Gehaakte schatten

Zaterdag 1 februari-2020

Deze week zijn we boven met de verbouwing geen klap opgeschoten. Had eigenlijk gehoopt dat het timmerwerk aan het eind van de week wel klaar was,maar helaas. Geen tijd of geen zin? Laten we het maar in het midden houden. Het was ook best een rommelige week. Dinsdagavond vierden we nog de verjaardag van Menno en Hessel. Kon eerlijk gezegd daar ook de gang niet voor te pakken krijgen. Normaal gesproken bak ik bijna altijd zelf de taarten maar daar had ik nu totaal geen zin in. Was zo fantasieloos dat ik maar slagroomsoesjes bij de koffie serveerde. Konden ze net zo veel van eten als ze wilde. Een paar opmerkingen kreeg ik wel te horen:is er geen gebak? Zijn ze niet gewend?. Veel familieleden konden ook niet,had ook niet echt het gevoel dat het een verjaardag was. Er waren nog wel een stel vrienden geweest,die zorgde wel voor de rest van de gezelligheid.

Er kwam die dag ook nog een man kijken voor het huren van een vakantiehuisje wat weer vrij komt voor langere tijd. Ook kwam er een mevrouw voor een paar weken vakantie hier. En Mieke kwam s’middags nog even gezellig een uurtje op de koffie en nam gelijk nog wat spulletjes mee voor het miniatuurwinkeltje. Een paar superleuke gehaakte minihoedjes,die heeft ze weer ergens uit de doos bij een rommelmarkt gered. Zonde om zoiets weg te doen.

Alleen het werk al wat dat(onbekende) mensje aan die hoedjes gehad heeft. Zulk mooi fijn haakwerk. Een hoop mensen zien echt de waarde van handwerk niet in. Een tijd terug kreeg de kerk van ons een hele doos met oude poppen met gehaakte jurkjes aan. Van de kinderen van dezelfde oude dame die de gehaakte hoedjes had gemaakt. Dan denk ik:hoe kun je ooit zoiets weg doen waar je moeder ontelbare uren aan gewerkt heeft. Dat doe je toch niet naar de rommelmarkt. Er zijn zat liefhebbers voor die de verzameling willen hebben. Ik had het geluk dat het bij m’n vriendin werd neergezet,dus heb ik er ook nog wat van gekocht voordat het op de grote hoop gingen. Moet je kijken wat mooi en kunstig.

 

Woensdagmorgen gezellig naar de verjaardag van een vriendin. Die zat met 3 zieken thuis. Woensdagmiddag maakte ik vast 2 grote pannen met bouillon voor de soep van vrijdag in de theeschenkerij voor een verjaardag.

Deed ook vast de boodschappen voor dat feest. Maakte s’avonds de pannen soep af. Een pan tomaten en een pan groentesoep.

Aten die dag heerlijke Turkse pizza. Daar zijn ze allemaal gek op hier. Is ook een leuke maaltijd om klaar te maken. Zal het recept bij de “Recepten” zetten.

En die middag was het ook zulk lekker weer,ben eerst naar het tuincentrum gereden om violen en bollen te halen. En een nieuwe bezem,de oude zat geen haar meer op. Veegde de terrassen,maakte het stoepje bij de zij en voordeur weer gezellig. Ruimde een partij verrot blad op. Ooh,wat knapte het daar van op,en ik ook. Was echt even lekker om zo buiten bezig te zijn.

Donderdag was ik tussen de huishoudelijke klussen door aan het bakken voor de mini high tea voor vrijdag voor 35 man. Brownies,notenboterkoek,cake met kokoslaag. Zit altijd een hoop voorbereiding en geregel aan vast. Maar ik wilde ook heel graag deze week m’n keuken(nog steeds) zonder afzuigkap nog ontvet hebben. Nadat ik vrijdagmorgen eerst de strijk had weggewerkt was de keuken aan de beurt. Nadat ook die klaar was door de bovenverdieping gesjeesd. Bedden opgeschud,kasten opgeruimd,alles beneden gestofzuigd. Bakte 40 scones voor die avond. Die moet je echt op het laatst bakken anders zijn ze niet vers meer. Maakte de clottedcream voor de scones. Haalde bij de slager de kipsate op. De mensen die de verjaardag kwamen houden hadden het leuk voor elkaar. Hun dochter werd 21 jaar en ze hadden het als verrassing gehouden dat ze hier kwamen. Ook hadden ze haar vriendinnen van school en van de studentenvereniging en familie uitgenodigd. Zo leuk. Het was een complete verassing voor het meisje. Het was wel te zien dat ze het superleuk vond. Ik vond het al erg knap dat het gelukt was om het allemaal stil te houden voor haar met zo’n koppel. Allicht dat er iemand zich verspreekt. Rien en Hessel hadden de zaal gezellig versierd voor haar. Ze kwamen om half 7 binnen. Dronken een bak koffie met een kleine versnapering erbij. Daarna soep met kruidenstokbrood en kipsate en rundvleessalade.

En ik had nog een fikse kater. Een half uur van te voren bij het opwarmen van de pannen met tomaten en groentesoep, bleek de hele pan groentesoep zuur te zijn geworden. Snap werkelijk niet hoe dat kan. Maak altijd de soep twee dagen van te voren omdat hij dan op z’n lekkerst is. Na het klaar maken ook gelijk in de koelkast gezet. En ook nog een kom van gegeten. Wat was ik blij dat ik voor het opdienen nog even een hap van de soep nam. Het zou je toch overkomen dat we hem al opgediend hadden. Het personeel heeft toen gauw bij de Coop nog een paar blikken groentesoep van’ Struik ‘ gehaald. We moesten toch wat,de pan tomatensoep was ook niet genoeg voor 35 man. Heb het wel eerlijk verteld tegen de mensen. Dit is echt onmacht. Ze namen het nogal goed op hoor,was geen probleem. Maar ik had er fiks de balen van. Maar de avond was erg gezellig. We liepen de eerste drie uur met drie man om alles goed te laten verlopen,later konden we het met 2 man af.

Voordat alle hapjes klaar gezet zijn en de andere helft aan hartige hapjes warm gemaakt is, ben je gauw al weer een uurtje verder. De sandwich maken is ook altijd wel even een klusje. Maar als alles dan weer op de etagere’s staat, geniet ik echt! Vind het altijd zo’n mooi gezicht. En de reactie zijn altijd erg leuk.

Half twaalf was ik binnen en om kwart over twaalf ging ik plat. Het was weer mooi geweest voor die dag. En nu gaan we maar weer eens lekker aan de slag om het weer op orde te krijgen voor de zondag. Vanmiddag komt er een cursiste voor spinles. We zitten dan lekker tussen de rommel want Rien heeft gisteren het keukenblok uit het achterhuis gebroken. Die had z’n goede tijd wel gehad. Vaatwasser,koelkast en oven waren kapot. En we hadden hem toch niet meer nodig. Daar komt nu een wand met veilingkisten tegen om alle gekaarde wol en gesponnen wol voor de verkoop in te zetten. Leuk idee van manlief. Dat is wel zo’n beetje het laatste wat gebeuren moest voordat het atelier klaar is.