Grote poetsbeurt

Dinsdag 20 april-2021

Gisteren kreeg ik ineen keer het voorjaar in m’n bol. Dat overkomt me nou niet bepaalt elke week of zo, maar het was echt een heerlijke nuttige dag. Stond 5 uur naast bed en na een korte douchebeurt ben ik in de kamer aan de slag gegaan. Alle gordijnen afgehaald en gewassen. 6 lange lappen van plafond tot vloer. Nu was ik wel blij met m’n tweede wasmachine want de was van het weekend moest ook gewoon gewassen worden. Dat kan niet blijven liggen. Omdat ik niet veel zin had om ook de gordijnen nog te strijken heb ik ze één voor één in de wasmachine gedaan en kletsnat opgehangen. Volgens mij zijn ze redelijk uit de strijd gekomen. Het grootste gedeelte van de muren en plafond werd afgesopt(ben nog niet helemaal klaar), ramen gelapt en alle sponningen meegenomen, de centrale verwarming kreeg een sopbeurt. Moest tussen de bedrijven door Mirjam helpen met haar huiswerk want die mocht pas dinsdag weer naar school. Hidde vertrok gelukkig maandagmorgen naar school anders had ik weer regelmatig politieagentje moeten spelen. Het poppenhuis verhuisde van het atelier weer naar de kamer. Kan ik er tenminste van genieten. De kapper komt nog een lampje maken en dan kan de verlichting in het poppenhuis weer aan. Ja, we hebben een handige kapper hoor, van alle markten thuis.? Nu moet het poppenhuis nog een grote schoonmaakbeurt want dat zijn ongelooflijke stofnesten. Maar daar moet ik eerst tijd voor maken want hij moet helemaal leeg en dan met een kwastje alles afstoffen?.

Bakte appelflappen en ontving nieuwe vakantiegasten. Kookte een pan rijst met keriyaki en haricoverts. Was erg lekker al zeg ik het zelf. Na het eten moest ik eerst wat uitproberen met wol en zijde. En de boekhouding lag te wachten. Dat moest perse gebeuren, had het eigenlijk vorige week aan de secretaresse al beloofd dat ik het klaar zou hebben. Koste me een uurtje en toen was het alweer gepiept. Weer voor niks tegenop gezien.

En toen hoorde ik gisterenavond tot m’n verbazing dat de 4 jongste kinderen allemaal naar school moesten. WAT??? Niet te geloven, zou niet weten hoelang dat geleden is dat ik alleen thuis was. Altijd was er wel één van de kinderen die online les had. Niet dat me dat uitmaakt maar je kunt zelf gewoon niet opschieten als er iemand om je heen loopt. Stond vanmorgen om 6 uur op en om kwart voor 7 zag ik een prachtige zonsopgang.

En ik liep werkelijk te denken hoe ik m’n kinderloze dag nu eens in zou vullen: zal ik eens lekker bijslapen een paar uur? Die gedachte moest ikzelf bijna om lachen. Dat nooit! Zonde van de dag. Of zoals een ijverige huisvrouw betaamt, de kamer afmaken waar ik gisteren niet verder aan toe kwam. Tja, ook die gedachte verwierp ik, want de muur kan ik ook afsoppen als er kinderen thuis zijn. Nam de weg van de minste weerstand en ging lekker in het atelier zitten om aan de opdracht van de muisjes te gaan werken. Daar wou ik met koffietijd mee beginnen. Maar voordat ik van mezelf op m’n kont mocht zitten moest eerst de boel glad, opgeruimd en enigszins schoon zijn. Eerst maar strijken, de oudste 6 personen waren al de deur uit. De andere drie hielp ik naar school. Haalde 4 bedden af en stopte ze in de wasmachine, trok de rest van de bedden glad.

Toen kreeg de aanrecht een grote beurt, ziet er meestal zo uit als iedereen z’n ontbijt, thee, brood voor het werk heeft gepakt. Maar na een kwartier glom hij weer. Voor zover er nog eer aan de keuken valt te behalen want hij ziet er niet meer uit. Kijk er echt naar uit dat de keukenboer komt in mei. Het scheelt natuurlijk wel dat ik nu een deurtje minder af hoeft te zemen?.

Slingerde stofzuiger door benedenverdieping, sopte de wc, dweilde de keuken en bijkeuken. Ruimde oud papier op, maakte vuilnisbak leeg en schoon. En toen was het tien uur. Tijd voor thee en leuk werk. O, er lag nog werk genoeg wat moest gebeuren hoor maar ik wilde graag de opdracht af hebben van de week anders gaat het op m’n nek zitten. De twee muizen zijn af alleen moesten ze nog aangekleed worden. Dat is vandaag bij één muis gelukt, de andere heeft een beginnetje.

Om half 4 kwamen de kinderen uit school, hebben we lekker wat gedronken, Hidde vertrok weer naar het schoolplein om te spelen en met Hessel, Maureen en Mirjam heb ik het terras aan de zijkant klaar gemaakt om weer te kunnen zitten. Echt een berg onkruid tussen de tegels vandaan gekrabd, heb er nog zere armen van. Hessel haalde het tuinset weer van zolder en heeft het samen met z’n zusjes schoon geboend. Lekker dat dit alvast gebeurt is. Laat de zon nu maar komen. In dat hoekje kunnen we vast netjes zitten, nu de rest van het terrein nog.