Grote schoonmaak-Tinyhouse

Dinsdag 2 juni-2020

Vorige week vrijdagmorgen begon om half 6 met een berg strijk. Die moest weg voordat de theeschenkerij een grote schoonmaakbeurt zou krijgen. Als de was zich opstapelt word ikzelf altijd een beetje onrustig. Heb daar echt een hekel aan als de wasmanden uitpuilen en de een vraagt of ik nog sokken voor hem heb,en de ander of z’n zwarte shirt al gewassen is,en een volgende of z’n overhemd al gestreken is. Daar wordt je toch moe van. Maar goed,door alle drukte gebeurt het nog wel eens. Vraag me eigen af waarom ze altijd persé dat shirt of dat overhemd moeten hebben terwijl ze een kast vol hebben met andere keuzes:-(

Nadat de strijk klaar was, waren de gordijnen van de theeschenkerij aan de beurt. Zo ongemerkt worden die nog best vies. De grote lappen vitrage had ik donderdag al gewassen en hoefden alleen nog maar gestreken te worden. Nu waren de gehaakte gordijntjes aan de beurt. Die werden met de hand gewassen en vochtig in vorm gebracht en op een handdoek te drogen gelegd. Alle stoelen en barkrukken naar buiten gesjouwd. De hulp zou die morgen komen maar door miscommunicatie ging dat niet door. Dat was wel even een streep door de rekening,dat ging ik alleen niet redden om de grote schoonmaak daar klaar te krijgen voor het weekend.

Gelukkig wilde Hessel alle 50 stoelen voor me onderhanden nemen met de mattenklopper,dat scheelde me al een uurtje. Alle ramen en sponningen werden goed gezeemd. Toen was de morgen alweer voorbij,de kinderen kwamen uit school en na het eten moesten Maureen,Mirjam en ikzelf naar de kapper. We werden geholpen door één kapster en waren dus na elkaar aan de beurt. Meestal gaan de meiden eerst en ik als laatste,maar toen Mirjam geknipt was zei ik tegen Maureen dat ik maar even eerst ging. Anders had ik het gevoel dat ik in slaap viel. Het was de hele week al laat naar bed en vroeg op,zolang je door blijf rennen gaat dat prima,maar als je dan stil op een stoel gaat zitten dan zak je weg. Als ik maar wat meeneemt om te freubelen dan heb ik er geen last van,maar dat vergat ik. 2 uur later stonden we met z’n allen weer buiten. Thuis even wat gedronken en dan maar weer verder met de schoonmaak.

Maureen was zo lief om de spinazie vast drie keer voor me te wassen,daar gaat ook altijd een hoop tijd in zitten. De vierde keer was voor mij,dan konden ze mij de schuld geven als er nog zand in zat?. Om 6 uur zaten we aan tafel,met een bord verse spinazie en gehaktballen,heerlijk!

Daarna gingen we naar de stad om schoenen te halen voor Maureen,Hidde en Mirjam. Dat ging dit keer lekker snel in een dezelfde winkel.

Tiny house

Op de terugweg reden we gelijk langs de boer om een baal hooi te halen. En ik hoopte eigenlijk dat ik gelijk z’n Tiny house mochten bekijken. Had er al verhalen over gehoord van m’n schoondochter die er op zaterdag werkt. Dat is zo superleuk joh! Hij heeft het helemaal zelf gebouwd. Echt alles zit erin wat je nodig hebt. Zo mooi gedaan. Ik schat dat het hele huisje een meter of 7 lang is( vergeef me als hij langer of korter is:-) Als je binnenkomt heb je de eethoek,rechts een leuke zithoek en links een luxe keukentje. Boven je hoofd zit het tweepersoonsbed,daar moet je een trapje voor op om in te komen. En achterin zit een toilet en een douche. En alles zo mooi afgewerkt. M,n complimenten hoor! Het Tiny house is te huur vanaf minimaal 2 nachten of natuurlijk langer. Eten moet jezelf voor zorgen,maar dat is met zo’n luxe keuken geen probleem. Het staat bij de boer op het erf en je kunt er heerlijk genieten van het weidse uitzicht en het boerenleven. Wat wil je nog meer? Bij interesse kun je mailen naar: gtvanrooijen@kliksafe.nl

Zaterdag weer heel de dag verder gegaan met de grote schoonmaak. Eerst om 8 uur gelijk de boodschappen gedaan.Had wel gevraagd aan m’n andere hulp of ze alsjeblieft tijd had voor een spoedklus die dag. En ik had geluk,ze kwam een paar uurtjes helpen. Anders hadden we maandag niet open kunnen gaan,want dat had ik nooit in m’n uppie gered. Alle muren werden afgenomen,schilderijen en andere hangsels aan de muur afgezeemd. Kasten aan de kant. Gordijntjes weer opgehangen. Lampen gepoetst,zakdoeken om de lampen werden gewassen,met de natte zeem langs de randen van het plafond. Stoelen,barkrukken,tafels afgezeemd. Vloerkleden geklopt met de mattenklopper. Wat een werk. En natuurlijk wordt er na elke verjaardag of feest schoongemaakt maar nooit zo grondig als nu. Duidelijk is dat het in ieder geval elk jaar de grote schoonmaak daar moet gebeuren. En nog ben ik niet klaar hoor. Achter en onder de bar moet ook alles nog, Maar dat kan ik elke keer in kleine stukjes doen,het grote werk is gelukkig gedaan. Bakte met m’n laatste energie nog een paar platen met koekjes,aten patat,stuurde de kinders onder de douche en toen was het koffietijd. Had werkelijk geen benen meer over s’avonds.

Drie lammetjes en de ram werden die dag opgehaald door een boer. Aan de ene kant ben ik blij dat die weglopers opgehaald zijn,aan de andere kant mis ik ook weer die lekkere wollige mollige knuffelbeestjes. En de grote ram had ik ook wel moeite mee,was echt een lief beest. De moeders hebben de rest van de dag en avond best geroepen! Die miste natuurlijk hun kroost en hun Adonis!

Rien was die dag druk om de hele schuur leeg te halen,ook een hele klus,want er stond werkelijk van alles. Veel ligt erop de kar om naar de stort gebracht te worden. Een hoop oud ijzer wat weg kan, en de rest staat allemaal achter uitgestald om het terrein. Wat een zooitje,maar als het goed is staat het er maar voor ruim een week. 8 juni komen ze de vloer storten en dan mag een paar dagen later alles weer naar binnen. Gisteren is hij nog heel de dag bezig geweest om de ondergrond op de goede hoogte te brengen,stalen matten neergelegd. Aardig wat voorwerk zat er nog in. Die had s’avonds ook wel de pap op.

Gistermorgen waren we ook nog druk met de laatste voorbereiding om de theeschenkerij om 12 uur open te kunnen doen. M’n broer kwam gelukkig het gras maaien omdat onze grasmaaier kapot was. En het zag er echt niet uit dat half dooie hoge gras. Terras werd van onkruid ontdaan en goed geveegd. Tafeltjes en stoelen op het terras ontsmet en goed neergezet,parasols geplaatst,bloemen op tafel. Zo, nu leek het tenminste weer wat. Drie appeltaarten gebakken. Toen Hessel het bord aan de weg ging zetten kwamen de eerste 4 klanten al. Het heeft best leuk gelopen die dag.

Om 5 uur bakte ik een stapel pannenkoeken. s’Avonds zijn we met een paar kinderen nog een poosje naar de waal gegaan om pootje te baden. Daarna reden we naar Rhenen om een lekker ijsje te halen. Onder het opsmikkelen daarvan even een rondje onder door de stad gewandeld. Toen we thuiskwamen stond de frietpan al weer aan voor Menno en vriend/vriendinnen. Die kwamen terug van het varen en hadden nog niet gegeten. Natuurlijk moest de rest toen ook gelijk weer een frikandel. Ze zijn niet gauw verzadigd hier?