Feestdagen

Dinsdag 31 december-2019

Wat een rommelige tijd is het toch altijd aan het eind van het jaar. Er is dan gewoon totaal geen ritme in het dagelijkse leven. En al ben ik geen type dat een vast ritme heb in het huishouden en gezin,ben ik toch altijd zeer blij als deze tijd voorbij is. Hoe hard ik ook rommel ruim of de vieze was wegwerkt,er lijkt geen einde aan te komen. Iedereen loopt in en uit,smijt alles van zich af,komen wel of niet eten. Je zou er grijze haren van krijgen?. Maar het is ook wel weer een gezellige tijd hoor,dus moet ik eigenlijk niet mopperen.

De dag voor kerst gingen we een paar uurtjes met de jongste naar Wamelland(binnenspeeltuin). Hadden hun ook wat leuks en ik vermaakte me eigen wel met handwerken.

De eerste kerstdag kwamen m’n ouders gourmetten. De drie oudste kinderen waren die dag bij hun vriendinnen of vrienden. Dus bestond het koppeltje maar uit 9 man. En de tweede kerstdag kwam m’n schoonmoeder met thuiswonende zoon en m’n schoonzus zonder man(die moest werken) gourmetten. Toen waren we wel met alle kinderen en hun vriendinnen compleet. 15 man. Het waren gezellige dagen . Hidde vroeg of hij de salades mocht versieren. Nou,ga je gang maar. Hij heeft z’n eigen wel uitgeleefd?. Mirjam wilde graag de kaasblokjes door het ei halen en dan door de paneermeel. Dat is altijd erg lekker bij de gourmet.

De zus van Rien had een grote schaal couscoussalade gemaakt,heerlijk!!! En nog iets,geen idee wat het was,heb het ook niet op.

 

De vrijdag na de kerst moest de Theeschenkerij weer opgeruimd en schoongemaakt worden van alle gourmetrommel. s’Avonds hield daar een familie uit het dorp een avondje voor hun personeel met aanhang. We mochten het helemaal verzorgen. Er was een warm en koud buffet. Maar omdat ze pas om half negen kwamen eten,moesten we dit keer zelf het buffet dat de slager had gebracht opwarmen. Normaal bezorgd hij het altijd warm,maar dat werd nu te laat voor hem. Dus moesten we zelf twee uur van tevoren de potjes onder het buffet aansteken en dat zou het helemaal goed komen volgens hem. Nou,je mag best weten dat ik in m’n rats zat dat het niet warm zou zijn. Maar hij had gewoon gelijk hoor,het was loeiheet. En tevreden klanten. Het zou je toch maar gebeuren dat mensen een buffet bestellen en het is niet warm?.

Zaterdagmorgen was er toch een prachtige lucht,dat is mooi wakker worden. Jullie zullen geregeld foto,s van de lucht te zien krijgen want daar ben ik altijd gek op. Altijd anders.

En ik maakte een begin met het eerste blok van m’n nieuwe quilt. Was nog niet verder gekomen dan de mallen knippen. Dat doe ik van schuurpapier,dat verschuift niet bij het knippen van de lapjes. Het wordt een “log cabin” quilt. Heb even uitgerekend voor een plaid op ons bed. Dat worden 100 blokken van het vierkant op de foto. Dat zijn 1300 lapjes die ik met de hand aan elkaar mag naaien en dan nog de buitenrand. Zal wel een poosje duren voor hij klaar is. Was bijna vergeten wat een heerlijk werk quilten is!

Gisteren hebben we lekker oliebollen gebakken met de hele familie. Een jaarlijks terugkomende traditie. Pa en ma,Rien en ik maken het beslag,bakken de oliebollen en de appelbeignets. Ondertussen druppelt de rest van de hele familie binnen om te proeven en drinken en hun bestelling ophalen. Daarbij komen er nog een stuk of 15 vrienden van de jongens meedrinken en oliebollen eten. Ook altijd supergezellig. Dit jaar gingen ze eerst een potje sjoelen.

Voordat de bollen het vet ingingen was het toch al kwart voor 4. De planning stond op 2 uur. Moeders was al om half 10 gekomen om de appelbeignets te maken. Kreeg ze dit jaar veel hulp van kleinzonen en vriendin. Ze was zo klaar.

s’Middags kwamen er weer vakantiegasten voor een midweek. We kregen van de mevrouw nog een heerlijk eigen baksel. Zo leuk! Tot m’n grote schande moet ik zeggen dat ik de naam weer vergeten ben,en ze heeft het toch drie keer gezegd. Ik zal het nog een keer vragen en dan vraag ik ook gelijk of ze het recept wil delen. Ze zijn echt heerlijk. Een beetje tussen koek en cake in.

De jongens waren druk met de carbidkanon testen aan de overkant. Nou ik kan je vertellen dat hij het erg goed deed?.

En vanmorgen waren ze al vroeg met een stel vrienden op de been om de kanonnen te verzamelen op een veld hier aan het eind van de straat. En aanhangers vol hout en bankstellen. Dit jaar mochten ze niet veel van de gemeente,maar de jeugd moet je toch ergens laten,anders heb je gewoon een probleem. Nu geloof ik dat ze met deze plek wel blij waren. Aan de doffe knallen te horen gaat het prima. Vaders is net even wezen kijken en het gaat er gemoedelijk aan toe. Nu maar hopen dat het zo blijft.

Het carbid schieten kan ik nog wel waarderen,hoe harder hoe mooier. Het klinkt gewoon prachtig zo’n zware doffe knal. Je weet wel,zo een waarvan de ruiten trillen. Vind ik wel wat hebben. Maar dat vuurwerk mogen ze van mij acuut verbieden. Daar kan ik weinig lol aan beleven. Veel te gevaarlijk.

Net kwam er nog een leuke verassing aan de deur. M’n schoonzusje stond met een prachtige kleurrijke bos aan de deur als dank voor gisteren bij het oliebollen bakken. Wat een lief gebaar?.

En ondertussen werkt Leen gestaag door aan z’n slaapkamer. Het gaat echt mooi worden. Vandaag is het helemaal behangen,daar moet hij dan weer overheen sauzen. Die foto,s komen de volgende keer . Er is nu geen licht boven.

Verder willen we jullie allemaal een goede jaarwisseling toewensen en een voorspoedig nieuwjaar.