Hoedendoosjes

De hoedendoosjes zijn gemaakt van stevig papier. Dus niet een gewoon schrijfpapier, ook niet zo dik dat het karton lijkt, maar iets daar tussen in. Teken met een passer een rondje van 4,5 cm en knip dit netjes uit. Dit is de grootste doos. Voor het middelste doosje maak je een rondje van een halve centimeter minder. En voor de kleinste weer een halve centimeter minder. Teken een strook van 3 cm hoog en 14 cm lang ( voor de kleinere doosjes iets minder hoog en iets minder lang) . Voor de rand van het deksel teken je een strook van 7 mm en 15 cm lang. Wat te lang is kun je gewoon afknippen.

Plak de brede stroken dicht tot een kokertje. Plak het op een stukje stevig papier en snij met een scherp mesje rond de randen tot hij los is en zo zit de bodem er mooi aan vast.

Leg nu het uitgeknipte rondje voor het deksel even op het doosje om te zien of het past. Hij moet maar een paar mm groter zijn dan het doosje zelf, zodat hij er makkelijk op past. Plak nu het dunne strookje om het uitgeknipte rondje. Leg het rondje daarvoor plat op een vlakke ondergrond. Trek met een schaar zachtjes over het smalle strookje zodat er al vast een ronding in komt.

Smeer aan de lange kant van het smalle strookje lijm. Hoef maar een paar millimeter bovenaan in te smeren met lijm anders wordt het een kliederboel en zie je allemaal lijmresten. Dat is niet zo mooi.

 

Nu is het dekseltje klaar. De doosjes zien er nu zo uit

Ik heb van Pinterest mooi papier uitgeprint en daarmee de doosjes beplakt. Je kunt als je mooi stevig bedrukt papier hebt liggen, ook het doosje gelijk daarvan maken. Ben je sneller klaar.

Hiervoor knip je een strook mooi papier op de maat van het doosje zelf. Smeer het doosje in met lijm, goed bij de randen lijmen en plak dan het strookje papier erop. Voor de maat van de deksel leg je de dekseltjes op het mooie papier en trek daarom heen een rondje.

Knip netjes uit en beplak de bovenkant van het deksel ermee. Dan meet je de hoogte en lengte van de rand van de deksel en snij je die maat strook uit. Het mooiste resultaat krijg je als je het papier met een mes lang een liniaal snijd. Met knippen wordt het nooit strak.

Plak hem op de rand van de deksel. Nu kun je natuurlijk nog van alles op die doos plakken, net wat je leuk vind. Een randje kant erlangs of etiketten, kraaltjes, plaatjes erop. Laat je fantasie gaan zou ik zeggen.

Voor het hengsel gebruikte ik een oud stuk borduurstramien, trek daar wat draden uit en rol ze om elkaar heen en bestrijk ze met lijm. De lijm droogt op, daar zie je niks meer van. Leg aan beide uiteinde een knoopje. Nu plak je een klein stukje onder het deksel aan beide kanten het touwtje vast.

En zie hier een schattig setje hoedendozen voor het muizenhuis.

.