Hond en tuin

Donderdag

We zijn gisterenavond een Duitse herder pup uit wezen zoeken. Voor 2 weken terug was Menno al wezen kijken maar toen kon hij de keuze nog niet maken uit twee teefjes. Nu waren ze inmiddels fiks gegroeid en was het wat makkelijker. Er zat veel verschil tussen. De een was klein en zeer actief en bijterig. De andere een lekker mollig beestje en rustig. Voor die hebben we gekozen. Ook de moeder is een schat van een beest. Dat willen we ook hebben. We moeten absoluut geen valse hond hier op het erf. Met zoveel mensen die hier over de vloer komen moet je dat niet willen. En er komt een ren waar hij in mag als de winkel open is. Want een hoop mensen zijn bang voor een hond dus dat moet geen drempel zijn om te komen. Moet zeggen dat ik zelf ook niks heb met een vreemde hond hoor. Ben in m’n leven twee keer goed in m’n been gebeten door een hond en dat vind ik wel genoeg. 13 april kunnen we haar ophalen, dan is ze 8 weken oud. Nu moeten we nog een naam verzinnen. Vanuit de stamboom hebben ze haar al een naam gegeven: Baijka. Moet er nog even over denken of we dat mooi vinden. Ligt wel makkelijk in de mond.

Het winkeltje liep leuk van de week. Er kwam nog een echtpaar uit Ethiopië die hier een paar weken in Nederland waren. Ze nam wol mee van Lopi voor een vest en een trui. Kwam van allebei net een paar bollen tekort zodat ik dat bij moest bestellen. veel tijd was daar niet meer voor want ze vertrokken al een paar dagen later weer naar hun eigen land. En het weekend zat er nog tussen. En het was vrijdag toen ze kwamen, als ik dan gelijk bestel bij de groothandel heb ik met wat geluk het maandag binnen. En dinsdag zouden ze teruggaan. En nu werd het natuurlijk niet op maandag bezorgd, zul je altijd zien hé. Maar niet getreurd, een familielid van hun gaat over een paar weken ook die kant op en kan zij ze meenemen. Probleem weer opgelost.

Toen ik zaterdag las dat er mooi weer aan kwam bedacht ik dat de maandag dan maar eens gebruikt moest worden om de tuin op orde te brengen. Had de hele maandag geen les en eigenlijk stonden de kasten op de planning. Dat is ook zeer hard nodig. Maar goed, dat ziet niemand en de tuin wel. De keuze was gauw gemaakt, plus dat de bollen al een eind boven de grond staan en die zie je dan ook niet tussen al die hoge dooie planten. Ruimde eerst het huis op, hing de was buiten

knipte wat takken voor in de vensterbank in de keuken.

maakte drie soorten gezonde koek voor in de diepvries: abrikozenrepen, havermoutkoek en amandelrepen.

zaterdag had ik een bak schuimpjes gebakken omdat we een fikse bak met eieren hadden gekregen, en dat bevat een hoop suiker dus nu maar op de gezonde toer.

spoot het terras bij het zaaltje met schoonmaakazijn

Maakte de cirkel bij de notenboom onkruidvrij, op het blauwe druifje na, die mag nog lekker blijven staan. Die bruine vlekken op het grind komt van de walnoten af. Als die er in de winter op blijven liggen dan geeft dat z’n kleurstof af. Je kunt van walnotenbolsters inkt maken.

Om half elf vertrok ik de tuin in. Bijna niet wetend waar ik moest beginnen. En het werd me al heel snel duidelijk dat ik dat niet in een dag in m’n uppie ging redden. En dat wilde ik wel heel graag zodat ik dat van m’n lijstje af kon schrappen. Het gebeurd zelden dat ik een hele dag heb dat ik aan een klus kan blijven. Door het bedrijf moet alles in kleine uurtjes verdeeld worden. En dat schiet natuurlijk niet op zodat die lijst nooit leeg komt😉. Maar ik had mazzel: Rien was vroeg klaar met z’n klus en kwam heerlijk vanaf half 1 helpen. En dat schoot pas op. Hij pakte de elektrische heggenschaar en maaide alles af. Daar kan ik niet tegenop snoeien. En hij had nog vreselijk veel geluk( of de eend), hij ging met die heggenschaar laag over de planten heen zodat al het hoge riet tot 20 cm boven de grond afgemaaid werd. Ziet hij ineen keer een eend zitten broeden tussen de rietplanten. Hij maaide echt maar een paar centimeter over z’n kop heen. Getsie, het zou je gebeuren dat je z’n kop eraf gemaaid had. Dat had ik toch wel heel erg gevonden. En het beest verroerde zich niet hé. Hij bleef gewoon onbeweeglijk zitten op z’n nest. Dapper moedertje! Om half 5 waren we ”klaar”. dat wil zeggen dat het meeste opgeruimd was, nu nog resten riet ruimen en wat onkruid. Maar ik kan nu weer over de tuin heen kijken, heerlijk!

Deze hele wal met snoeiafval kwam uit de tuin

Wat loopt alles weer lekker uit, genieten gewoon!

Ben begonnen met wol te verven voor de spindag op zaterdag 22 juni. Dan komen er weer allemaal spinsters voor een dagje gezellig spinnen, ook zal er weer een kleine markt zijn met een houtdraaier, vlasdemonstratie, midwinterhoorn blazen, en een kraam met demonstratie ”natuurlijk verven”. Heb er al zin in. Maar voor het b.l.e.w zover is moet er nog veel wol geverfd worden waarmee de spinsters kunnen spinnen.

En het reclamebord voor het winkeltje is ook binnen. Heeft ze leuk gedaan, valt wel op zo.