Elke dag wat

Maandag 6 september-2021

Vanaf vorige week woensdag was er elke dag wel wat. Omdat ‘s avonds de ondernemingsvereniging kwam vergaderen en daarna een barbecue, moest er veel geregeld worden. Bakte 4 grote cakes voor bij de koffie. Ging bij de Coop een lading drinken halen. Gelukkig kwam hij het bezorgen, scheelde mij weer een hoop gesjouw. De slager kwam voor 40 man de BBQ bezorgen. Rien en Menno zetten alles klaar voor die avond. Het was al inloop vanaf 6 uur dus moesten we zelf al om 5 uur aan tafel. Dat werd snel een pan nasi zodat we op tijd klaar waren. Werd een gezellige avond, het latertje viel mee want de laatste ging om 12 uur weg. Dat was de vorige keer wel wat later.

De volgende dag was ik jarig en had niet veel tijd om de bende van de barbecue in en om de theeschenkerij op te ruimen. Daarom ben ik die dag ook maar dicht gebleven. De dokter heeft tenslotte gezegd dat ik me eigen niet te druk mocht maken?. Om 10 uur zou de visite komen en had ik werk genoeg om het hier in huis opgeruimd en schoon te krijgen. Bakte voor bij de koffie lekkere scones met clotted cream en eigengemaakte aardbei/rabarberjam. Heerlijke traktatie en iedereen lust ze graag. Maakte een schaal met hapjes klaar, veegde buiten het terras. Het was echt lekker weer zodat we mooi buiten konden zitten. En wat heb ik ervan genoten, gewoon om alle vriendinnen weer eens te spreken. 11 dames zijn er geweest. Jammer dat de ochtend zo snel voorbij was, had best de dag vol willen maken zo hoor. En ben nog schandalig verwend ook.

En van Maureen kreeg ik ook nog een cadeau: een bak noten, fles bessensap en een pot snoeptomaten. Hier ma, voor jou, want jij moet 10 kilo afvallen van de dokter??. En bedankt hé!

En nog een leuk geldbedrag van manlief, de kinderen en schoonmoeder en zwager. Ik denk dat ik daar maar eens een mooie fauteuil van ga kopen. ‘s Avonds kwam schoonmoeder een bakkie doen, m’n eigen ouders waren op vakantie en voor de rest van de familie heb ik het nu niet gehouden. Wat de reden daarvan was? Omdat woensdag de theeschenkerij verhuurd was aan de ondernemingsvereniging en het na afloop behoorlijk vies was. Dat moest ik dan donderdag op m’n verjaardag schoonmaken( geen tijd, duurt zeker 2 uur). Dan had ik donderdagavond m’n verjaardag moeten houden( 35 man), dus weer een vieze theeschenkerij. En dan moest ik hem de volgende ochtend weer schoon maken want hij was die dag ook verhuurd van 2 uur tot 9 uur in de avond. Ook met een barbecue erbij. Nou, dat was voor mij een beetje teveel van het goede naast het werk in m’n gezin. Vandaar dat ik m’n verjaardag voor de familie maar een keer oversloeg.

Vrijdag zorgde ik dat het daar weer lekker schoon was. Bakte 2 appeltaarten, 1 voor de gasten( de ene helft appeltaart en de andere helft tompouce) die het gehuurd hadden en 1 voor de klanten die langs kwamen. Moest verder nog zorgen voor een schaal fruit en zorgen dat om half 7 de barbecue klaar stond en de rest deden ze zelf. Dat ging lekker makkelijk. Om half 10 vertrok de laatste en zette ik de vaat in de vaatwasser en de rest stond voor de volgende dag te wachten. Zetten vast de mand met strijk klaar voor zaterdagmorgen. Ik zou met Mirjam op een markt gaan zitten spinnen in Dodewaard. Die mand heb ik die ochtend om half zes eerst weggestreken en in de kasten gelegd. Hoefde ik daar niet meer tegenop te zien. Daarna werd er op bestelling een ontbijtmand gemaakt voor een 40 jarige bruiloft. De dochter kwam hem zelf om kwart voor 8 ophalen. Ben je toch nog wel een drie kwartier mee bezig voordat het klaar en ingepakt staat. De inhoud bestond uit: 4 soorten broodjes- crackers- 4 soorten beleg- rauwkost- huisgemaakte jam-vers sinaasappelsap- yoghurt met verse aardbeien en noten- eieren- koffie/thee.

Ging daarna in een rap tempo de troep opruimen, at een broodje met man en dochter, lade de kofferbak vol met spinnenwielen en geverfde wol/bloemen/muisjes en vertrok met Mirjam naar de markt. Heb daar de vlasrokken maar leeg gesponnen.

Dochterlief was zo klaar met spinnen, want ze zag zoveel leuke dingen om te doen op de markt dat ze bijna gelijk verdwenen was?. Er was een kameel met een baby kameel, zo schattig. En ze heeft nog in de ponykar gezeten, stelten gelopen, lekker patat gehaald, en natuurlijk snoep. Het kind heeft d’r eigen prima vermaakt.

Was een leuke dag, hoop bekende gesproken. Het weer was super. ‘s Morgens was het nog wel fris maar in de middag werd het echt heet. Ben later ook uit de zon gaan zitten, ik was me toch een portie verbrand?. Rien kwam om half 4 nog een poosje met Maureen en Hidde, hadden die ook wat leuks. Hidde was die dag wezen werken bij de boer en Maureen had voor mij de theeschenkerij waargenomen. Vond het toch leuk voor haar dat ze nog 6 klanten had gehad. Ik had van tevoren de appeltaart al gesneden zodat ze het alleen maar op een bordje hoefde te zetten. Koffie en thee kon ze zo uit de automaat pakken en met het afrekenen is ze ook al handig geworden. Ze weet precies hoe het pinapparaat werkt en kan het ook goed contant afrekenen en teruggeven. Ze is pas 13 jaar. Wel fijn dat ze het zo leuk vind, dan kan ik het af en toe als het uitkomt aan haar overlaten.

Er zat op de markt ook een mandenvlechter. En als ik iets mooi vind is het wel het mandenvlechten?. Staat ook nog op m’n lijstje, maar eerst m’n weefcursus afmaken anders wordt het te gek. Kocht een mooie plukmand bij hem, en een stofdoekenmand, onderzetters en nog een mooie mand waar een besteld ontbijt in kan.

Vandaag mochten we er weer volop tegenaan. In ieder geval 7 wasmachines weggedraaid en buiten gedroogd. 2 wassen uit een huisje kwamen daar nog bovenop. Maar die had de hulp tijdens het schoonmaken van het huisje al daar in de wasmachine gedraaid. Was wel fijn want ik kon m’n eigen machines vandaag niet missen. Heb er altijd een hekel aan als ik op maandag de wasmanden niet leeg hebt gewassen. Het lijkt dan net of je de hele week achter de feiten aan loopt te rennen. Vanmorgen om half elf zaten de hulp en ik lekker op het terras in het zonnetje koffie te drinken. Heerlijk, net alsof het geen maandag was. Die illusie was een half uur later wel over hoor. Het hok bij de kapstok kreeg een grote beurt. Dat noemen ze normaal gesproken met een net woord een garderobe. Maar hier lijkt het altijd meer op een zwijnenstal met al die rugzakken en jassen, dus dat woord durf ik er niet voor te gebruiken?. Er kon heel veel weg. Oude jassen, oude schoenen, versleten klompen. Ooh, wat voelde dat lekker zeg! 2 vuilniszakken vol.

Die brachten Rien en Menno naar de kledingbak, ze moesten toch de lege flessen en bierkratten van de vergadering wegbrengen dus dat ging in één moeite door. Om 2 uur waren de gasten er al, gelukkig had ik het huisje al gecontroleerd en klaargemaakt. De appelflappen waren nog een beetje warm. Slingerde een stofzuiger door de benedenverdieping, maakte de wc schoon, bakte een paar platen met schapenkoekjes. Voor m’n verjaardag kreeg ik een koekjesvorm van een schaap, superleuk.

Deed een gedeelte daarvan in een weckpot als cadeau voor m’n zwager. Die kwam vanavond met m’n schoonmoeder z’n verjaardag hier vieren. Gewoon gezellig chinees eten met z’n allen en een bak koffie en dat was het wel. Niet lang, maar wel leuk! En nu zijn de verjaardag voorlopig voorbij. Eindelijk!!!