Even eruit

Zaterdag 20 maart-2021

Van de week ben ik lekker twee avonden de hort op geweest. Eindelijk weer eens een keer weg. Was er hard aan toe. En nu ben ik absoluut geen mens die zo nodig vaak weg moet, ben eerder een huismus, maar nu had ik er echt zin in. De eerste was dinsdagavond. Het zou eigenlijk een telefoontje worden maar ze appte dat ik maar even gezellig naar haar toe moest komen. Dat heb ik gedaan, ben naar Bennekom gesjeesd en lekker een bakkie thee gedronken en ze heeft me het één en ander laten zien over sokken breien. Er is een facebookgroep van Margreet Vonkeman uit Ede, en zij kan zo ongelooflijk mooi sokken breien. Echt allerlei patronen ,bijzondere handelingen, verschillende manieren van een hak of teen breien, inbreien, je kunt het zo gek niet bedenken of ze kan het. En dat legt ze uit in mooie duidelijke video’s. Ben er nu ook lid van geworden, kost 12 euro per jaar maar dan heb je ook toegang tot alles en je kunt ook alles weer terugzien als je het vergeten ben.

En de tweede keer was donderdagavond. Toen ben ik naar een vriendin in Opheusden geweest. Daar kon ik niet vroeg naar toe gaan want Rien had cursus tot half 9. Ondertussen voor de koffie gezorgd en om 10 over half negen kon ik vertrekken. Liep om 5 voor negen bij m’n vriendin naar binnen. Precies mooi op tijd voor die rare avondklok. Was echt fijn om weer bij te kunnen praten zo samen. Daar wilde ik wel een boete van 95 euro voor riskeren. Om kwart over 11 vertrok ik weer richting huis en ben geen politie tegen gekomen, wel heel veel andere auto’s. Toen ik thuis kwam lag iedereen al op één oor en had ik nog een half uurtje stilte voor mezelf. Nog een was in de machine gestopt en lag ik 12 uur op bed. En dan kun je niet slapen want je hoofd zit nog te vol?. Vind het niet erg om wakker te liggen, het is ook mooi om naar de geluiden van de nacht te luisteren. Van de week was dat ook zo mooi s’ nachts. Een uil liet zich een poosje horen, dat klinkt prachtig, kan ik echt van genieten.

Vrijdagmorgen lekker vroeg opgestaan en de berg strijk weggewerkt. Daarna werden er twee dekbedden gewassen. De helft van de beplanting van de tuin kwam de kweker vast bezorgen. De andere helft moet hij nog naar op zoek. Vandaag zijn ze de tuin aan het inplanten. Het is de bedoeling dat het één golvende zee van bloemen wordt maar voordat de planten zo groot zijn ben je zeker drie jaar verder. Dus nu is het voorlopig nog maar een kale boel denk ik.

Gisteren was ook m’n moeder jarig. 73 jaar is ze geworden. Omdat we natuurlijk niet allemaal tegelijk mochten komen waren wij om 4 uur aan de beurt. We zijn maar met z’n vijven gegaan, de rest was niet thuis. Toen we thuiskwamen gooide ik voor de kinderen, op verzoek, een pizza in de oven en voor Rien bakte ik een biefstukje. Die middag was er ook weer een poot van een koe binnengekomen dus al dat vlees moest ook nog ingepakt worden na het eten. Was het eigenlijk wel zat na een hele dag. Maar goed, de diepvries zit weer aardig vol, een voorraadje is altijd makkelijk.

En voor de rest is er eigenlijk niks bijzonders te vertellen. Paar keer les gegeven van de week. Dinsdag kwam er een nieuwe cursist op les en die had heel vroeger wel eens gesponnen. Daar had ze zelfs een vestje van gebreid voor haar kinderen en die hebben het allemaal gedragen. Ze heeft het al die jaren bewaard en dinsdag naar hier meegenomen. Het is al 43 jaar oud, leuk he! Heb hem op de foto gezet.

En ze had ook twee spinnenwielen bij zich, ook al zo oud. Eén daarvan was van ijzer, heb ik nog nooit gezien. En hij spint als een zonnetje. En op het anderen wiel zat gesponnen garen dat denk ik ook wel 40 jaar oud was?.

De mevrouw was op die dag dat ze op les kwam ook jarig, dus om het een beetje feestelijk voor haar te maken in deze saaie tijd had ik de avond ervoor een bloem voor haar gevilt, zomaar een kleinigheidje.

En deze superleuke beren moet ik ook nog laten zien. Die zijn gemaakt door een cursist die woensdagmorgen met een vriendin voor de laatste les kwam. Alleen al dat koppie en de uitdrukking van de beer met z’n handen op de rug. Alsof hij iets uitgevreten heeft en nu moet biechten?.

En tussendoor blijven we balletjes vilten voor de ketting, hier zie je hoe ver hij moet krimpen. Dus dan ben je echt wel even aan het draaien voordat hij zover gekrompen is, want het moet een stevige harde kraal worden, als je hem niet goed doorvilt blijft hij pluizen en dat is niet mooi. De bloem er ook vast bij gevilt.

En nog een aanrader: een soort dagboek van de Amish. Er staan best wel dingen in het boek waar ik anders overdenkt of tegen aan kijk, maar we kunnen er met ons altijd gejaagde leventje toch héééééél veel van leren.

Deze foto is vanmorgen om kwart voor 7 genomen toen ik Hessel naar z’n werk bracht. Een mooiere “goedemorgen” kun je toch niet hebben.