Gebreide sokken, borduurwerk, gordijntje

Woensdag 22 februari- 2023

Weer even tijd om te bloggen. Heb werkelijk geen tijd gehad om er voor ze gaan zitten. Vorige week ook druk met hele dagen les geven. Begon al op maandagmorgen. Dat doe ik normaal gesproken niet maar deze mevrouw kon niet anders dus maakte we een uitzondering. Ben om 5 uur opgestaan want maandagmorgen is een ochtend waarop je vaak hard moet ruimen en poetsen en wassen. Haalde eerst een stuk cake uit de diepvries voor bij de koffie, dat ging dan weer makkelijk en hoefde ik niet te bakken. Bak altijd twee cakes tegelijk en snijd ze dan in plakken. Ik leg tussen de plakken een velletje bakpapier en je kunt ze zo per stuk uit de diepvries halen. Erg makkelijk.

Daarna kreeg de douche een grote schrobbeurt, werden er vast twee wassen gedraaid, de schone was van zaterdag die nog aan de rekken hing werd opgevouwen en in de kasten gelegd, soep koken voor tussen de middag, eten voor de avond vast klaarzetten, vlees uit de diepvries, was buiten hangen, stofzuiger door het huis. Zo, nu kon ik met een gerust hart les gaan geven, anders blijft het werk ook maar op je nek zitten. De cursist was er kwart over 9, ze kwam helemaal uit Drenthe dus had er al een fikse rit opzitten op de vroege morgen. s’Middags om kwart over 1 kwam de volgende cursist. Die kwam uit Rotterdam. Ook wel een dik uur rijden hier vandaan. Ze had les tot kwart voor 4 en dat betekende dat ze op de terugweg een poos in de file moest staan.  Doordat het eten toch al klaar stond voor die avond wilde ik graag toen de cursist weg was nog een schering voor een sjaal op het hevelrietgetouw zetten. Was er van overtuigd dat ik echt wol genoeg gesponnen had maar dat viel tegen want ik kwam nog heel wat meters tekort.  Die werden in de avond bij gesponnen.

Dinsdagmorgen weer 5 uur op en de schering verder op het getouw gezet. Nu moest het eerst maar klaar zijn ook. Als de schering klaar staat kan ik tussen de bedrijven door een poosje weven als ik daar zin in heb. Bakte een boterkoek met pecannoten voor bij de koffie.

Die ochtend kwamen er 4 dames op les. Volle bak, maar erg gezellig. Twee dames waren voor de laatste les en een daarvan had van haar eerste spinsel alvast een allerschattigs vestje gebreid. Zo mooi! Ze kwam nog wat wol tekort voor de capuchon en het boordje, daar ging ze nog mee aan de slag. Tis gewoon een stoer vestje geworden.

 

s’Middags kwam er één dame op les, die had zelf een wiel bij d’r waar ze nooit op gesponnen had. Hij piepte hier en daar maar na wat invetten en draaien liep hij weer lekker. Toen ze om 4 uur vertrokken was ben ik aan het eten begonnen. Heerlijke knolletjes( koolraap) met gehaktballen. Om 7 uur moest Mirjam op de vereniging zijn, heb haar even gebracht en ben daarna gelijk doorgereden naar m’n ouders voor een bak thee. De halve afgebreide sok ging mee, die moest ik afmaken voor zaterdag, had ik beloofd aan Hidde. Hij zou al een week eerder af zijn maar dat was niet gelukt. Maar inmiddels heeft meneer z’n zin en kon hij ze afgelopen zaterdag aan naar het werk op de boerderij. Dit keer een extra lang boord eraan gebreid, zit lekker warm.

Ik zat bij m’n ouders  een keer fiks te gapen waarop m’n vader vroeg of ik een moeilijk uurtje had. Dat klopt, was ook om 5 uur op, dan mag je wel een keer gapen. Hij vroeg waarom ik zo vroeg op was en antwoorde dat er 4 cursisten kwamen. Hoe grappig was het dat hij daar hetzelfde op antwoorde als m’n eigen man: hoezo dan zo vroeg op, de cursisten komen toch niet om 5 uur al? Wat weer duidelijk maakt dat een man niet in de gaten heeft wat er gebeuren moet in het huishouden en ze vinden dat al dat werk gerust kan blijven liggen tot je wel een keer tijd of zin hebt. Zie je wel, altijd al geweten dat het werk van een moeder zwaar ondergewaardeerd is😭😉.

Donderdag was de workshop muis naaldvilten. Dit keer waren er 4 dames. Een makkelijk overzichtelijk clubje. Kreeg die morgen van school een berichtje dat Mirjam vrij was die dag. Zul je altijd zien hé. Ze heeft d’r eigen best vermaakt hoor daar niet van maar het voelt toch niet zo fijn als er een thuis loopt waar je dan niet veel aandacht aan kan besteden omdat je les hebt. Voor tussen de middag was er lekker erwtensoep met een broodje ham/kaas.

Toch waren we niet eerder klaar dan dat we met een grote koppel waren. Om half 5 vertrokken ze met muis richting huis.  Plezier hadden ze wel gehad en een paar wisten zeker dat ze nog meer muizen gingen maken.

Donderdagavond moesten we eerst naar de gamma. Ik had houten stokjes nodig voor onder in de gordijntjes zodat ze mooi glad hangen. Een jaar of 15 terug had ik voor alle ramen in huis een gordijntje gemaakt met een balletjesrand er onderaan. Dat staat  heel leuk in een boerderij met kleine ramen. Inmiddels waren de gordijntjes door het vele wassen versleten en had ik ze twee jaar geleden eraf gehaald met de bedoeling om weer nieuwe te maken. En daar kwam nu juist niets van en zat ik met die kale ramen, er hingen wel overgordijnen maar ik mist de andere best wel. Dus ging ik een paar weken terug vragen bij de tapijtschuur in Wageningen wat het koste als hun voor mij de gordijntjes maakte. Dan zou ik zelf de balletjesrand eraan naaien want dat band konden hun niet meer leveren. Voor 11 gordijntjes koste dat 22o euro incl stof, en maken. Heb gelijk maar ja gezegd, want ik heb gewoon echt geen tijd om ervoor te gaan zitten. En wat ben ik er blij mee, heb vrijdag vast voor de kamer en de keuken de rand eraan genaaid. Rien heeft de stokken opgehangen waar ze aan moeten en nu ziet het er weer gezellig uit. Nu nog twee boven en 1 in keuken, bijkeuken en in de nieuwe overkapping. De gordijntjes hebben dezelfde kleur als de overgordijnen maar toen ze opgehangen waren leken ze een stuk geler. Zal met de tijd wel wat lichter worden.

Menno heeft voor z’n verjaardag een soort Green Egg gekregen. Tis een ander merk maar dan weet je wat ik bedoel. Hij is er wel mee in z’n sas hoor( en wij ook). Je kunt er heerlijk vlees op klaar maken. Een tijdje terug heeft hij samen met de oudste zoon Rien, die heeft er ook een, pulled pork gemaakt. Dat is een stuk varkensvlees die langere tijd gebraden wordt bij een lage temperatuur. Geloof dat ze in het totaal er wel 8 uur mee bezig zijn geweest. Maar het was de moeite waard, het smaakte echt heerlijk.

En afgelopen zaterdag had Menno er gehaktballen met bacon op klaar gemaakt. Ook al zo lekker😋!

Hij heeft voor dat ding een tafeltje gemaakt zodat hij verreden kan worden. Makkelijk hoor.

Zaterdag was toch zo’n rommelig dagje. Eigenlijk altijd wel. Nadat de meeste huisgenoten naar het werk waren vertrokken en  het huishouden was gedaan, nodigde  Menno broer en schoonzus uit om de gehaktballen te komen proeven. Dat was natuurlijk niet tegen dovemans oren gezegd. Daarna moest Mirjam naar haar werk worden gebracht, dat nam Michiel voor z’n rekening. Toch fijn zoveel personen in huis met een rijbewijs. Mirjam was eerst s’morgens met haar andere broer Leen naar Veenendaal geweest. Ze had hem voor z’n verjaardag een cadeaubon gegeven om samen met haar ergens een visje te gaan eten.  Dat werd uiteindelijk geen vis maar patat, Leen betaalde het eten en daarna kreeg ze van hem nog een skateboard cadeau. Volgens mij was het de bedoeling dat zij hem een cadeau gaf😀. Dat heb je als je de jongste bent hé, dan wordt je verwend. Rien mocht die dag voor mij de schilderijen die m’n moeder geborduurd had ophangen. Heb ze in laten lijsten en ze zijn zóóóó mooi geworden. Ben er heel blij mee. In de eerste instantie wilde ik er een gekleurd lijstje om heen maar de mevrouw van de handwerkwinkel raadde me dat af. Daardoor zou de aandacht van het borduurwerk afgeleid worden. Ze vond dat ik er beter een houten lijst om heen kon doen. Ben blij dat ik naar haar geluisterd heb! Het staat heel rustig en het borduurwerk komt er prachtig mee naar voren.

Heb gelijk moeders naam en het jaar dat ze af waren erop gezet. Voor later als ze bij m’n achter, achter,achterkleinkind aan de muur hangen😎

 

en m’n ouders  voor s’avonds uitgenodigd voor een bak koffie zodat ze haar werk kon bewonderen.

Afgelopen maandag weer de hele dag les en dit keer ook de avond nog erbij.  s’Avonds kwamen er drie vrouwen uit Elspeet een bloem vilten dus dat werd ook nog eens een latertje. Tegen elf gingen ze pas weg. Maar dat maakt niet uit als het gezellig is hé, dan heb je nog niet eens in de gaten dat het al zo laat is. Er werden prachtige bloemen gevilt en de dames gingen tevreden naar huis. En ik na een leuke avond tevreden naar bed.

Wat heel fijn was die dag was dat m’n schoondochter appte of ze mocht koken want ze had een dag vrij en verveelde d’r eigen. Nou, dat kwam wel heel goed uit. Scheelde mij veel werk. Ze maakte een heerlijke bruine bonenschotel met kip en gebakken piepers klaar. Als een ander kookt smaakt het altijd veel lekkerder dan dat jezelf al twee uur in de keuken gestaan hebt.

Gisteren ook nog de hele dag en avond les. Verkocht de afgelopen paar weken nog 4 spinnewielen en een kaardmolen en een stel wolhaspels aan cursisten. De nieuwe voorraad is al weer besteld. Jammer dat ik er vaak een paar weken op moet wachten voordat ze weer leverbaar zijn bij de fabriek van Louet. De aanvraag is groot.

En deze foto moet ik ook nog even laten zien. Een paar weken terug kwamen twee dames van die mofjes vilten. Een daarvan had ze helemaal af en stuurde een foto door. Zijn heel mooi geworden.

En ze stuurde nog een foto mee van haar schapen die lammetjes gekregen hadden. Hoe mooi dat nieuwe leven!