Groente en wol verwerken

Zaterdag 26 oktober-2019

Van de week kwamen de twee kinderen van de vriendin van onze zoon een dagje spelen. Eerst zouden we naar het bos gaan maar dat ging niet door omdat ze op tijd weer weg moesten voor een andere afspraak. Dat houden we dan nog tegoed. Ze hebben zich eigen best vermaakt en ik had een stapel pannenkoeken voor ze gebakken. Die kleine hummel van vier jaar presteerde het om 8 pannenkoeken op te eten. Waar laat dat kind het?. Was gewoon heerlijk om naar te kijken!

Nadat ze vertrokken waren een poos staan strijken en een pan boerenkool gekookt. Na het eten,toen er al een stel op een oor lagen ben ik de hoes af gaan vilte. Na een dagje drogen en wat uurtjes borduren is hij af.

Woensdag mochten Maureen,Hidde en Mirjam een dagje mee uit met een oom en tante. Nou,dat was natuurlijk superleuk. Ze zijn naar Duitsland naar een pretpark geweest. En genoten dat ze hadden,echt leuk! Ze waren bekaf s’avonds en de volgende dag hadden ze nodig om bij te komen. Liep van te voren al te denken wat ik die dag nou eens zou gaan doen als ik helemaal alleen was. Daar kwam van alles voorbij schuiven wat er allemaal nog moest gebeuren. Maar ook de gedachte om m’n quilt waar ik aan begonnen ben,vast helemaal te knippen. Was ook wel een dag werk. Zei tegen Rien dat ik de deur op slot zou doen die dag,telefoon uit,gordijnen dicht en gewoon een dag even m’n eigen ding doen. Dat is natuurlijk maar gekheid,want ook al zou ik het willen het gaat gewoon niet met zo’n koppel. En ja hoor,daar stuurde de eerste een berichtje:’kan ik woensdagmiddag huisje 1 schoonmaken’? Ja hoor,prima,kom maar!! Die avond aan tafel kreeg ik te horen dat manlief en Menno woensdag thuis aan het werk gingen?. Dus wat deed moeders op haar zogenaamde ‘vrije dag’? Juist:strijken,wc, bedden verschonen,ramen lappen,alle quiltlappen gewassen,naar de stad voor boodschappen,naar de juwelier een paar reparaties ophalen,gewoon een doorsnee dag maar wel lekker ontspannen en gezellig.

,s Avonds ben ik nog naar Ede geweest om een leenspinnewiel op te halen. Er had zich een nieuwe cursist aangemeld,maar ik kwam een spinnewiel tekort om uit te lenen. Dus mocht ik hem even van m’n eigen spinjuf gebruiken. Superfijn,zo kon de cursus voor de mevrouw toch doorgaan en hoefde ze geen paar weken te wachten.

De bieten die uit de tuin kwamen werden van de week ook gekookt en weggewerkt.

De stoofperen die ik gekocht had waren aan de beurt. Die werden op de houtkachel gekookt. Het was die dag prachtig weer en het was fiks heet in huis met de kachel aan. Heb het raam maar opengezet. Vind het altijd zo lekker om op de kachel peren te koken. Het hele huis ruikt ernaar,heerlijk. Als ze dan donkerrood geworden zijn dan giet ik ze af totdat er nog eenderde vocht in zit. Daar gooi ik donkerbruine basterdsuiker en kaneel op. Even zachtjes omscheppen en klaar. Door de donkerbruine basterdsuiker worden ze stroperig,zo lekker! Had drie emmertjes in de diepvries

Die dag kwam ook de schapenvacht met krullen binnen die ik besteld had. Die mocht er ook aan geloven. Heb gelijk een paar potten geverfd zodat ze verwerkt konden worden.

Nadat ze geverfd,gewassen en gedroogd waren mochten ze mee door m’n nieuwe kaardenmolen. Nou,dat is me toch een geweldig ding. Daar kun je echt grote lappen mee kaarden voor art-yarn spinnen of voor het vilten. Zo mooi al die kleurtjes.

Donderdagavond zijn we naar de jaarmarkt in Opheusden geweest. De kinderen vinden dat helemaal geweldig,ik vroeger ook,tegenwoordig blijf ik liever thuis. Wat we daar wel elk jaar kopen is een voorraadje gerookt spek voor bij de stampotten. Die zijn zo lekker van de slager op de markt. Ben dan wel gelijk 100 euro kwijt maar kan dan ook wel een poos vooruit.

We pakten de pont maar want bij de brug stond het helemaal vast. Dat leverde nog een mooie foto op.

Van ons bakkertje op de markt kregen we nog een doos met heerlijke walnoten. Dat word weer bakken.

Vrijdag kwamen ze ook de glasvezel aansluiten. Duurde ook 2 uur voor hij klaar was. Ondertussen nam ik maar weer een la onderhanden.

Verschoonde 4 bedden. Het waaide zo lekker,dat droogde prima. Hoe lekker stap je in bed als je lakens buiten zijn gedroogd.

Vrijdag was het theehuis weer verhuurd voor en verloving. Maakte het op orde,Rien zorgde dat achter het gereedschap en machines weg waren,konden ze daar de auto,s kwijt. 12 uur ging de laatste weg. Sloot alles af en maakte nog een praatje met m’n schoondochter. 1 uur lagen we op bed,weer veel te laat. Was vanmorgen best duf toen ik opstond. Het was inmiddels al half 7 en ik had al verschillende personen op verschillende tijden onze slaapkamerdeur voorbij horen rennen. Die gingen al naar hun werk. Hoogste tijd om op te staan dus! Menno perste lekker een glas vers sinaasappelsap voor me,dat is goed wakker worden zo. Begon maar met ruimen en wassen en toen de rest van het gezin beneden kwam was ik al een heel eind op weg. Aten gezellig met z’n viertjes. Daarna ging Rien verder met de schuur,het begint er langzaam aan op te lijken,er komt ruimte in.

Zetten de kookwekker op drie kwartier. Dat was de tijd dat Maureen en Mirjam mij een poosje moesten helpen. Ging warempel nog zonder mopperen ook.

Daarna mochten ze zelf weten wat ze gingen doen en doken ze een tijdje achter de Nintendo. Onze tamme piet zit er dan met z’n neus bovenop.

Je moet hem wel in de gaten houden ,want hij pikt overal gaten in.

Zelf stofte ik de kamer en de gang,maakte de wc schoon,kookte de roosters van de afzuigkap uit. En bakte een walnotenboterkoek voor vanmiddag als de nieuwe cursist kwam. Die was er om 1 uur. Heb tot 4 uur les gegeven en toen was de eerste les voorbij. De rest komt de volgende keer . Ze mag nu eerst 2 klossen vol met wol thuis spinnen ,dan kunnen we de volgende keer leren twijnen.