Haar doneren en kachel aansluiten

Maandag-29 oktober-2018

Woensdagmiddag zijn de dames naar de kapper geweest. Maureen wilde graag haar haar doneren. Dat was wel even een spannend moment en ze twijfelde nog toen ze op de kappersstoel zat. Maar ze heeft toch door gezet. Ik vond het heel wat,aan de ene kant zonde van het prachtige haar. Maar aan de andere kant,als je zelf een kind hebt die ziek is en een pruik nodig heeft,dan ben je ook dolblij dat ze een mooie pruik krijgt. ze heeft het aan stichting Haarwens gedoneerd. Dat moet je maar eens opzoeken op de computer en eens lezen wat het precies inhoud. Toen ik dat gedaan had kon ik er helemaal achter staan dat ze d’r haar gegeven heeft. Wat mooi dat zoiets kan,die blije verhalen en koppie,s van de zieke kinderen maken alles goed.

Woensdagavond zijn de eerste cursisten via social deal geweest om een bloem te vilten. Hoe leuk is het om te horen dat ze nooit hadden verwacht dat je op deze manier een bloem kon maken. Het vilten was voor hun nieuw en ze gingen enthousiast naar huis met een mooie bloem, met de belofte dat ze nog eens terug hoopte te komen. Het is toch altijd wel weer spannend hoe het loopt. Zelf vind ik het vilten natuurlijk helemaal geweldig ,maar dat wil niet zeggen dat iedereen er mee wegloopt.

Donderdagmorgen eerst maar eens de houtkachel onder handen genomen. Daar lag me toch een laag spijkers en nietjes in. Dat heb je als je afvalhout opstookt,dan kom je nog wel eens wat ijzer tegen. Zelfs de schuif zat vast,dus het moest nodig gebeuren. Heb hem helemaal leeg geschept en de la met as ook gelijk maar gedaan. De ruitjes opgepoetst,dat doe ik altijd met een nat stukje keukenrol met as uit de kachel erop. Gaat perfect en kost niets. Nou hij ziet er weer top uit al zeg ik het zelf,het koste me dan ook een dik half uur voor hij schoon was. Zelfs de randjes nog met een tandenborstel onder handen genomen,ik word nog eens een goede huisvrouw:-)

Daarna was het eigenlijk niet meer nodig om de kachel aan te steken want inmiddels had ik het al fiks warm gekregen. Heb een paar bedden verschoond,elke dag twee stuks,dan is het aan het eind van de week ook weer gebeurd. De rest van de dag was voor de markt en de dagelijkse huishoudelijke klussen. s’Middags nog even met twee kinderen naar het bos geweest om een frisse neus te halen. Het is al echt herfst ,heerlijk.

Thuisgekomen lekker spruitjesschotel gemaakt,zóóó lekker en makkelijk. Je kookt overdag vast de kleine spruitjes gaar,en dan maak je ook vast kleine gehaktballetjes(ter grootte van soepballetjes). Een uur voordat je gaat eten bak je even krieltjes in de pan lekker bruin. Dan fruit je even een ui in de pan. Dan hutsel je spruitjes ,uitjes,gehaktballetjes en gebakken krieltjes door elkaar. Dit doe je in een ovenschaal en doe je er kaas overheen. Even 20 minuten in de oven op 175° en eten maar.

 

Ondertussen was de loodgieter in het zaaltje de pelletkachel aan het aansluiten. Dat was me toch nog een heel ding hoor,voor hem ook. Geen dagelijks werk van hem. Maar hij heeft het voor elkaar gekregen,het zaaltje is lekker warm te stoken. Nu moet hij de leidingen nog hier naar binnen zien te krijgen en dan kunnen we hier ervan douchen. Er zit een buffervat van 200 liter bij en daar trekken we dan ons warm water vandaan en op den duur als de ketel het begeeft(is ook al bijna 20 jaar oud),verwarmen we ook het hele huis ermee. Zal wel veel in de stookkosten schelen.

Vrijdag heeft hij het afgemaakt,want we hadden die avond de zaal verhuurd voor een feest en dan moesten we toch wel kunnen stoken. Hij had het voor elkaar gekregen,nu brand de kachel rustig. Mooi systeem. Die avond wilde de mensen er bediening bij hebben en dat heb ik samen met m´n vriendin de gedaan. Heel leuk en gezellig om te doen. Het was wel laat geworden maar dat maakte niet uit. De volgende dag mochten de jongste drie een dagje mee uit met m’n schoonzus,dus het was erg rustig thuis. Lekker op m’n gemak het werk gedaan en s’avonds naar de verjaardag van m’n schoondochter in Barneveld. Daar was het ook gezellig,maar eenmaal thuis sliepen de kinderen ook gelijk,ze hadden hun dag wel gehad.

Vanmorgen ging de vaart er weer in,vroeg opgestaan. Eerst de strijk gedaan,wasmachine vol gepropt. Kinderen naar school gebracht,lekker op de fiets. Het was wel fris ,maar erg lekker. Toen de beesten gevoerd,die liepen alweer te bléren,hond verzorgd. Toen binnen eerst alle vloeren op de benedenverdieping gedweild en elke keer een was erin en weer ophangen. Even lekker een bak thee gedronken en ondertussen weer een stelletje meters wol gesponnen. Het spint zo lekker weg die kleurtjes. Ik had het zelf geverfd en de kleur is er echt mooi uitgekomen. Toen ik de verf erop had gedaan was hij vrij fel,maar na het verven was het meer pastel geworden,erg mooi. In het echt is de kleur zachter als op de foto. Zo is de koffietijd ook weer benut.

Daarna ben ik weer in sneltreinvaart door gegaan.Rotzooi overal geruimd,bovenverdieping glad gemaakt en bedden opgeschud. Overal op de kamers was vandaan geplukt. Toen was de ochtend alweer om en was het weer tijd om de kinderen van school te halen. Ik had er maar twee want Hidde had zwemles en bleef op school eten. We aten lekker tomatensoep met wentelteefjes

Na het eten gelijk maar de zuurkool klaargezet voor het avondeten,even eieren gebakken en soep gewarmd voor paps die onverwachts even thuis kwam. Toen die weer weg was nog even een kwartiertje achter het spinnewiel zitten snorren ,kon het niet laten. Inmiddels waren Menno en Hessel van school terug,die hadden een vroege middag. Heb gelijk maar even aan Menno gevraagd of hij het beslag van de ramen van m’n hobbykamer er af wilde schroeven. Zijn we tenminste weer een ministapje verder?.

Bakte onder het koken nog even lekkere koekjes voor bij de koffie,niks erbij is ook zo kaal. Voordat het kleine grut op bed lag was het ook al weer 8 uur en plofte ik lekker in de stoel voor een mok warme chocolademelk. Lekker avond.