Houtkacheltje voor het poppenhuis

7 april-2022

Een leuk houtkacheltje gemaakt van wc rol, eierdoosje en kant. Makkelijk te maken, stelt niets voor.

Benodigdheden: 1 wc rolletje- eierdoosje- dop van wasverzachter of wat voor fles dan ook( niet te hoog)-stukje smal kant- zwarte verf-papieren of plastic drinkrietje- stukje stevig papier of karton voor de boven en onderkant- kraaltje/pailetje- sateprikker.

Snij of knip het wc-rolletje tot 5 cm af. Snij de dop tot een hoogte van 1,5 cm. De dop hoeft niet perse, je kunt ook gewoon een platte bovenkant houden. Dan zou ik het wc rolletje op 6 cm afknippen, zodat hij wat hoger wordt.

Knip uit het eierdoosje 4 pootjes. Die zijn geknipt van de verdikte rand die erin zit.

Lijm het wc rolletje op een stukje karton/papier, en snij het met een scherp mesje rondom het rolletje uit. Doe dit ook met de bovenkant.

Vouw het bovenste stukje van de pootjes naar binnen en lijm ze aan de onderkant vast.

Lijm aan de onderrand en de bovenrand een stukje kant vast.

Lijm de dop op de bovenkant( foto klopt niet helemaal, heb later nog een stuk rand van de dop afgesneden.) Knip uit het eierdoosje een kacheldeurtje en knip aan de rechterkant van het deurtje een klein uitsparinkje uit. Knip de hoeken aan de linkerkant van het deurtje mooi rond. Plak het deurtje in het midden van het kacheltje en knip uit de sateprikker een stukje voor het scharniertje en lijm dat tussen het uitsparinkje.

Verf het geheel zwart, het is wel twee of drie keer nodig voordat hij mooi donker is.

Voor het slot gebruikte ik een pailetje en een klein kraaltje. Lijm eerst het pailetje op de goede plek en lijm daarop het kraaltje.

Vouw aan de onderkant op hoogte van 1 cm het rietje iets krom en lijm hem tegen de achterkant in het midden.