Herfstvakantie

Donderdag 21 oktober-2021

Afgelopen vrijdag moest eerst de muis die besteld was afgemaakt worden. Voor 24 oktober moest hij binnen zijn bij de mevrouw. Maar al met al was het nog een heel karweitje voordat muis af was. In het totaal ben ik 12 uur aan hem bezig geweest. Dat zie je er niet van af maar de uurtjes zitten er wel in. Met muis zelf ben je al een uurtje of 6 bezig. En dan natuurlijk z’n kleertjes nog. Z’n hemd werd van vergeeld tricot gemaakt. Voor de jas gebruikte ik een lapje katoen, heb ik uitgerafeld, gaatjes en haaltjes in gemaakt. Een paar verstellappen erop. Toen leek hij nog niet oud genoeg. Heb een beetje donkerbruine beits aangemaakt met water en daar zowel de muis als z’n kleding mee behandeld. Toen werd hij al een stuk viezer. Van de 4 knopen op z’n jas heb ik er één aan een los touwtje laten bungelen, één knoop erop genaaid en er weer afgetrokken zodat de rafeldraadjes bleven zitten. Zo leek het ook al weer armoediger. Kreeg een oude versleten rode zakdoek en daar is z’n knapzak uitgeknipt. Nog een hap uit z’n oor en de oren door de gerafelde pet geduwd. Klaar was het zwervertje. Nu was het nog spannend hoe de mevrouw hem vond. Toen ze aan mij vroeg of ik zoiets voor haar kon maken, was mijn voorwaarde als ze hem niet leuk zou vinden dat ze hem dan niet hoefde te nemen want dan zou ik hem zelf houden. Maar dat is helemaal goed gekomen. Ze was erg enthousiast. Nu moet ze hem nog cadeau geven aan haar schoonzus die oude muisjes spaart. Als het goed is krijg ik haar reactie nog te horen.

Alleen zat ik er nog over in hoe hij heelhuids bij haar binnen moest komen. Hij moest met de post vervoerd worden. Heb een klein doosje van een spinklos vol met wol gestopt en daar de muis tussen gezet. Het kleine doosje in een grotere doos met kranten gedaan en volgens mij kon er zo niet veel mee gebeuren. En inderdaad was hij veilig aangekomen.

Vrijdag en zaterdag werd er nog lekker aan de keuken gesloopt. Hidde liep z’n eigen toch maar te vervelen dus die heb ik maar aan het breken gezet.

Menno bikte de rest van de tegels eraf en Rien zaterdag alle schappen en de lambrisering. Kale boel zo hoor. De nooit afgemaakte schouw en afzuigkap gaan pas weg als de stukadoor komt ( 3 weken). Net als de 2 grote kasten, daar staat al het servies en glaswerk nog in, ook dat gaat zo laat mogelijk weg.

Vrijdag moest er nog een high tea voor 8 personen worden verzorgd. Bakte de meeste spullen zelf en een personeelslid deed de bediening. Ze kon maar tot 8 uur zodat ik zelf nog even de vaat op moest ruimen. Maar dat was ook met een half uurtje klaar. Was al blij dat ze me kon vervangen.

En toen was het lekker herfstvakantie. De eerste dag startte met het vervelendste klusje. De boekhouding moest klaar voor de boekhouder. Gelijk om half 7 daar maar mee begonnen, Voordat de vrije kinderen uit bed kwamen was het klaar. Weer voor drie maanden vanaf. Die dag gingen we ook naar het bos om eikels en de hoedjes te rapen. We willen weer van die leuke bospoppetjes maken( foto is nog van vorig jaar)

Het was me toch druk in het bos, maar heerlijk om even te zijn geweest.

En veel keus om uit te gaan is er niet want als ongevaccineerde zijn we natuurlijk het haasje. Had voor een paar maanden terug aan de jongens beloofd dat we in de herfstvakantie met opa en oma naar het strand in Scheveningen zouden gaan. Gewoon lekker uitwaaien langs de zee en wat eten op de boulevard en in het restaurant gebruik te maken van het toilet. Helaas, de ”wijze” mannen in den Haag denken het op deze manier het beste voor het volk te doen. Nou, laat ze er maar gelukkig mee zijn dan, kan er niet van wakker leggen hoor. Ben van hun niet afhankelijk. Blij dat ik daar m’n vertrouwen niet op hoeft te stellen.

Voor dat we gingen waren er al 4 bedden afgehaald en gewassen zodat het heerlijk aan de lijn kon droog wapperen. De timmerman kwam dinsdag een nieuw keukenraam erin zetten. Het vorige raam kon alleen boven een stukje open en dat was ik eigenlijk zo zat. Je moet gewoon alles los kunnen gooien. Ben er nu heel blij mee, en gezellig dat het staat joh, een heel ander gezicht. Voor zo’n raam moet natuurlijk een gehaakt gordijntje?.

Moeders kwam ondertussen ook nog gezellig een bakkie doen, samen een poosje zitten handwerken. Hadden echt een vakantiegevoel?. Toen ze vertrokken was en de timmerman klaar was, moest ik nog achter het weefgetouw gaan zitten. De sjaal moest die avond af want ik moest weer naar les. Maar toen kwam onverwachts de loodgieter om de wasbak boven te maken, ook hij bleef wel een uurtje kletsen. Heel gezellig, daar niet van, maar die sjaal hé!! Had nog een half uurtje voor het eten om er aan te werken, en om kwart over 6 zou ik al opgehaald worden voor de les. Hard zitten weven en gegokt dat hij lang genoeg was. Alles afgeknipt en wat blijkt: tekort?. Nou ja, dan zien we het maar als een proeflapje. Moet nu nog de franjes en draadjes afwerken, hem wassen en strijken en dan is hij af.

En ik moest als huiswerk nog een ontwerp inkleuren voor de theedoeken die ik nu gaat weven. Daar kwam ook niks van zodat ik dat op les mocht doen. Heb het weven zwaar onderschat. Het is wel heel wat meer dan alleen de draadjes inrijgen en de steeklatten erdoor trekken. Er komt veel rekenwerk bij kijken, en dan het inrijgen van het getouw, dat valt ook zo tegen, komt wel nauwkeurig anders heb je met het weven weer een probleem. Maar wat is het leuk om te doen, de handigheid zal wel met het meters maken komen. Heb nu de schering van de theedoeken gemaakt en hoop hem van de week nog op het getouw te krijgen. 2 november is de volgende les weer en dan is het de bedoeling dat ik 4 theedoeken af heb. Maar als ik in m’n agenda kijk zie ik er een zwaar hoofd in. Staat aardig vol met lesgeven.

Verfde van de week nog 2 strengen gesponnen wol met de bolsters van walnoten. Was er vrij laat mee en er lag ook niet veel meer onder de boom. Maar Hidde en Mirjam hadden nog bodempje van een emmer ermee vol geraapt. Of het genoeg was wist ik niet maar het viel toch nog niet tegen. Kwam nog hele donkerbruine verfstof uit en de wol is een warme lichtbruine kleur geworden. Heel mooi. (op de foto is hij lichter)

En toen moest nog steeds de kamer een goeie beurt gegeven worden want ook dat was er bij ingeschoten. En de schoorsteenveger was natuurlijk geweest. Begon er gisterenmorgen mee, alle gordijnen afgehaald en gewassen. Heb ze heel nat opgehangen zodat ik niet hoefde te strijken. Alle hoeken en gaten gehad, en 2 emmers met goed vies water. De stripboekenmand werd gesorteerd en opgeruimd( voor de 1000’ste keer)

Wat voelt dat weer lekker dat de kamer ‘bijna’ schoon is, kon hem niet helemaal afmaken want om half 12 moesten we weer naar de tandarts. En daarna reden we, op verzoek van de kinderen, door naar de kringloop. Vond daar nog leuke snuisterijen voor m’n muizenhuis, de kinderen een grote sportbal waar ze op kunnen rollen en een stel grote dennenappels die ik ook als bekleding voor het muizenhuis wil gebruiken. Is de bedoeling dat de schelpjes eraf worden gebroken en dan als wandbekleding gebruikt wordt.

De dames sloegen s’middags aan het bakken met een vriendinnetje. Maureen een kwarktaart(was al op voordat er een foto gemaakt kon worden) en Mirjam met haar vriendinnetje een monchoutaart. Zelf maak ik altijd van verse ingrediënten de monchoutaart maar dit keer hadden we een kant en klaar pak gebruikt. Lang zo lekker niet. Met het maken ging er zo te zien ook wel iets mis, maar de dames waren trots op hun taart, smikkelde er lekker van en waren in ieder geval weer een poosje zoet?.

Maakte en schaal gehaktschotel voor het avondeten. Is zo lekker hé! Je snijdt een spitskool in dunnen reepjes en gooit het een paar minuten in kokend water met zout. Uit laten lekken in ee n vergiet en kerrie doorheen mengen. Gehakt rul bakken met uitjes en kruiden, aardappelpuree maken. Dan doe je in een ovenschaal de gerulde gehakt, de spitskool en daarop de aardappelpuree, laagje kaas erover en in de oven bruin laten worden. Leen kwam ook gezellig mee eten en nam het overige mee naar huis. Hoeft hij het vanavond alleen maar op te bakken. Kun je het makkelijker hebben?

Kreeg eindelijk m’n bestelling uit België binnen: sarizijde en een mooi weefboek met allerlei patronen. Dat sarizijde is zulk mooi materiaal om met je wol mee te spinnen, geeft een heel mooi effect in je breiwerk.