’n jong kind wil gewoon dat moeder de hele dag bij haar op de bank zit. Elke keer als ze een poosje in slaap was gevallen in de bedstee in de keuken probeerde ik het werk te doen.

Schoot niet op. Had dan ook best wat spanning of het wel allemaal op tijd klaar zou komen. Maar zoals gewoonlijk liep het ook wel weer vanzelf,weer druk gemaakt voor niets!! s’Avonds deed ik vast de boodschappen voor de brunch,haalde de Schotse worstjes bij de slager op, maakte het theehuis op orde,zette rozen op de tafels,legde het bestek op de servetten,dekte de lange tafel voor het buffet vast met damast tafelkleed van papier.

En zaterdagmorgen half 6 uit bed. Door het huis heen gecrost met een stofdoek,gezogen,gewassen,gestreken,naar de bakker en toen was het half negen en kwamen er twee dames om me te helpen die dag. Rien was oppas voor de kinders,Mirjam was gelukkig iets opgeknapt! Zo met drie man sterk konden we heerlijk opschieten. De fruitsalade werd gemaakt,de rundvleessalade werd op schaal gemaakt,broodjes in manden gedaan,kruidenstokbrood gebakken,soep gewarmd en in ketels gedaan. 2 grote kannen koffie gezet,theewater gekookt,kopjes vast klaar gezet. Toen kwam het echtpaar waar het feest van was al binnen. Zelf had de mevrouw ook een pan tomatensoep gekookt voor de gasten en ik de kippensoep. En ze had hele mooie gebakjes gemaakt voor bij de koffie. Ze vond het zelf ook leuk om wat dingen te maken,dat is geen probleem hoor als klanten dat willen. Kan altijd. En die soep van haar was me toch lekker. Chinese tomatensoep vers gemaakt zonder pakje of zakje. Ik krijg het recept nog,zal hem tegen die tijd met jullie delen.

Toen ben ik me eigen snel om gaan kleden,want ik durfde de jurk niet al s’morgens vroeg aan te trekken.

Toen de rest van de gasten kwamen en aan de koffie met gebak zaten zijn we binnen de worstjes ,spek en roereieren gaan bakken. Dat komt toch allemaal op het laatst aan. Rien die bakte de kroketten. Alles werd warm gehouden in de grote rvs warmhoudschalen. Het zag er gezellig uit zo’n volle tafel. Op het brood na was alles bijna op.

En Rien had ook nog zo’n slimme actie!! Ik zei tegen hem dat hij ook een zak minifrikandellen moest bakken voor de kinderen hier op het feest. Die vinden een kroket vaak te groot. Na een kwartier had hij ze nog niet gebracht en toen ik binnen eens ging informeren waar ze bleven had hij ze aan onze eigen kinderen gevoerd. Hij dacht dat ik dat gezegd had ??. Haha,hij heeft toen gauw nog maar gewone frikandellen in stukken gesneden en gebakken voor de andere kinderen.

De hele brunch bestond uit:Schotse worstjes-uitgebakken spek-roerei-soep-kruidenstokbrood-koffiebroodjes-croissants-chocoladebroodjes-volkorensandwich met ham/kaas/tomaat/komkommer/sla-fruitsalade-rundvleessalade-kaas-rookvlees-witte bolletjes-kroketten. En drinken:melk-karnemelk-jus de orange-thee-koffie-water.

Hoewel ik er best tegen op zag omdat het voor ons ook de eerste keer was,kijk ik er met een fijn gevoel op terug. Het was erg gezellig en kregen een hoop positieve reactie’s. Heb het zelfs nog overleeft toen ik de speech moest houden bij de opening,dat is pas zenuwenwerk?. Dat is het ergste van alles,zou dat ooit wennen? Heb er totaal geen moeite mee om met vreemde mensen te praten hoor,maar voor een volle zaal met mensen die allemaal jou aan gaan zitten kijken,brrrr. Daar krijg je kriebels van in je buik!!

Nadat de gasten vertrokken waren zijn we lekker op de bank geploft,voeten op tafel en uitrusten met taart,fruitsalade en een bak thee,héééééérlijk!!! Even nagenieten.

En nu is de volgende voorbereiding aan de gang voor woensdag. Dan komen er 31 dames lunchen. De bouillon voor de groentesoep staat al op het fornuis te trekken. Morgen mag ik 4 appeltaarten bakken.

Twee zieke kinderen hangen op de bank. Probeer het huis en de was op orde te krijgen voordat ik vrijdag voor 2 dagen weg hoopt te gaan. Dan ga ik samen met een vriendin naar Groningen naar de Midwinterwoldagen. En doen we daar een B&B. Wat heb ik daar een zin in. Rien gaat dan die zaterdag met de jongste drie naar de Landlevendagen in het Openluchtmuseum. Dan hebben hun ook wat leuks.