Een drukke maandag

Dinsdag 4 april-2023

Voor maandag stond de grote schoonmaakbeurt van het atelier op het lijstje.  Had er de hele dag en avond voor gepland. Moest lukken dacht ik. Maar wat viel dat tegen. Was om 5 uur opgestaan om vast de was te strijken en de wasmachines vol te stoppen. Kinders naar school helpen, zondag-rommel opruimen. Toen was het nog pas tien uur voor ik kon beginnen. De waslijnen en rekken hingen inmiddels vol was.

Toen ik in het atelier kwam vroeg ik me af waar ik nu eens mee moest beginnen. Eerst maar de grote kast uitmesten. Dat koste me bijna 2 uur.

Inmiddels was het 12 uur geweest en kwam Mirjam uit school. Tijd voor de lunch. Dat werd een kom erwtensoep die een schoondochter had gebracht, heerlijk!

Na het eten effe een half uurtje m’n ogen dicht gedaan in de luie stoel. daar knapt de mens weer van op. Verder maar weer met het uitzoeken van de wol. Alle kisten met wol weer netjes op kleur gesorteerd.

Al de plantaardige vezels zoals; hennep, soja, bananenbladeren, tencel, katoen, viscose, vlas in een mand gedaan, is makkelijker pakken als je het nodig hebt.

Alle zijdeproducten gesorteerd

Al de spoelen van de spinnewielen waar de oude oefendraden van de cursisten op zat eraf geknipt. Dat kosten me ook al bijna een uur. Al de spoelen weer schoongemaakt en bij elkaar in een kist gezet, lekker overzichtelijk.

Een hoop wol wat al zo lang lag weggedaan, patroonboeken gesorteerd, het meeste voor in de kast en de rest kon weg.

Kwam het oude miniatuur bakkerswinkeltje nog tegen in de kast. Tja, wat doe ik er nog mee. Er is totaal geen tijd meer om aan m’n poppenhuizen te werken. Die hobby moet echt de kast in tot in de pruimentijd. Dus bedacht ik dat de meiden uit de klas van Mirjam de spullen uit het winkeltje wel onder elkaar mochten verdelen. Die zijn op school met een muizenhuis bezig. Nou, daar waren ze wel blij mee, en is het weer goed besteed. Er is een gezegde: wie een ander blij maakt is zelf gelukkig!😉

Toen riep het avondeten weer. En natuurlijk de berg was die nog buiten hing. Die eerst maar opgevouwen, Maureen heeft het voor me in de kasten gelegd zodat ik aan het eten kon beginnen. Mirjam schilde de piepers, dat vind ze tegenwoordig erg leuk. We aten snijbonen met spek en spinazie met eieren en rundvlees. De pannen waren nagenoeg leeg dus het zal wel gesmaakt hebben. Nadat de berg vaat met de hand gedaan was wilde ik graag nog een poosje in de tuin werken in het stukje tuin waar het vlas gezaaid moet worden. Maar wat viel dat tegen zeg. Er staat een ligusterhaag omheen en die heeft een wortelstelsel wat behoorlijk ver de tuin in geschoten is. Kreeg het niet omgespit. Dat is balen, dat wordt een mannenklus.

Ben maar verder gegaan met de perkjes bij de vakantiehuisjes. Rien nam de voortuin onderhanden. Ook al scheen het zonnetje, het was een akelige koude wind. Om 8 uur was het koffietijd, de oudste zoon wipte nog binnen. Voorzag iedereen van koffie, thee en fris en vertrok toen naar een mevrouw uit het dorp om haar te helpen met een sok breien, ze liep vast op de hiel. Pikte daarna m’n jas op die al twee weken bij een vriendin hing, reed nog even langs bij moeders die hulp met haar telefoon nodig had.

Vanmorgen had ik nog een uurtje om verder te gaan met de schoonmaak, dat werd dus alleen maar ramen zemen en alles weer netjes zetten voor de cursisten van vanmiddag en vanavond. En vanmorgen moest ik nog naar een late verjaardag van een vriendin