Hoop geregel

Donderdag 17 september-2020

Vrijdag was het begin van een week waarin er veel geregeld moest worden. De voorbereiding voor het 50 jarig jubileum van een echtpaar uit het dorp kon beginnen. Eerst werd de grote stormbaan voor de kleinkinderen bezorgd. Konden die lekker hun gang gaan. Het echtpaar kwam zelf hun tent achter opzetten en Rien bouwde onze eigen tent op. We moesten tenslotte alle gasten met een ruimte van anderhalve meter ertussen kwijt kunnen. Werd nog wel een gereken en geschuif hoor om dat allemaal volgens de regels te krijgen. Rien had van die apparaten met handgel besteld en op een paal geschroefd zodat ze bij de ingangen hun handen konden ontsmetten. Er kwam plakband op de vloeren voor de looproute. Hij is er maar druk mee geweest. De theeschenkerij was gewoon open en er kwamen gezellig nog 4 mensen lunchen,en een paar koffiedrinkers. Een huisje werd door de hulp nog klaar gemaakt voor de volgende dag. Tussen de bedrijven door probeerde ik nog enigzins m’n huishouden op orde te krijgen. En kocht aan het eind van de straat een paar prachtige grote pompoenen.

Zaterdag heb ik wel de boel op slot gedaan. Had echt geen tijd om klanten te bedienen. Om 1 uur zou het feest ook beginnen en op een of andere manier is er altijd tijd tekort ook al denk je dat je vroeg genoeg begonnen ben. Alles komt vaak toch op het laatste aan. De kachels werden in de tenten geplaatst,gasflessen werden gehaald,verlichting opgehangen,boodschappen gedaan. De kinderen van het bruidspaar kwamen de boel een beetje versieren. Tafels werden klaargezet voor het buffet. De slager mocht die dag 2 keer komen bezorgen omdat er s middags een deel mensen zouden komen en s avonds het andere deel. Bij de 2e rit kon hij de rommel van het eerste buffet gelijk weer meenemen. Zo konden we alles kwijt volgens de regels. s Middags was het maar een groepje van 23 man,dus dat verliep zonder problemen. En s avonds waren het er met de kinderen erbij 57 en hadden we de tenten erbij nodig. De bruidegom arriveerde s middags op een mooie oude harley davidson met zijspan. Was echt een gaaf ding. En een geluid dat erin zit! De serveersters wilden er ook even op poseren,zal ze het maar niet aan doen om de foto’s er op te zetten?.

Maandag moest de theeschenkerij weer schoon gemaakt worden voor de avond omdat er een vergadering was. Maar voordat ik daar aan begon wilde ik toch echt eerst binnen een hoop gedaan hebben. Begon met het sorteren van de was. Dat werden 5 hopen was en na het ruimen van de slaapkamers kwamen er nog twee hopen bij.

Maar omdat het deze week echt druk is wilde ik perse de was weg hebben anders blijf je heel de week achter de feiten aanlopen. En het weer zat gelukkig mee want alle was is droog gekomen aan de lijnen. Totaal 7 wassen gedraaid. De rest van de dag werd besteed aan: ruimen,stofzuigen,vloeren dweilen,wc,bedden opmaken. Nou ,ik moet zeggen dat het heerlijk was om een paar uurtjes ongestoord met het huishouden bezig te kunnen zijn. Wat word je hoofd daar lekker leeg van.

Maakte een bloemstuk voor op tafel

Kreeg van Hidde een bos rode rozen. Hij vroeg of hij naar de Coop mocht gaan, want hij wilde iets van z’n eigen geld kopen. Maar meneer is nogal een snoeperd dus zei ik tegen hem dat hij niet al z’n geld mocht versnoepen en het maar eens moest bewaren. Of het dan nog maar voor een laatste keer mocht,want hij had iets anders bedacht. Nou vooruit dan. Komt hij terug met een bos rozen voor mij. ‘Dat had je niet gedacht hé, zei hij’. ‘Ooh,Hidde wat lief,dankjewel hoor, maar wat zit er onder je jas’? Een grote grijns op z’n gezicht:’kom op ma,niet zeuren,jij hebt van mij mooie rozen gehad,dan mag ik voor mezelf toch ook wel wat’?. Tja,zo kun je het ook brengen!

Sloeg eindelijk, na weken van ergernis van het harde geschuif, nieuwe viltjes onder de stoelen. Wat een verademing zeg.

Bakte 2 goudgele cake’s voor bij de koffie tijdens de vergadering.

Terwijl die in de oven stonden, croste ik met doek en dweil door de theeschenkerij. Zette Rien toen hij thuiskwam daar alles weer coronaproof. Kookte een pan andijviestamp en na het eten een grote pot koffie gezet voor de gasten. Voorzag iedereen van koffie en cake,Rien nam het tweede bakkie voor z’n rekening en ondertussen dat hun aan het vergaderen waren kon ik de kinderen op bed leggen en de berg was van die dag vouwen en strijken. Was dat maar lekker gebeurd. Maureen sorteerde voor mij de mand met sokken.

Inmiddels waren de gasten wel zo een beetje uitgekletst en kon ik drinken gaan schenken. Ze vonden het nogal gezellig want om 12 uur zaten er nog een paar te kletsen. Ben maar naar bed gegaan en heb nog niet eens meer gemerkt dat Rien om 1 uur naar bed kwam. En de wekker stond op half zes want de volgende morgen kreeg ik 6 dames van de Urkse breiclub om een muis te naaldvilten. Ook daar moest natuurlijk alles voor worden klaar gezet. Eerst op de nuchtere maag een schaal met brownies gebakken voor bij de koffie. Maandag had ik al een pan tomatensoep gekookt voor tussen de middag want de dames konden omdat ze uit Urk kwamen niet om negen uur al hier zijn, dus waren we niet voor het eten klaar. Normaal duurt de cursus van 9 tot 12 ,maar nu werd dat doordat ze later waren en het zo gezellig was ,10 uur tot 3 uur. Had de kinderen dit keer op school laten eten en zo hoefde ik zelf ook niet op de klok te letten zodat het een heerlijke ontspannen dag was. We aten lekker buiten op het terras in het zonnetje. Man,het leek wel vakantie! En wat ook heel leuk was: de moeder van een weer gevonden oude schoolvriendin uit Urk, waar ik eigenlijk in maart naar toe zou gaan maar niet doorging wegens corona, was er ook bij. Ik heb daar vroeger een keer gelogeerd maar ik had ze echt niet herkend. Nu hebben we gelijk maar een afspraak vast gezet dat ik in november een dagje naar Urk ga,zie er naar uit.

De dames hebben er lustig op los geprikt,hadden er veel plezier in. Hier een foto van de rij muizen. Als het goed is krijg ik nog een foto als ze allemaal gekleed zijn,moet jullie nog even tegoed houden.

Kreeg nog wel een leuke foto van een andere cursist van 2 weken geleden. Die heeft een allerschattigst jurkje gehaakt voor muis.

En gisterenmorgen hield ik eindelijk nog m’n verjaardag voor de vriendinnen. Dat zou ik eerst op de dag zelf doen maar toen ging dat niet omdat m’n mond zo zeer deed van de getrokken kies. Verzette hem naar een week later maar toen belde er een klant om met 5 man te komen lunchen. Nou,dan verzetten we hem maar weer een week. Werd een gezellig morgentje. We konden lekker buiten zitten. Had een gekarameliseerde appeltaart gebakken. Die was aan het einde van de morgen schoon op.

Werd weer verwend door iedereen.

Een vriendin kwam wat later en bleef gelijk eten. Lekker kippensoep en een broodje. Een andere vriendin en hulp maakte na de verjaardag nog een huisje schoon en at ook gelijk gezellig mee. Kwamen over de dag verdeeld nog een stel klanten. Vouwde terwijl de klanten buiten op het terras zaten lekker m’n was op. Moet ook gebeuren hé,kan niet de mevrouw uit gaan hangen, het huishouden blijft volop doorgaan. Kookte een pan spaghetti en bakte na het eten maar weer een appeltaart voor de volgende dag. Toen ben ik gisterenavond eerst maar eens een uur gaan zitten rekenen hoeveel ik in moet kopen voor zaterdag. Dan is er een reüni van de lagere school hier in het dorp omdat de school 50 jaar bestaat. En mogen wij de hapjes verzorgen. Zit nu in het totaal op 1650 hapjes. Vind het heel moeilijk hoeveel je in moet kopen,het is voor ons ook de eerste keer. Maar nu ben ik er wel uit. Krijg hulp van moeders van school en van een schoondochter,dat is wel erg fijn want zelf heb ik ook op die school gezeten en mag van 11 tot 12 uur komen. Zaterdag is wel de theeschenkerij dicht want ook dat gaat deze keer niet samen. Moet de hele dag door verse hapjes maken en bezorgen. Als ik eerlijk ben heb ik er best pijn in m’n buik over of alles goed gaat?. Alle eerste keer is spannend hé.

Vanmorgen moest er om half negen een ontbijt in een van de huisjes gebracht worden en morgenochtend nog een keer. Om 10 uur moest ik een high tea klaar hebben staan voor een reservering. Bakte daarom vanmorgen vroeg gelijk een plaat met scone’s. Maakte een paar minitaartjes,die zijn meestal ook wel in trek.

Je bent vaak wel even bezig hoor voordat je de hapjes gemaakt heb. Dat doe je niet even snel tussendoor.

De mevrouw die onze tuin aan het tekenen is wipte ook nog binnen. Heb met haar gezellig een bakkie gedronken en een scone gegeten. Ik kreeg van haar nog een prachtig oud servies wat van haar tante geweest is. Ben er heel blij mee. Er is steeds meer vraag naar een high tea voor grotere groepen. En nu kan ik ze allemaal van een oud servies voorzien. Dat is toch wel het leukst.

En deze plant moet ik nog een keer laten zien hoor. Het is volgens mij zoiets als een ‘Brugmansia’, alleen is hij gewoon opgekomen. Maar hij is elke zomer zo verschrikkelijk mooi. Er zitten wel 60 bloemknoppen in,echt prachtig.