Geen computer, geen internet.

Dinsdag 12 september-2023

Nou, daar ben ik weer. Kreeg al bezorgde reactie of het wel goed met me ging omdat ze maar niks van me hoorde. Gelukkig is alles goed. De reden dat het zo stil was, is dat we het kantoor aan het verbouwen zijn en ik geen computer tot m’n beschikking had. En dat duurt altijd iets langer dan verwacht! Plus als je eenmaal aan de gang gaat je er van alles maar bij verzint omdat het toch al een zooitje is, dan kun je beter maar alles aanpakken. En nog zijn we niet klaar, dat duurt nog wel een paar weken, maar Rien heeft m’n computer vast aangesloten zodat ik weer m’n dingetje kan doen. We zijn van het kantoor en de opslag een klein winkeltje aan het maken. Noem het een soort handwerkwinkeltje. En dan een winkeltje waar je je breinaalden, fournituren, alles op het gebied van spinnen, weefgetouwen en hand gesponnen art-yarn garens. Maar ook alle materialen die je nodig hebt voor de art-yarns maken: mooie mengsels van merinowol, kraaltjes, glittergaren en noem maar wat geks. Ik neem er de tijd voor om dat op te starten. Ben nu op zoek naar groothandels die mooi apart spul hebben, in Engeland hebben we een paar leveranciers van wol waar we de mooiste garens ongeverfd kunnen inkopen. Zelf verven en verkopen is het leukst hé!  De stukadoor heeft alles keurig afgesmeerd, echt netjes. De schilder heeft het vorige week geverfd. Had op een kleurenkaart een hele mooi kleur blauw gezien, beetje turquoise. Maar toen hij het op de muren had gesmeerd moest ik wel even slikken, dat was een stuk feller dan ik gedacht had. Maar ik dacht laat maar zitten dat went wel. We waren twee dagen verder toen ik de schilder appte of hij alsjeblieft een wat donkerder turquoise op de muur wilde smeren want ik werd er toch een beetje naar van. En we hebben zo’n een makkelijke schilder die dat gewoon even doet.  Hij moest wel zelf de kleur uitzoeken want ik was de hele dag op cursus, dus het was een verrassing toen ik thuis kwam. Maar het is goedgekeurd hoor, helemaal naar m’n zin. Het wordt in ieder geval een zeer kleurrijk winkeltje, daar hou ik wel van. Nu komt de schilder volgende week b.l e.w het andere hok schilderen zodat het een beetje één geheel lijkt. Dat betekent dat alle voorraad dan weer verplaats moet worden. En als dat hok klaar is kan Rien de vloeren leggen. Ondertussen kan ik de meubels gaan schilderen. De oude antieke kast uit het zaaltje is hier naar toe verhuisd, die wordt groen geschilderd. Groen kast tegen een turquoise muur. Dan begrijp je wel hoe kleurrijk het gaat worden😅. Dat moet natuurlijk allemaal tussen de lessen door gedaan worden, vandaar dat ik er de tijd voor wil nemen anders is de druk te hoog. Heb er absoluut geen haast mee.

En inmiddels is iedereen weer aan het werk of naar school. De vakantie is eigenlijk voorbij gevlogen. Af en toe zijn we een dagje uit geweest: 2 keer naar het klimbos in Garderen, naar de pluktuin in Ochten om te midgetgolfen, kinderen zijn af en toe wezen zwemmen, verder niet veel bijzonders gedaan. De laatste week van de vakantie waren de jongste drie kinderen jarig, altijd een hele happening. 15, 13 en 12 jaar.

Maureen(15) zat op haar verjaardag in Engeland. Die moest ik maandagmorgen 21 augustus om kwart voor 5 op school in Kesteren brengen. We zijn om 4 uur opgestaan, samen gegeten en thee gedronken, de koffer stond al ingepakt. Voordat ze van school vertrokken was het toch nog dik 6 uur. Ondertussen werden we wel van thee voorzien en er was nog een opening. Daarna konden we ze uitzwaaien.  Vond het wel een heel ding hoor, zo ver weg. Ze heeft het reuze naar haar zin gehad en wilde eigenlijk nog helemaal niet naar huis. Hele ervaring voor zo’n kind!

Het levert s’morgens vroeg wel mooie foto’s op

Vrijdagavond zouden ze weer thuis komen en hebben we gelijk de verjaardag voor alle drie gevierd, dat schiet tenminste op. Maakte een monchoutaart en een roze kwarktaart, gaat er altijd wel in.

Woensdag 23 augustus was er de Vlegeldag in Bennekom en mocht ik daar de hele dag vlas spinnen. Had echt een fantastisch plekje, precies bij de uit/ingang onder grote eiken. Lekker in de schaduw want het was erg warm. Tis erg druk geweest, veel belangstelling, leuke gesprekken, weer nieuwe cursisten aan overgehouden. Had die dag ook iemand bij me die hielp en haar auto ook vol kon laden. Pfffff, mag onderhand wel een busje kopen waar alles in mee kan. Eerst stond ik vaak alleen op een markt maar dat gaat nu niet meer. Je moet spinnen, verkopen, uitleg geven over de cursussen, dan moet je echt met z’n tweeën zijn.

Had een sjaal geweven met hand gesponnen art-yarn garen en wat leuke bloemetjes er aan gevilt die doen het ook altijd goed. Inmiddels is hij verkocht.

Nu wil ik de rode omslagdoek die op het brede hevelrietgetouw staat ook graag afmaken. Daar was ik in juli op de Terdegefair al mee bezig. Maar omdat ik regelmatig een markt heb en je toch een voorbeeld wil hebben bleef dat ding er maar op zitten. Nu moet ik a.s zaterdag hier in het dorp bij een boerderij op de markt van de vleeskeuring ook staan. Dus mag het weefgetouw met de rode omslagdoek weer mee, daarna mag hij echt afgeweven worden.

Heb een Ashford countryspinner aangeschaft, speciaal voor de art-yarn garens. Die heeft een spoel waar 1,4 kilo wol op gesponnen kan worden, dat is dus heeeeel veel. En hij heeft een groot spingat waar dikke stukken wol door kunnen. Bedacht dat het wel leuk was dat hij ook een kleurtje kreeg. Die werd ook turquoise geverfd, met een groen vlucht en roze spoel.

En toen was ik afgelopen zaterdag 2 september zelf jarig. Maar ik was vrijdag 1 en zaterdag 2 september de hele dag op cursus in Odijk voor de cursus eco-verven. Het waren de laatste twee dagen van de 8 daagse cursus. Dat wilde ik voor m’n verjaardag niet afzeggen. Was om half 6 thuis, grote verassing want Rien had geregeld dat het hele gezin chinees kwam eten, hoe leuk! s’Avonds kwam de familie, werd een gezellige avond.  De laatste dag van de cursus was echt leuk, toen gingen we een indigo-kuip maken. Dat is de kleur waar spijkerbroeken mee geverfd worden. Dat is een heel proces want door een chemische reactie van de ingrediënten die er in gaan krijg je dus die speciale kleur blauw. En de wol of katoen kleurt ook pas blauw als je het uit het water haalt doordat er dan zuurstof bijkomt. Erg interessant is dat zeg, iets om mee door te gaan.

Dinsdag 12 september

Bovenstaand verhaal had ik donderdag allemaal al getypt, wilde het die avond afmaken maar toen viel het internet uit. Kreeg dat ding nooit meer aan de praat. En nu was dat voor mij of de kinderen geen drama want de blog is geen bittere noodzaak. Erger vond ik het dat er in de vakantiehuisjes ook geen internet was. De kabel loopt hier vanuit het kantoor daarheen. Maar omdat het wel vaker een halve dag uitvalt, denk dat dat komt omdat we in het buitengebied wonen, had ik nog niet gelijk gebeld.  Maar gisterenmorgen kon het niet meer wachten en gelukkig was er binnen een paar uur iemand uit het dorp beschikbaar. Die kwam het probleem even oplossen, het kastje wat er tussen zit( geen idee hoe dat ding heet) was kapot. Gelukkig had hij er nog een op de zaak en was het gauw verholpen. Iedereen weer blij. Zette me wel aan het denken hoe vreselijk afhankelijk we van het internet zijn geworden. Dat voelt niet goed en dat is niet goed!

Nou, dan gaan we maar weer verder waar we gebleven waren. De laatste drie dagen van de week waren behoorlijk vol. Heb 2 dames voor de art-yarncursus gehad.

Een op dinsdag de andere kwam donderdagmorgen, die mevrouw bleef de hele dag met een overnachting en ging vrijdagmorgen weer verder. Daar rolde nog vijf dames bij in voor de gewone spincursus, 2 op donderdagmiddag, 2 op donderdagavond en een op vrijdagmorgen. Vrijdagmiddag had ik ‘vrij’ en kon ik het nodige werk doen. s’Avonds ging ik met de derde zoon z’n trouwpak kopen. Hoe leuk! Z’n schoonmoeder kon niet mee door een sterfgeval in de familie, dat was jammer. We waren binnen het uur geslaagd. Hij wist wel wat hij wilde, dat scheelt een hoop tijd.  Knappe vent in z’n pakkie hoor😉. De bruiloft schiet al op, 13 oktober, dat is over ruim 4 weken. En niemand hier is al kleren gaan kopen. Voor mijn idee is het nog zover weg maar dat is dus niet zo. Eerdaags maar eens op pad gaan.

Zaterdag was ik uitgenodigd om op de markt bij de veekeuring in het dorp te komen staan met een kraam . Altijd gezellig hé, hoop bekende , dus veel gezellige praatjes. Het was bloedheet maar zat gelukkig in de schaduw. Water werd er genoeg gebracht, dat was wel lekker. Leuk om te zien hoe het daar aan toe gaat, en wat een prachtige koeien staan daar voor de keuring. Volgens mij kun je van sommige wel 2 jaar eten, geloof dat de ene witte dikbil iets van ruim 1000 kilo woog. Past nog niet eens in de diepvries.

Het was op dezelfde boerderij waar ze ook een paar weken geleden een melktap geopend hebben. Daar heb ik toen een stukje over getikt. Inmiddels is het uitgebreid met roomboter, yoghurt, karnemelk, vanillevla, aardbeienyoghurt, karnemelk met limoen, grilworst en boerenkaas. Hoe leuk is dat. En vooral hoe lekker😋😋. De moeite waard om daar eens te gaan kijken. Heb al van alles geproefd en kan het zeker aanbevelen. Moet je kijken hoe gezellig het mandje eruit ziet met verse dingen, dan wil je toch niet anders meer!

En nu ben ik naast het huishouden druk met het verven van vlechten wol voor de spindag hier op het erf op zaterdag 23 september. Dan komen er heel veel oud-cursisten spinnen en er is ook een kleine markt bij. Heb er echt zin in, geeft een hoop voorbereiding maar wel op een leuke manier. Nu nog hopen dat het weer een beetje meezit. De markt kan in de schuur gehouden worden en de cursisten kunnen uitwijken naar het zaaltje. Niet dat ze daar allemaal in passen maar dan gaan we verder in het atelier en als dat vol is wijken we maar uit naar de kamer en de keuken. Heb tegen het gezin gezegd dat ze vanzelf wel zien wie ze allemaal in huis tegen gaan komen😂. En als het wel mooi weer is zitten we lekker allemaal buiten.

En een hele stapel hankies( zijde) geverfd voor een art-yarn. Ligt nu te drogen.

En ik hoor net van de schilder dat hij vanavond of morgen het andere hok komt schilderen. Dat betekent dat ik straks het hele voorraadhok leeg mag gaan ruimen🤪🤪.