“Great wheel” , hitte, spint

Maandag 19 juni -2023

Er zijn weer prachtige foto’s uit Engeland gekomen van het bestelde ‘Great wheel’. Zo langzamerhand gaat het wat worden. Zie er echt naar uit dat hij komt. 25 oktober tot 30 oktober hoopt hij samen met z’n vrouw te komen. Neemt het wiel mee over zee en zal gelijk les geven . Zullen wel een hoop meters  gemaakt moeten worden wil ik het onder de knie krijgen. Het is wel een fikse klus hoor als ik zo de foto’s zie. Ik sprak van de week een vrouw die allang op zoek is  naar een houtdraaier die dus de buitenrand van een wiel kan maken, want dat schijnt echt moeilijk te zijn. Het draaien van de spaken en poten dat kan een houtdraaier ook wel maar de naaf en de buitenrand is volgens de mevrouw een probleem. Ben ik even blij met m’n Engelsman😊

Weet je nog dat ik in de vorige blog een berichtje en foto plaatste van een geweven sjaal die volgens mij mislukt was? Kort daarna kreeg ik een berichtje: Hoi Margriet, jij vind hem misschien niet mooi, maar ik wel. Wat kost hij?   Leuk hé, dat had ik niet verwacht. We kwamen de prijs overeen en gisteren kwam ze hem passen en wat stond de sjaal haar mooi. Hij kleurde zo mooi bij haar gezicht. Toen ik hem zelf om had kleurde hij totaal niet bij m’n gezicht, vandaar dat hij in mijn ogen ‘mislukt” was. Hij moet nog gewassen en in de Eucalan gezet worden, dan is hij heerlijk zacht. En dan stuur ik hem met de post want ze woont niet naast de deur. Ben eigenlijk toch wel blij dat ik die uren en de wol er niet voor niks ingestoken heb.

En verder ben ik erg druk met de lessen. Veel spinles, een verfcursus, cursus muis naaldvilten. Moest naar de tandarts waar ik als een berg tegenop zag maar wat reuze mee viel. Zaterdag 10 juni stond ik de hele dag op een markt hier in het dorp. Had een mooi schaduwplekje zo onder het zeil. Maar toen de zon ging draaien had ik s’middags toch nog de zon in m’n nek.  Thuisgekomen alles uit de auto in het atelier gezet, dat was voor maandag. Geen puf meer.

Nadat we weer wat bijgekomen waren moest er nog wat lekkers voor zondag gebakken worden. Dat werden 2 cakes. 1 voor in de diepvries en de ander om op te eten.

Ook de nieuwe week begon weer met veel les. Blijft leuk😉!  2 dames kochten een spinnewiel bij me zodat ze heerlijk thuis verder kunnen. Verkocht nog een paar kaardmolens, heb ook gelijk maar weer een voorraadje bijbesteld. De wachttijd valt deze keer mee. 2 weken maar!

Dinsdagavond zijn Rien en ik naar de exposantenavond van de Terdege geweest. Daar was een verkooptrainer uitgenodigd die een presentatie gaf over hoe je het beste een klant kan benaderen. Dit met het oog op de komende Terdegefair in Baarn.  Toen ik het mailtje kreeg stuurde ik het door naar Rien met de vraag of  dat wat voor mij was. Leek me echt helemaal niets en stuurde het eigenlijk als grapje naar hem door. En aangezien hij mij heel goed kent verwachte ik ‘nee’ als antwoordt. Maar dat viel tegen want als antwoordt kreeg ik teruggestuurd dat hij dan wel met mij mee ging😎. Ach ja, waarom ook niet, zijn we tenminste ook eens samen weg. Heb er geen spijt van gehad hoor.  Het werd op een komische manier gebracht maar het was wel heel leerzaam. Heb wel leuke tips opgedaan. Nu het uitvoeren nog, haha. Dat wordt nog wat want ik heb zelf een hekel aan opdringerige verkopers die je bijna achteraan rennen. Zo gaan we het dan ook zeker niet doen.

Woensdagmorgen kwam er een vriendin op de koffie, die dag kan ik toch nooit weg omdat de kleindochter er dan is, maakte die dag een grote pan kippensoep voor een gezelschap dat donderdag zou komen, maakte het zaaltje daarvoor vast op orde en woensdagavond heb ik lekker anderhalf uur buiten zitten spinnen, echt genieten van de heerlijke avond en het snorren van het wiel, hoe gezellig.

Dat hoef je overdag niet te doen, wat is het warm zeg! Stiekem snak ik alweer naar de herfst🙈. De tuin lijdt er ook van ondanks het vele sproeien. De planten die niet echt last van de warmte hebben is de wilde papaver en de klaprozen. Die komen weelderig op tussen de planten. Echt prachtig!

En zie m’n mooie vlasplanten eens. Wat een superschattig  bloemetje. Tis maar een bloemetje van 1cm doorsnee, zo lieflijk. Maar ondanks dat hij bloeit vraag ik me toch af of het de goeie lengte gekregen heeft om te verwerken. Vooraan al helemaal niet.

Donderdagmorgen eerst een rondje over de markt voor de verse spullen, deed de boodschappen voor het gezelschap wat zou komen om 11 uur. Had daarvoor een serveerster geregeld want zelf had ik twee cursisten die middag. Heb haar wel geholpen met de koffie en gebak en met de soep opscheppen tussen de middag. Dat kon nog net voordat de cursisten kwamen. Het gezelschap van 15 dames wilde ook nog graag even in het atelier kijken. Ze waren erg geïnteresseerd en wilde van de winter wel een cursus vilten komen doen. Dat gebeurt vaak hoor, als ze hier een feestje houden dat ze dan even binnen willen kijken en later terugkomen voor een cursus. Doordat ze wilde kijken werd het eten ook wat later en zodoende zaten de twee dames  voor de les al te wachten toen ik binnenkwam. Na mijn excuses daarvoor was het antwoord: ‘o we dachten Margriet is altijd zo druk ze zal vanzelf wel een keer op komen dagen😅’

‘s Avonds ging ik naar een vrouw uit Bennekom om bijles te krijgen voor het spinnen op een spintol. Nu kan ik dat best, dat is het probleem niet maar ik had het gevoel dat ik wat miste. Er zijn zoveel verschillende spintollen op de wereld met ieder z’n eigen techniek en eigenschap. En dat stukje miste ik juist. Nou, er ging weer een wereld voor me open in de spintollen. Ze heeft me met haar grote kennis een stuk wijzer gemaakt. Ben er echt blij mee. De mevrouw had veel verschillende tollen uit verschillende landen, zo mooi! En een prachtige verzameling spinnewielen. Keek me ogen uit. Het was echt een hele leuke gezellige en leerzame avond, voor herhaling vatbaar. Kon het niet laten om twee spintollen te bestellen.  Een Ahka spindle en een Peruaanse chac chac spindle. Zo mooi😍. Weer nieuwe lesstof voor de spincursussen. Moet er wel een paar weken op wachten want ze komen van een houtdraaier uit de Verenigde Staten.

Van de week kwam er nog een echtpaar kijken bij een huisje voor tijdelijke bewoning in september/ oktober omdat ze hun huis gaan verbouwen. Er kwam een boeking uit Amerika voor 5 weken in het najaar. Zo komt het weer lekker vol, gezellig! Er zijn nog wat weekjes open in augustus. De ervaring is dat er vaak nog op het laatst geboekt wordt. Toch heb ik wel het idee dat het wat rustiger is dan vorig jaar. Of het door de bezuinigingen komt, geen idee!

Strengen wol werden weer geverfd. Mag wel op gaan schieten voor de beurs want nu is het zo 19 juli. Liggen nog zat ongeverfde strengen die een verfbad moeten hebben. Ik verf maar tussen m’n werkzaamheden door, dat gaat prima hoor. Dit keer werden de strengen nog na gestippeld met spikkels. Dat vind ik altijd zo mooi staan. Geeft het wolletje wat extra’s. Ook kwam er van de week een mevrouw uit het dorp langs om sokkenwol te kopen. Dat is voor het eerst, meestal verkoop ik het via de webshop, markten, of tijdens de cursussen. Zou leuk zijn als de mensen gewoon aan de deur komen. Er komt nog een bord aan de weg, is in de maak.

Voor de markt van vorige week moest nog gauw het tafelgetouw opgezet worden met de wol die ik daar  voor geverfd had. De schering zat erop en voor de inslag wilde ik met een witte draad gaan weven. Maar dat werd het toch niet. Een twijfelgeval, wel en niet mooi. Dan moet je gelijk stoppen want dan is er geen ‘wow-effect’😉. Toch het stukje weer uitgehaald en alle kleuren gebruikt die ik ook voor de schering gebruikt heb. En dat was wel erg mooi, prachtige kleurrijke sjaal wordt het nu. Nee, ik maak hem niet af voorlopig, hij blijft als voorbeeld voor de cursus staan.