Eten en het zonnetje

Donderdag 19 januari-2023

De week begon met een zieke. De jongste zoon kwam uit bed met zware hoofdpijn en was kotsmisselijk. Maar hij had geen koorts en ik dacht eigenlijk dat hij niet veel zin had om naar school te gaan. Dat heeft hij nooit. Dus vond ik dat hij het eerst maar moest gaan proberen en dan kon hij wel naar huis komen als het niet ging. Maar volgens hem ging het echt niet, stond in tweestrijd wat ik nu moest doen maar dat was duidelijk toen hij een kwartier later boven de emmer hing. Oeps, toch verkeerd ingeschat, voelde me op slag een ontaarde moeder ????. Z’n zusje kwam al met z’n dekbed en kussen aan rennen en zo lag zoonlief lekker op de bank om vertroeteld te worden. Wat zijn er een hoop zieke. En het duurt best lang voordat ze er van opknappen. Maureen was 2 weken terug ziek geweest en na de vakantie weer naar school gegaan maar bleef na een paar dagen toch weer thuis daar ze nog zo slap was als een vaatdoek. Nadat de zieke thee en een droog beschuitje had gekregen waren de andere schoolgaande kinderen aan de beurt. Poetste 2 appels op voor school, ziet er dan wat aantrekkelijker uit om in te bijten

Roosterde een paar broodjes in de koekenpan voor het ontbijt. Is lekker hoor, geroosterd broodje met appel en kaneel. Gezonde vulling.

Omdat er s’middags weer drie cursisten zouden komen wilde ik eerst zorgen dat het eten vast klaar stond voor de avond. Vaak lopen de lessen wel uit en dan hoef je niet te stressen om het eten op tijd klaar te hebben. Had nog rode bieten liggen maar daar zijn ze hier niet zo gek op. Bedacht om er maar een keer een schotel van te maken. Geen idee hoe dat zou smaken maar het was dan in ieder geval in een ander jasje verpakt. Kookte met de hoge drukdeksel de rode bieten.

schilde een pan piepers.

 

Braadde de sukadelappen. Nadat alles gaar was ging het vlees in stukjes in de ovenschaal, daarboven op de rode bieten met gebakken uitje en uitgebakken spekreepjes, en daarboven op de aardappelpuree met een laagje paneermeel. Iedereen heeft ervan gesmuld, zelfs degene die altijd mopperen als we rode bieten eten.

Roosterde paprika’s, tomaten, knoflook en rode uien in een ovenschaal. Maakte daar een pan geroosterde paprikasoep van voor tussen de middag. Zóóóó lekker! Dit keer met soepballetjes erin want er waren 2 huisgenoten thuis aan het werk. En die vinden het lekker als er vlees in de soep zit.

Nam afscheid van de vakantiegasten, maakte het huis op orde. Op een of andere manier lukt dat nooit zo goed als er een stel thuis aan het werk zijn. De was mocht blijven liggen tot dinsdag, de ochtend was met al dat gekook al nagenoeg voorbij en als ik les heb vind ik het niet prettig als de wasmachines ook nog eens vol zitten. Waste alleen een trommel vol met handdoeken, theedoeken, vaatdoeken. Daar heb ik elke dag wel een trommel vol van. Maar dat is ook zo weer weggewerkt. Wasmachine, droger, vouwen, klaar. Het vouwen kunnen de dochters ook met gemak even doen. Even geleden liet ik een zoon deze was opvouwen. En mopperen dat hij deed: “hij was toch zeker geen wijf”????. Heb hem maar in z’n oor gefluisterd dat hij dat waarschijnlijk later ook moet doen want de meeste vrouwen werken tegenwoordig zodat hij straks ook het huishouden moet doen. Nou, dat vond meneer maar onzin, hij moest een vrouw hebben die het huishouden zelf deed. Heb hem succes gewenst met zoeken!

Dinsdagmiddag heb ik echt lekker genoten van het zonnetje! Moest peertjes en piepers schillen en bedacht dat ik dat ook met m’n jas aan buiten op de stoel in de zon kon doen. Gezellig de hond ernaast. Na een kwartier was ik klaar met schillen maar had nog lang geen zin om naar binnen te gaan. M’n breiwerk binnen gepakt en er nog een uurtje aan vastgeplakt. Wat gaf dat een energie zeg, heerlijk! Als ik er aan denkt wordt ik nog blij????????. Werkte daarna de strijk weg, maakte het eten af, had het recept uit de landleven gemaakt. Blauwe bliksem: stoofpeertjesstampot met spek. Rook heerlijk maar de smaak waren ze hier niet zo van gecharmeerd. Na de maaltijd was de boekhouding aan de beurt. Koste me een uur maar toen was het weer helemaal op orde.

Woensdagmorgen stond om kwart over 6 onze kleindochter al op de stoep. Stapte daarom om kwart voor 6 uit bed om onder de douche te springen. Helaas was de pelletkachel leeg en dus de douche koud????. Was in ieder geval gelijk wakker. Die dag kwam ook de loodgieter om boven de wc en wasbak weer aan te sluiten. Zo fijn, hoeven we s’nachts niet meer naar beneden te rennen. Hij is toch nog dik 4 uur bezig geweest voor hij het voor elkaar had. We hadden op marktplaats een mooie natuurstenen wasbak op een tafel gevonden, waarvan de tafel nog geschilderd moest worden. Dat hebben de mannen gedaan en nu is het echt een prachtig geheel geworden. Nu de lambrisering nog verven en de bovenkant behangen en dan als het klaar is zal ik de foto erop zetten. Het wordt wel wat.

Toen de loodgieter vertrokken was en er een paar kinderen thuis waren die de kleindochter zoet hielde ben ik begonnen met het eten. Lasagne. 11 eters waarvan er twee geen lasagne lustte, die aten tosti’s. De rest heeft zitten smikkelen, de schalen waren nagenoeg leeg.

 

En ik had eigenlijk les maar was zo vervelend, alles deed me zeer. Vroeg naar bed gegaan en nu is het gelukkig weer over.