Geboorte kleindochter/dagjes uit

Woensdag 10 augustus-2022

Eerst maar het blijde nieuws: gisterennacht is er een dochter geboren bij onze oudste zoon en schoondochter. Het eerste kind. Ze liep al een dikke week overtijd en was het behoorlijk zat. Maar gelukkig begon het toch spontaan uit zichzelf op gang te komen en is na een spoedige bevalling onze eerste kleindochter geboren met de roepnaam Noa. We werden maandag op dinsdagnacht om half 3 gebeld dat er een dochter was geboren. Toen zijn we uit bed gestapt en op kraamvisite gegaan. Dat kon natuurlijk niet wachten hé?. Mirjam was wakker geworden van de telefoon en begreep gelijk wat er aan de hand was. Ze komt de slaapkamer op en het eerste wat zegt: ‘is het een meisje?, dan heb ik de weddenschap met oma gewonnen en krijg ik van haar een grote lolly’. Ze mocht even mee naar de baby kijken want ik kon haar natuurlijk niet meer in bed krijgen. De moeder van m’n schoondochter was ook gekomen en zo mochten we even genieten van het grote wonder. Om stil van te worden. Nooit geweten dat het zo bijzonder voelt om oma te worden. Om 4 uur waren we weer thuis, wel in bed gestapt, maar van slapen kwam natuurlijk niet veel meer.

Rien moest er alweer vroeg uit om machines naar Menno te brengen op z’n klus. Dat zou eerst Rien jr doen maar die kon nu natuurlijk niet vanwege de geboorte van Noa. Om 8 uur was hij weer terug. Om half 12 zijn we naar Garderen gereden om de zandsculpturen te gaan bezichtigen. Wat is dat mooi zeg. We hadden al vaak tegen elkaar gezegd dat we daar eens naar toe moesten gaan maar daar bleef het ook wel bij. Nou, het is echt de moeite waard hoor, prachtig! Wat een kunstwerken. Dit jaar was het thema de “vaderlandse geschiedenis”. Je kunt daar best de dag volmaken, 98 zandsculpturen om te bekijken, je kunt de beeldentuin bezichtigen, er zijn prachtige winkeltjes in het hoofdgebouw, een restaurantje, voor de kinderen een grote zandbak en een treintje. Was een leuk dagje.

Overal staat een stukje geschiedenis en uitleg bij over de persoon. Soms erg indrukwekkend, zielig en verbijsterend.

Nadat we alles bekeken hadden, de kinderen de speurtocht gedaan hadden doken we het restaurant in want de magen knorden ondertussen best wel. Dan is patat altijd lekker.

We mochten allemaal nog aan het draaiorgel draaien, weten we ook weer hoe dat voelt. Valt nog niet mee om op het goede ritme te draaien zodat de muziek niet te snel of te langzaam klinkt.

Daarna gingen we in de winkeltjes op zoek naar cadeautjes voor Noa. We hadden nog wat spulletjes nodig voor de kraammand. En we wilde graag een trekker maken van luiers en andere spulletjes omdat de schoondochter bij een boer werkt. Had ik op Pinterest gezien. We konden voor alles slagen en thuisgekomen moesten we hard aan de slag om alles in te pakken en om de trekker te maken. Dat viel nog wel even tegen. Ben er bijna drie uur mee bezig geweest. De wielen zijn van luiers gemaakt en de wieldoppen van potjes Olvarit babyfruit. De cabine van een schoenendoos met daaromheen een fleecedekentje. De neus van de trekker van pakjes snoetenpoetsers met een shirtje er om heen. De uitlaat van opgerolde sokjes, het stuur van een grote roze knoop. En de boerin was in dit geval een olifantenknuffel. Was wel grappig

Vorige week maandag begon echt met een kater. Ik had heel veel wol geverfd en gesponnen om een sjaal te weven. Hele dunne draden en art-yarndraden. Toen ik de draden op het weefgetouw ging zetten en helemaal netjes ingespannen had en begon met weven kwam ik erachter dat de wol nog te vettig was en ik met het riet niet door de draden heen kon trekken. De dikke draden ging best, maar de dunne draden plakte teveel aan elkaar. Wat had ik daar de balen van. Had daar nooit aan gedacht. De wol was wel gewassen en geverfd, en als je er mee gaat breien als het nog wat vettig aan voelt is er niks aan de hand en was je het naderhand nog een keer extra. Dus ik dacht dat ook te doen als de sjaal geweven was. Vergeet het maar, dat kon dus niet. Dit was wel een hele harde les en die fout vergeet ik ook niet meer dus dat overkomt me geen tweede keer meer. Na een paar knorrige uurtjes bedacht ik bij me eigen dat het een te onbelangrijk iets was om daarover te blijven kniezen. Heb alle draden er afgeknipt en weggegooid, weefgetouw weer opgeruimd, zo daar hoefde ik niet meer over na te denken.

Toen maar begonnen met wat leuks: sokkenwol verven. Had een hele doos naturel sokkenwol besteld, alles van bol naar streng gewikkeld. Daar kun je je eigen in uitleven met allerlei verschillende kleuren verven. Heb er bijzonder veel plezier in. Daar komen van het najaar ook workshops in zodat de mensen hun eigen sokkenwol kunnen verven. Heb aardig wat strengen om te verven, nu doe ik er elke dag een of twee. En het is elke keer weer een verassing wat eruit komt. Ik loop erover te denken om ook cursus te gaan geven in het breien van sokken. Maar ik weet niet of daar veel animo voor is. Het is natuurlijk wel erg leuk als je je eigen wol geverfd heb en daar ook nog leuke sokken van kan breien.

Zo had ik een streng geverfd met rood/ blauw en groen en daar sokken van Maureen van gebreid. Superleuk geworden!

En dat het ook wel eens tegen kan vallen bewijst deze sok. Was tijdens het verven erg mooi, beetje herfsttinten totdat ik bedacht om er toch nog een kleurtje bij te doen en toen werd het een beetje een kleurtje alsof de sok een week buiten op de grond in de regen heeft gelegen. Daarom brei ik er nu maar sokken van om te kijken tot wat voor maat sokken je kan breien voordat de bol wol op is. Het is 100 gram per streng en er zit 408 meter op. Wordt gebreid op nld 2,5. Misschien val het geheel nog mee als ze klaar zijn, het is nu een beetje oudroze geworden met vergrijsde tinten groen en geel er in.

Verder zijn we af en toe nog uit geweest. Een keer wezen zwemmen op maandagavond, dat was geen succes. We gingen om half 8 maar toen we daar kwamen was het grote bad gesloten en alleen beschikbaar voor baantjes trekken. Het andere bad was dicht voor recreatiezwemmen omdat er tot kwart over 8 aquarobic was. Voor degene die niet weet wat het is: dat is gym in het water met keiharde muziek erbij( om een strak lijf te krijgen). Nou, dan maar wat vetrollen, wat een herrie zeg ?. Maar ja, wat doe je als je met 4 blije kinderen voor het zwembad staat en je moet zeggen dat we toch maar terug gaan. Dat kun je ook niet verkopen. Nu hadden ze een bad, niet groot waar ze in konden poedelen en konden ze om kwart over 8 het andere bad erbij gebruiken. Rien en ik zaten op de stoelen erbij. Hij zou eigenlijk ook mee zwemmen maar had de verkeerde zwembroek meegenomen, te klein. En ik heb maar zitten breien en me eigen rot geërgerd aan de harde muziek. Geen succes dus, maar de kinderen hadden zich wel vermaakt, daar deden we het voor. Ik weet wel dat ik de volgende keer wel weer naar huis gaat als zoiets er is.

Dinsdagmorgen ben ik met ze naar Wamelland gegaan. Dat was stukken aangenamer. Dat is een binnenspeeltuin waar ze zich eigen helemaal uit kunnen leven op springkussen, ballenbad, glijbanen, klimmen. Erg leuk. En ik kon weer lekker breien, had er geen omkijken naar. Er kwam een mevrouw informeren wat ik aan het breien was en dat liep uit op een leuk gesprek. Ze kwam gezellig aan tafel zitten, vertelde dat ze uit Urk kwam en nu op vakantie hier in de buurt was. Dat was zomaar een leuke ontmoeting.

Toen we terugkwamen moesten we naar Wageningen om kipfilet te halen. Had bij een winkel van een turk of Syriër, geen idee wat voor ras het is, het is in ieder geval een aardige hardwerkende man,10 kilo kipfilet besteld. Kost daar 7,50 per kilo en omdat ik 10 kilo bestelde kreeg ik het voor 7,20 per kilo. Nou, dat scheelt nog wel wat met de slager of Coöp. Mooie kipfilet hoor. Nu heb ik weer lekker een voordelig voorraadje in de diepvries.

Maandag 1 augustus was ook onze derde zoon Michiel jarig. Hij is 23 geworden. Maar hij zat in Spanje dus dat werd geen feest. M’n ouders zijn wel even op de koffie geweest. Zaterdagmorgen zijn ze terug gekomen uit Spanje. Gelukkig gezond en wel weer thuis, omdat ze 16 uur moesten rijden heb je toch wel je zorg daarover. Ook al kun je hier van de trap vallen en je nek breken, dat weet ik ook wel maar toch als ze met een groep jongelui gaan hou je je hart vast. Dat ze thuis waren was ook wel erg merkbaar aan de was. Daar kwam genoeg van mee uit Spanje?. Maar alles is weer weggewassen en ligt weer in de kasten.

Woensdag zijn we naar de buitenbeurs in Barneveld geweest. Op zich erg leuk, maar zóóóó warm. Was er gewoon naar van. En voor de kinderen was er wel van alles te doen maar er stonden zulke lange rijen, daar ga je ook niet in staan in de brandende zon. Maar goed, ik scoorde nog wel een mooi schilderij met schapen en twee mooie oude haken voor op het antieke weefgetouw.

Maandagmorgen zouden we eerst starten met klussen. Rien wilde de hele schuur opgeruimd hebben en had beloofd dat ik hem daarbij zou helpen. De meiden zouden boven stoffen en zuigen. Hidde zou buiten vegen en dode bloemen uit de planten knippen. Rien wilde eerst alles uitzoeken en sorteren, daar kon hij mij toch niet bij gebruiken en ben zelf binnen aan de slag gegaan. Was om kwart voor 6 opgestaan en had buiten al een gedeelte van de ramen gelapt en anderhalf uur lang onkruid gespoten. Dit keer met gif omdat het met azijn niet meer tegen te houden is. We hebben dit jaar last van een soort gras tussen de bestrating wat we nog nooit gehad hebben. En het is ook nog eens een soort wat je moeilijk met de hand eruit kan trekken. Erg vervelend en heb geen idee waar dat vandaan komt. Maar het ziet er niet uit. Nu kregen we van iemand gif en dat werkt hopelijk beter.

Hidde ontliep z’n klusje elke keer door gauw met z’n broer mee te gaan om stenen te gaan halen met de vrachtwagen. Toen hij terugkwam en ik hem aan het werk zette was hij een half uur later weer verdwenen en was bij z’n broer in de roze Cadillac gesprongen om weer wat op te halen. Toen hij weer terug was en ik zei dat hij nu eerst z’n klus is af moest maken was zijn antwoordt: ik heb ook vakantie hoor. Haha, dat wil niet zeggen dat je je moeder geen half uurtje kan helpen. Je moeder heeft ook “vakantie”! Overigens vliegt de vakantie voorbij. Nog maar anderhalve week en dan begint het schoolleven weer. Niet voor te stellen, dan mogen we weer in het ritme leven. Ook wel weer goed hoor. Ik heb al weer aardig wat nieuwe cursisten staan voor spinles. Ook voor bloemen vilten heb ik weer veel aanvragen. En in de theeschenkerij staan ook weer aardig wat afspraken voor feestjes. Ik denk dat ik straks niet meer kan herinneren dat ik vakantie heb gehad?. Wel leuk, heb er weer zin in!